Suomen Punainen Risti auttaa Burundissa Nenäpäivän turvin

Punainen Risti
Kuvaaja: Punainen Risti

Avun tarve Burundissa, yhdessä maailman köyhimmistä maista, on edelleen suuri. Siksi Burundi on yksi Suomen Punaisen Ristin kehitysyhteistyön tärkeistä kumppaneista.

Pitkäjänteinen työ on tärkeää, joten olemme tukeneet Burundin Punaisen Ristin terveystyötä Nenäpäivä-lahjoitusvaroin Ngozissa ja Kirundossa vuodesta 2014 alkaen. 
 
Koulutettujen vapaaehtoisten verkosto on tehokas tapa parantaa terveyspalveluita. Burundin konfliktin jälkimainingeissa paikalliset vapaaehtoiset pystyvät viemään avun perille myös seuduille, joilla ulkopuolisten auttajien on hankala toimia. Samalla vapaaehtoiset kartoittavat yhteisöjensä terveysriskejä.
 
Vapaaehtoisia koulutetaan jakamaan tietoa hygieniasta ja yleisimpien tartuntatautien, kuten hiv:n, malarian, hengitystieinfektioiden ja ripulin ehkäisemisestä. Vesiperäisten tautien leviämistä torjutaan lisäämällä puhtaan veden saatavuutta kylissä sekä käymälöiden oikeaoppista käyttöä.
 
Burundin Punaisen Ristin vapaaehtoiset tekevät työtä myös lapsikuolleisuuden vähentämiseksi järjestämällä tiedotuskampanjoita, joissa korostetaan alle viisivuotiaiden lasten rokottamisen ja ravitsevan ruoan tärkeyttä. Lisäksi vapaaehtoiset opettavat perusensiaputaitoja yleisimpien vammojen ja vahinkojen varalle.
 

Aline Girukwishaka: Nyt minäkin autan heikommassa asemassa olevia

Burundilainen Aline Girukwishaka asuu lastensa kanssa Makomben kylässä, Ngozin maakunnassa. Perheen isä on kuollut. Yksi perheen kolmesta lapsesta käy koulua mutta muut etsivät jo töitä, vaikka ovatkin vielä alaikäisiä – vanhin lapsista on vasta 14-vuotias.
 
– Asuimme aikaisemmin pienessä olkimajassa tien varrella. Kodissamme ei ollut ovea, minkä vuoksi koirat ja villieläimetkin pääsivät helposti sisään. Yhtenä päivänä eräs mies tuli talooni ja alkoi kosketella minua. Pelkäsimme asua siellä, Aline Girukwishaka kertoo.
 
Lisäksi osa naapureista kohteli perhettä huonosti. He tunsivat itsensä sivullisiksi ja syrjityiksi. 
 
Jokin aika sitten elämä muuttui, kun Punaisen Ristin vapaaehtoiset vierailivat perheen luona. Vapaaehtoiset olivat kylässä etsimässä heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä, joita Punainen Risti voisi tukea. 
 
– Minut valittiin mukaan. Vapaaehtoiset auttoivat ja rakensivat minulle uuden kodin savitiilistä. Nyt kodissani on ikkunat ja ovet sekä kunnon katto, Aline Girukwishaka iloitsee. 
 
Lisäksi Punainen Risti auttoi perhettä perustamaan pienen kasvimaan. Aline Girukwishaka oppi lisää hygieniasta ja alkoi esimerkiksi kuivata perheen ruokailuastiat telineessä.
 
– Vaikutuin kovasti Punaisen Ristin toiminnasta. Olen saanut paljon henkistä ja materiaalista tukea.
 
Nykyään perhe kokee olevansa osa kyläyhteisöä. Myös Aline Girukwishakasta tuli Punaisen Ristin vapaaehtoinen. 
 
– Nyt minäkin autan heikommassa asemassa olevia.

Sinäkin voit auttaa Nenäpäivänä!