Punaisen Ristin käteisavustukset tavoittivat 4,5 prosenttia swazimaalaisista

Jarkko Mikkonen / Suomen Punainen Risti
Emil Helotie / Suomen Punainen Risti

Yli 58 000 kuivuudesta kärsivää ihmistä sai alkuvuodesta ruokaa Suomen Punaisen Ristin ja Swazimaan Punaisen Ristin ansiosta, Euroopan Unionin rahoituksella. Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraillut Swazimaan Punaisen Ristin pääsihteeri Danger Nhlabatsi kertoo yhteistyön nostaneen järjestön uudelle tasolle.

Itäistä ja eteläistä Afrikkaa jo parin vuoden ajan koetellut kuivuus vaikeutti elämää myös Swazimaassa vuosina 2015–2016. Alkuvuodesta 2016 moni viljelijä oli menettänyt toimeentulonsa, eikä maan hallituksella ollut resursseja vastata tilanteeseen. Myös Swazimaan Punaiseen Ristiin kohdistui paineita.

 – Onneksi meillä on ollut jo 15 vuoden ajan Suomen Punainen Risti yhteistyökumppaninamme. Suomalaiset ovat auttaneet silloinkin, kun moni muu järjestö on kaikonnut, Danger Nhlabatsi iloitsee.

Suomen Punainen Risti sai EU:n komission humanitaarisesta avusta rahoituksen hankkeeseen, jonka avulla pystyttiin tarjoamaan käteisavustusten kautta ruokaa 9 800 kotitaloudelle eli 58 000 ihmiselle kuivuuden pahoin runtelemalla Shiselwenin alueella.

Mobiilirahana jaettava käteisavustus on erilainen, monille vielä tuntematon tapa auttaa toimeentulonsa menettäneitä ihmisiä pahimman yli.

 – Kyseessä oli ensimmäinen käteisavustushanke Swazimaassa. Kaikki olivat alussa epäileväisiä, mutta vähitellen myös maan hallitus innostui ja kannusti Punaista Ristiä keräämään kaiken mahdollisen tiedon talteen tulevaisuutta varten.

Huolta herätti myös, miten varmistaa etteivät hinnat nouse pilviin kun paikalliset maissin ja muiden elintarvikkeiden myyjät kuulevat, että alueella jaetaan käteistä.

 – Myyjien reaktio yllätti. Kannustimme heitä tulemaan paikalle samaan aikaan, kun suoritimme käteisjakeluja. Myyjiä saapuikin suurin joukoin, mikä auttoi säätelemään hintatasoa. Jos yksi myyjistä yritti nostaa hintoja, asiakkaat siirtyivät toisaalle, Nhlabatsi kertoo.

Lopulta kävi niin, että käteisavustusten jakelualueella hinnat olivat jopa matalammalla tasolla kuin lähiseutujen kaupoissa ja toreilla.

Turha oli myös huoli siitä, käytetäänkö avustusrahat oikeasti ruokaan – 96 prosentilla avustuksista ostettiin ruokaa.

 – Kokemus auttoi ymmärtämään, ettei pidä pelätä asioita liikaa. Usein ne ratkeavat itsestään, Nhlabatsi pohtii.

Suosittu ja tehokas käteisavustus

Paikalliset suhtautuivat käteisavustuksiin innostuneesti. Ennen jakeluita heille selitettiin perin pohjin, mistä on kyse.

Käteisavustuksia sai myös Sibongile Mbhamalin perhe, jonka elämästä kuivuus oli tehnyt erittäin vaikeaa. Siemenet olivat jääneet kylvämättä, koska sateita ei kuulunut.

 – Käteisavustus tuli kriittisellä hetkellä, kun emme enää tienneet mitä tehdä. Stressasin, miten saan perheeni ruokittua. Avustus on ollut valtava helpotus.

 – Kun tekstiviesti käteisavustuksen saapumisesta saapui, pomppasin ylös keskellä yötä ja ryhdyin tanssimaan. En malttanut odottaa aamua, että pääsen ostamaan ruokaa perheelle, Mbhamali muistelee.

Lisäksi Swazimaan Punainen Risti perusti yhteistyössä paikallisen yliopiston kanssa ”kuuman linjan”, jonka kautta paikalliset saivat vastauksia kysymyksiinsä ja kerrottua palautteensa.

 – Systeemiä kehuttiin. Ihmiset uskalsivat puhua avoimesti, koska puheluihin vastasi joku muu kuin Punaisen Ristin edustaja, Nhlabatsi kertoo.

 – Käteisavustusjakelun jälkeisessä palautetilaisuudessa kysyimme apua saaneilta, valitsisivatko he perinteisen ruokajakelun vai käteisavustukset. Jokainen 56 vastaajasta piti mobiilirahaa parempana vaihtoehtona, koska se on yksinkertaista ja kustannustehokasta.

Swazimaan mittakaavassa avustusoperaatio oli valtava. Käteisavustuksista hyötyi 4,5 prosenttia maan väestöstä.

15 vuoden yhteistyö kantaa hedelmää

Helmikuussa 2017 toteutettu käteisavustushanke on osa Suomen Punaisen Ristin ja Swazimaan syvää yhteistyötä.

 – Suomen Punainen Risti on tukenut meitä monella tavalla ja tasolla. Emme ole entisellämme. Henkilökunta ja vapaaehtoiset ovat saaneet uusia tietoja ja taitoja, jotka kantavat meitä pitkään. Nykyään olemme haluttu yhteistyökumppani sekä Swazimaan sisällä että kansainvälisesti. Jopa yritykset ottavat meihin yhteyttä ja haluavat lahjoittaa Punaiselle Ristille, Nhlabatsi myhäilee.

Myös yhteistyö maan hallituksen kanssa on tiivistynyt. Ministerit saattavat soitella Punaiseen Ristiin kun he tarvitsevat neuvoja ja näkemyksiä.

Kuivuus kuitenkin vaivaa Swazimaata edelleen.

 – Joissakin osissa maata ei ole vieläkään satanut ja ihmiset taistelevat toimeentulostaan. Teemme tällä hetkellä arviointia tulevista avustustoimenpiteistä.

Teksti: Anna-Sofia Joro