Dominicalainen perhe pelastui hirmumyrsky Marialta piiloutumalla portaiden alle

Nina Svahn / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Nina Svahn / Suomen Punainen Risti

Hirmumyrsky Maria on romuttanut yli 70 000 ihmisen elämän Dominican saarivaltiossa Karibianmerellä. Heidän joukossaan on myös kotinsa menettänyt Trevor Jean Baptiste perheineen.

Auta hädänalaisia Nälkäpäivänä
  • Lähettämällä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • Osoitteessa nälkäpäivä.fi
  • Soittamalla numeroon 0600 12220 (20,12 €/puhelu + pvm)
  • Lahjoittamalla MobilePay:lla ja Pivolla numeroon 1001
  • Tilisiirrolla tilille FI06 2219 1800 0680 00, viite 5173
  • Keräyslupa: POL-2015-8798 & ÅLR 2016/8243
Idyllinen merenrantakylä on tuhoutunut myrskyn kourissa lähes täysin. Suuri osa rakennuksista on sortunut, eikä useimmissa ole enää kattoa.
 
Sähkötolpat ovat kaatuneet ja rannalle vievällä tiellä on kasoittain kiviä ja muuta rojua talojen ovia tukkimassa. Paikka on Dominican saarivaltion rannalla sijaitseva Saint Joseph.
 
Tien laidalla istuu Trevor Jean Baptiste, 45, sylissään vuoden ikäinen poikansa Kamal. Jean Baptiste, hänen vaimonsa Desiree Pita ja heidän kaksi lastaan – poika Kamal ja kaksiviikkoinen tyttövauva Dinaiah – kuuluvat niihin yli 70 000 ihmiseen, joiden elämän hirmumyrsky Maria on romuttanut.
 
Dominicaan 18.9. iskenyt erittäin voimakas viidennen kategorian hurrikaani tappoi ainakin 25 ihmistä ja tuhosi rakennuksia, teitä sekä metsiä joka puolella saarta.
 
– Se oli kauheaa. Luulin, että me kaikki kuolisimme, Jean Baptiste sanoo ja halaa poikaansa tiukasti.
 
– Olen kokenut myrskyjä ennenkin, mutten koskaan mitään tällaista.
 

Lasten suojaaminen etusijalla

Myrskyn lähestyessä perhe haki yhdessä naapureidensa kanssa turvaa talonsa ylemmistä kerroksista. Se osoittautuikin oikeaksi valinnaksi, sillä rakennuksen pohjakerrokset täyttyivät nopeasti läheisestä joesta tulvivalla vedellä. Vain hetkeä myöhemmin huoneen seinä kuitenkin romahti, kun kylän koulun irti repeytynyt katto putosi rakennuksen päälle.
 
Jean Baptiste ryntäsi lastensa kanssa rakennuksen keskimmäiseen kerrokseen, ainoaan turvallisena pitämäänsä paikkaan.
 
– Piilouduimme portaiden alla olevaan pieneen tilaan. Yritin suojata lapsiani pöydän avulla, mutta he kastuivat silti läpimäriksi, Jean Baptiste kertoo.
 
Koettelemuksestaan ehjin nahoin selvinnyt perhe on sittemmin päässyt suojaan Trevorin serkun luo. Nyt he ja saaren muut asukkaat joutuvat rakentamaan koko elämänsä uudelleen, sillä myrsky tuhosi lähes kaikkien rakennusten lisäksi kauden koko sadon ja 75 % saaren kauniista luonnosta.
 

Hätä on suuri

– Dominicassa hätä on erittäin suuri, sanoo Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liiton (IFRC) toiminnanjohtaja Steve McAndrew.
 
– Ihmiset tarvitsevat kiireesti ruokaa, vettä ja polttoainetta, sillä elintarvikkeet ovat hupenemassa nopeasti. Säätiedotteet lupaavat sadetta, joten saarella tarvitaan myös suojapeitteitä, huopia ja rakennusmateriaaleja, jotta kaikki ihmiset saadaan suojaan.
 
– Tarve on valtava ja tarjoamamme tuki ei ole tällä hetkellä läheskään riittävää. Samalla kun maailma jo kääntää huomionsa muualla tapahtuviin suurempiin murhenäytelmiin, Dominican pieni saarivaltio tekee kaikkensa selviytyäkseen yhdestä historiansa suurimmista katastrofeista.
 
– Teemme kovasti töitä Dominican Punaisen Ristin henkilöstön ja vapaaehtoisten kanssa varmistaaksemme, että saarelle saadaan mahdollisimman nopeasti toimitettua kriittistä hätäapua. Olemme jo saaneet matkaan ensimmäisen lentokoneen, joka kuljettaa saarelle viiden tonnin painoisen lastin suojapeitteitä, huopia ja muita kriittisiä tarvikkeita. Lentoja on tarkoitus jatkaa ympäri maailmaa toimivien Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhteistyökumppaneiden tuella.
 
Sillä välin Jean Baptisten perhe yrittää yhdessä naapureidensa kanssa parhaansa mukaan löytää puhdasta juomavettä ja tarpeeksi ruokaa samalla, kun menetyksen laajuus alkaa vähitellen valjeta.
 
– Myrsky tuhosi kaiken omistamamme. Menetimme kotimme ja perheyrityksemme. Meillä ei ole edes kenkiä Kamalille.
 
Kansainvälisen Punaisen Ristin tiimit ovat paikan päällä Dominicassa arvioimassa terveydenhuollon, suojan ja rahallisen tuen sekä juomaveden ja puhtaanapidon tarvetta.
 
Saarelle on tulossa tulevien viikkojen aikana vielä lisää Punaisen Ristin henkilökuntaa varmistamaan, että uhrien kaikki fyysiset ja henkiset tarpeet täytetään. IFRC on myös perustanut hätävetoomuksen 1,6 miljoonasta Sveitsin frangista.
 
Alustavien tarpeiden täyttämisen jälkeen kestää kuitenkin vielä pitkään, todennäköisesti useita vuosia, ennen kuin saarivaltio ja sen asukkaiden elinkeinot saadaan jälleenrakennettua. Dominican Punainen Risti on sitoutunut tarjoamaan saaren väestölle pitkäaikaista tukea.
 

Kampanjat