Teuvo toimii vaimonsa omaishoitajana – vertaistuki antaa voimia arkeen

Sami Mustonen, Punainen Risti
Teuvo Savolainen osallistui toukokuussa järjestetylle Punaisen Ristin miesten hyvinvointipäiville Heinolassa.
Kuvaaja: Sami Mustonen, Punainen Risti
Punainen Risti auttaa omaishoitajia

 

Teuvo Savolainen on toiminut Alzheimerin tautia sairastavan vaimonsa omaishoitajana kuuden vuoden ajan. Keskustelut ja tapaamiset toisten omaishoitajien kanssa ovat Teuvolle tärkeä tuki arjen aherruksessa.

Teuvo Savolaisen vaimon Alzheimerin tauti puhkesi vuonna 2006 ja vuodesta 2011 Teuvo on toiminut vaimonsa omaishoitajana. Savolaiset asuvat Leivonmäellä, Joutsan kunnassa. Lähin naapuri on kahden kilometrin päässä.

— Aika kuluu päivä kerrallaan. Kun kyseessä on etenevä sairaus, niin suuria toiveita ei voi asettaa. Fyysisesti olemme kumpikin hyvässä kunnossa, meillä ei ole liikuntaesteitä kummallakaan. Mutta tämä muistisairaus on vakava ja yllätyksellinen tauti, sen kanssa joudutaan painimaan päivittäin. Oma henkinen hyvinvointi on päivittäisessä rasituksessa, Teuvo kertoo.

Teuvo pyörittää pariskunnan arkea kotona, mutta vaimo osallistuu kotitöihin ohjattuna toimintakykynsä mukaisesti.

— Vaimoni on ollut ammatiltaan kokki. Hän on siinä mielessä vielä työkykyinen, että jos minä laitan raaka-aineet ja reseptit valmiiksi, niin hän pystyy sen ruuan laittamaan. Mutta ohjauksessa ja minun avullani, Teuvo kertoo.

Ensimmäinen lakisääteinen vapaa seitsemään vuoteen

Teuvo osallistui toukokuussa järjestetylle Punaisen Ristin miesomaishoitajien hyvinvointipäiville Heinolassa. Vapaapäivät ovat omaishoitajalle harvinaista herkkua.

— Olen nyt ensimmäisen kerran seitsemään vuoteen lakisääteisellä kolmen päivän vapaalla. Ja olen kovin onnellinen siitä, että kaikki on järjestynyt kohdalleen, Teuvo iloitsee.

Omaishoitajien hyvinvointipäivien tavoitteena on auttaa omaishoitajia irrottautumaan arjesta ja kerätä voimia työhön yhdessä muiden omaishoitajien kanssa.

— Täälläkin kurssilla totesin, että tähän mennessä on mennyt kaikki hyvin oman mielialan ja huumorin kannustamana. Täältä saatu vertaistuki on helpottanut minua, tänäkin päivänä, Teuvo kertoo.

— Nämä tapaamiset ovat erittäin tärkeitä, kun lähin naapuri on kahden kilometrin päässä. Keskustelut ja vertaistuki avartavat. Oppii ymmärtämään myös toisten ihmisten vaikeuksia, Teuvo jatkaa.

Verstaalla rakentelu irrottaa arjesta

Harrastukset auttavat Teuvoa jaksamaan. Mukana kulkevat niin kuoro, teatteri, metsästys kuin kalastus.

— Tietysti joistain harrastuksista on joutunut luopumaan. Mutta minulla on myös verstas, missä rakentelen erilaisia nahkatöitä ja puukkoja. Se auttaa pikkasen irtautumaan arjesta, Teuvo kertoo.

Huumori ja positiivinen asenne välittyvät Teuvon olemuksesta.

— Kyllä se on niin, että jos jää voivottelemaan paikalleen, sortuu itsekin. Päivä kerrallaan on mentävä eteenpäin ja otettava vastaan mitä tulee. Itsellä on kuitenkin vielä hyvät olot, on ystäviä ja naapureita.