Suuronnettomuusharjoituksesta tärkeitä oppeja ja yhteistoimintaa

Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti

Suomen Punaisella Ristillä on jatkuva valmius tukea viranomaisia suuronnettomuuksien pelastus- ja avustustehtävissä ympäri Suomen. Yhteistoimintaa harjoiteltiin Vaasassa kuvitteellisen, yli 100 uhria aiheuttaneen matkustajalaivaonnettomuuden tiimoilta.

Sommarö-suuronnettomuusharjoitus
  • Länsi-Suomen merivartioston johtama harjoitus Vaasassa 14. syyskuuta 2017
  • Harjoitukseen osallistui lähes 20 eri viranomais- ja järjestötahoa Pohjanmaalta ja muualta Suomesta sekä Ruotsin rannikkovartiosto ja Viron poliisi.
  • Vapaaehtoiset mukaan lukien harjoituksessa oli mukana yli 200 henkilöä.

Kolmen teltan pystytys Vallgrundin merivartioasemalla sujuu niin vauhdikkaasti, että valokuvaaja ehtii nipin napin ikuistamaan tilanteen. Hetkessä retkisängyt on kasattu, valot kiinnitetty katosta roikkumaan ja muovisia pöytiä kannetaan sisään. Punaisen Ristin vapaaehtoiset ja avustustyöntekijät ovat työn touhussa.

Rakenteilla on yksi osa – loukkaantumattomien suojatila – erilaisia palveluja tarjoavasta evakuointikeskuksesta, joka voidaan ottaa käyttöön suuronnettomuustilanteissa ympäri Suomea tai lähialueilla. Parhaillaan harjoitellaan yhdessä pelastus-, poliisi-, ensihoito- ja sosiaaliviranomaisten kanssa keskuksen valmiuksia hoitaa merellä onnettomuuteen joutuneita ihmisiä. Länsi-Suomen merivartioston järjestämään Sommarö-harjoitukseen osallistuu noin 40 Punaisen Ristin koulutettua avustustyöntekijää ja vapaaehtoista. 

Rikkoutumaton avustusketju

Puoliltapäivin Vallgrundin evakuointikeskuksessa käy kuhina, kun eri toiminnoista vastaavat tiimit valmistautuvat evakuoitujen vastaanottamiseen. Uumajaan matkalla olevan matkustaja-aluksen autokannella on syttynyt kuvitteellinen tulipalo. Yli sata matkustajaa ja miehistön jäsentä – läheisen oppilaitoksen vapaaehtoisia – ollaan evakuoimassa laivalta, pelastuslautoilta ja luodoilta. 

Suuronnettomuuksissa evakuointikeskuksen on pystyttävä vastaanottamaan jopa tuhansia uhreja kerralla. Toiminta on tarkkaan suunniteltu, jotta jokainen onnettomuuden uhri saa tarvitsemansa avun aina ensihoidosta henkiseen tukeen ja lämpimiin vaatteisiin.

Seuraavien tuntien ajan meripelastushelikopterit ja meripelastusalukset tuovat pelastettuja matkustajia Vallgrundiin. Pelastuslaitoksen vastaanoton jälkeen heidät ohjataan evakuointikeskuksen eteishalliin Punaisen Ristin rekisteröintitiimin luo ja ensihoitajien ensiarviointiin. Harjoituksessa testataan ja kehitetään Punaisen Ristin kehittämää uutta mobiilirekisteröintijärjestelmää, jonka avulla uhrien perustiedot saadaan nopeasti kerättyä ja kuvalliset henkilökortit tulostettua. 

Ensihoitoa vaikeimmin loukkaantuneille, henkistä tukea selviytyneille

Satoja ihmisiä koskettavissa onnettomuuksissa paikalliset sairaalat ylikuormittuvat eikä ambulansseja tai hoitohenkilökuntaa useimmiten ole tarpeeksi, joten ensihoidolla on keskeinen asema evakuointikeskuksissa. Vallgrundin keskuksessa paareilla kuljetettavat pahiten loukkaantuneet ja muut kävelemään kykenemättömät potilaat ohjataan retkisängyille suureen halliin paikallisen ensihoitajien ja Punaisen Ristin avustustyöntekijöiden hoidettaviksi.

Laivaturma tai muut vakavat onnettomuudet järkyttävät selviytyjien perusturvallisuuden tunnetta ja he tarvitsevat laaja-alaista tukea vaikkeivat olisi loukkaantuneet. Siksi heille on tärkeä perustaa rauhallinen tila evakuointikeskuksessa, joka Vallgrundin harjoituksessa sijaitsee aiemmin aamuilla pysytetyissä kolmessa teltassa.

Paikallinen sosiaali- ja kriisipäivystys, Punaisen Ristin henkisen tuen osaajat ja muut vapaaehtoiset jakavat lämmintä juomaa, huopia ja kuivia vaatteita, antavat ensiapua pieniin vaivoihin ja kuuntelevat heitä, jotka halusivat puhua. Sosiaalitoimen tehtävänä on selvittää ihmisten tilanne tarkemmin ja varmistaa, että he saavat nopeasti yhteyden läheisiinsä ja että muut kriittiset perustarpeet on täytetty.

Yhteistyö ja onnettomuustilanteiden harjoittelu tärkeää

Viiden työntäyteisen tunnin jälkeen kaikki pelastetut matkustajat ovat saaneet tarvitsemansa hoitoa ja harjoitukseen osallistuneet tahot sitä myötä arvokasta kokemusta suuronnettomuustilanteissa toimimisesta ja yhteistyöstä. Suomen Punaisen Ristin puolelta harjoitusta johtanut Ilona Hatakka on tyytyväinen päivän antiin.

Sommarö-harjoituksessa testasimme lääkinnällisen mobiilitiimin toimintaa, evakuointikeskuksen valmiutta ja rekisteröintijärjestelmän toimivuutta yhteistyössä viranomaisten kanssa. Opimme, että evakuointikeskuksen kehittämistä kannattaa jatkaa. Tavoitteemme on, että Punainen Risti pystyy toimimaan tehokkaasti kansallisissa ja Itämeren alueen suuronnettomuuksissa ja häiriötilanteissa sekä materiaalisen valmiuden että henkilöstön osalta. Toiveissa on, että testaamme evakuointikeskusta seuraavan kerran Saaristomerellä vuonna 2018. 

Teksti: Caroline Haga