Uusi ensiapuryhmä syntyy ilosta ja innosta

Antti Kurola / Suomen Punainen Risti
Ensiapuryhmäläisiä yhdistää halu auttaa konkreettisesti.
Kuvaaja: Antti Kurola / Suomen Punainen Risti

Pienelle, noin 2 400 asukkaan Keiteleelle syntyi reilu vuosi uusi ensiapuryhmä, joka kokoaa yhteen vanhat ja nuoret aina opiskelijoista taksinkuljettajaan. Myös Nastola ja Hämeenkyrö ovat saaneet uudet auttamisesta innostuneet ensiapuryhmänsä.

Tule mukaan ensiapuryhmään!

Vastaanottotoiminnan loppuminen kesällä 2016 jätti Osmo Toloselle aikaa vapaaehtoistyölle. Vuodesta 2010 saakka Punaisen Ristin ensiapuryhmään kuulunut Tolonen oli esittelemässä järjestön toimintaa toripäivillä. 

Muutaman kuntalaisen kiinnostus heräsi ja elokuussa 2016 olikin jo ensimmäinen kokoontuminen, vararyhmänjohtajana ja päivystysvastaavana toimiva Tolonen muistelee. 

Nyt ensimmäisestä kokoontumisesta on jo yli vuosi aikaa ja ensiapuryhmään kuuluu muutama harjoittelija ja parikymmentä aktiivista päivystäjää.

Ryhmä tekee yhteistyötä pelastuslaitoksen kanssa ja kokoontuu noin kolmen viikon välein Keiteleen paloaseman tiloissa. Kesällä säännöllisistä kokoontumisista pidetään taukoa ja ryhmä keskittyy päivystyksiin.

Osalla ryhmäläisistä on terveydenhuollon koulutusta, mutta mukana on myös taksinkuljettaja, toimistotyöntekijä, sosiaalialan ohjaajia, siistijä, yrittäjä, eläkeläisiä, kiinteistönhoitaja, opiskelijoita... Kaikkia yhdistää kiinnostus ensiapuryhmää kohtaan ja halu auttaa konkreettisesti.

Ryhmän avainsana on yhteistyö

Tolonen kertoo, että kaikki ovat päässeet kehittymään ensiavun antajina ja osa ryhmäläisistä on kouluttautunut Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan kursseilla. 

– Uusille ryhmäläisille on mahtavaa päästä mukaan erilaisiin päivystyksiin pienistä toritapahtumista aina isoihin parinkymmenentuhannen osallistujan musiikkifestivaaleihin.

Tolonen painottaa, että yhteistyö on Keiteleen ensiapuryhmän avainsana ja ryhmä tekee paljon yhteistyötä naapuripaikkakunnilla olevien ensiapuryhmäläisten kanssa. 

Tasapuolisuus toiminnan kultaisena lankana

Päijät-Hämeen sydämessä, Lahden Nastolassa uusi ensiapuryhmä perustettiin huhti-toukokuun vaiheessa. 

– Meillä on Nastolassa ollut aktiivinen Vapepan ryhmä, mutta onneksi ihmiset eivät katoa maastoon jatkuvasti. Porukkamme kaipasi säännöllistä, mielekästä tekemistä ja vastaus löytyi ensiapuryhmästä, kertoo Nastolan ensiapuryhmän vetäjä Taru Leskinen.

Nastolan ryhmä kokoontuu joka toinen viikko ja harjoittelee ensiavun perusteita, kuten elvytystä, tajuttoman kylkiasentoa ja haavojen sidontaa. Ryhmä myös keskustelee aktiivisesti Punaisen Ristin auttamisen periaatteista.

Kaikkia autetaan aina tasapuolisesti, se on koko homman kultainen lanka. Ihan kaikkia ikään, sukupuoleen, uskontoon tai väriin katsomatta. Siitä emme tingi.

Leskinen kertoo ensiapupäivystyksille olevan kysyntää, sillä Lahden seudulla järjestetään paljon yleisötapahtumia.

Innostus syttyi vastaanottokeskuksessa

Myös Hämeenkyrössä on aloittanut uusi ensiapuryhmä, jonka toiminta on vasta aluillaan. Ryhmän on tarkoitus kokoontua kaksi kertaa kuukaudessa.

Pidin EA1-kurssia maahanmuuttajille vastaanottokeskuksessa ja siinä se into oman ryhmän perustamisesta syttyi. Keräsimme innokkaat ihmiset mukaan ja nyt meitä on noin 25 vapaaehtoisen ryhmä, kertoo Eveliina Peltomäki Hämeenkyrön osastosta.

Ryhmä on kokoontunut kunnan tarjoamassa tilassa vanhainkodilla, mutta syyskuun alusta alkaen Hämeenkyrön osasto on vuokrannut oman tilan, jossa myös EA-ryhmä kokoontuu jatkossa.

– Aluksi olemme tutustuneet Punaiseen Ristiin ja päivystystoiminnan käytäntöihin. Jatkossa harjoittelemme käytännön ensiaputaitoja ja teemme yhteistyötä Vapepan Punaisen Ristin porukan kanssa.

Kampanjat