Tuhatviisi uutta auttajaa Kaarinasta

Suvi-Tuuli Kankaanpää / Suomen Punainen Risti
Suvi-Tuuli Kankaanpää / Suomen Punainen Risti

Punaisen Ristin Kaarina-Piikkiö suuntasi auttajakurssinsa koululaisille. Tuloksena oli tuhatkunta uutta auttajaa.

Käynnissä on sekä Suomen että Suomen Punaisen Ristin juhlavuosi toisen täyttäessä 100 vuotta ja toisen 140. Tänä vuonna Punainen Risti on kouluttanut yli 85 000 auttajaa lahjaksi satavuotiaalle Suomelle.
 
Vuoden 2017 aikana Suomen Punaisen Ristin Kaarinan-Piikkiön osasto järjestämän auttajakoulutuksen on käynyt peräti 1005 ihmistä. Osasto on tehnyt suuren työn auttajakurssien järjestämisessä.
 
– Viitisenkymmentä on vielä tulossa, sillä järjestämme auttajakurssin kaupunginvaltuustolle vielä tämän vuoden puolella, kertoo osaston puheenjohtaja Marja-Helena Salmio.
 
Kaarina-Piikkiön osasto on kouluttanut auttajia esimerkiksi erilaisissa järjestöissä. Vastikään osasto toteutti auttajakurssin kehitysvammaisille. Ylivoimaisesti suurin ryhmä ovat kuitenkin olleet alakoululaiset. Auttajakursseille osallistuneet lapset ovat olleet 3. – 6. luokilla. 
 
– Teimme keväällä strategisen valinnan keskittää voimat nimenomaan koululaisille toteutettaviin kursseihin, sanoo osaston hallituksen jäsen, kouluyhdyshenkilönä toimiva Lea Leiwo.
 
Osasto lähestyi ensin Kaarinan kaupungin johtavaa rehtoria ja varhaiskasvatuksen johtajaa, ja esitteli ajatuksen heille. Koulujen kanssa on sovittu yksityiskohtaisemmin toteuttamisajoista ja tarvittavista tiloista.
Vielä keväällä toimintaa aloittaessa ei osattu arvata, että koulut innostuisivat yhteistyöstä näin paljon. 
 
– Strategia on toiminut hyvin, meidät on otettu tosi hyvin vastaan kouluissa. Tilauksia on jo sisällä ensi vuodeksi, Leiwo kertoo. 
 

Työmäärä oli suuri

Kaarinan-Piikkiön osasto on järjestänyt 18 auttajakurssia. Kouluissa yhdelle kurssille on osallistunut jopa 120 lasta kerralla, ja silloin mukana on ollut peräti kahdeksan vapaaehtoista kouluttajaa.
 
Kaikkiaan kurssipaljous on viety läpi noin 10-12 vapaaehtoisen voimin. He löytyivät osaston noin 50 vapaaehtoisen joukosta. Mukana on esimerkiksi hoitoalalla työskenteleviä ja ensiapuryhmässä toimivia vapaaehtoisia.
 
– Onneksi löysimme sellaiset vapaaehtoiset, jotka sitoutuivat tähän suureen työmäärään. He ovat olleet esimerkillisen venyviä. Kursseja on ollut jopa kahdesti viikossa, ja suunnitelmanmuutoksia tulee aina, auttajakurssien organisoinnista vastaava Lea Leiwo sanoo.
 
Marja-Helena Salmio kertoo, että koululaiset ovat enimmäkseen aktiivista, osallistuvaa väkeä. Lapset ovat puheliaita ja moni haluaa jakaa omia kokemuksiaan kouluttajille.
 
– Näytetään naarmua ja haavaa, muistellaan, mitä kaikkea itselle on sattunut. Siinä se aamupäivä meneekin, hymyilee kouluyhdyshenkilö Esko Vihervä.
 
Koululaiset on yleensä helppo saada mukaan tekemään auttamisharjoitteita. Ryhmien mukana oli myös opettaja, mikä helpotti järjestyksenpitoa. 
 
Jokainen tilanne ja ryhmä on ollut hiukan erilainen, joskus meno on ollut vilkastakin. Vihervä kertoo, että äänekkäimmän ”luokan kingin” ottaminen esimerkkiharjoitusten tekoon on usein rauhoittanut kuulijoita.
 

Miniauttajatkin innolla mukana

Kaarina-Piikkiön osasto on kehittänyt auttajakurssin pohjalta myös oman toimintamallin, päiväkotilaisille suunnatun miniauttajakoulutuksen. Siihen on osallistunut jopa 4-5-vuotiaita lapsia. 
 
– Joissain päiväkodeissa ohjeistettiin lapsia tuomaan oma nukke tai nalle, jolle voisi tehdä sidontoja. Joissain taas ohjattiin lapset harjoittelemaan toisillaan. Päiväkotikursseilla on paljon kuuntelemista ja kysymyksiin vastaamista, kertoo päiväkotikoulutuksia tehnyt Riikka Sivonen.
 
Päiväkotilapset innostuivat käärimisestä ja laastaroinnista. Osaston vanhojen sideharsojen varastot tyhjenivät ja lakanakankaasta leikattiin lisää harjoitusmateriaalia. Päiväkotikäynneissä on ollut suuri etu, että mukana on ollut päiväkodeissa työskennelleitä vapaaehtoisia.
 
– Se taito toimia pienten lasten kanssa antoi hyvät alkueväät meille muillekin, Riikka Sivonen kiittää.
 
Koululaisten auttajakursseilla on harjoiteltu haavojen hoitoa, palovammojen hoitoa ja venähdysten lastoittamista; lähes kaikkea, mitä aikuisillekin suunnatuilla auttajakursseilla. Ainakin kerran taidot pääsivät käyttöön heti kurssipäivänä.
 
– Yhdessä koulussa oli heti kurssin jälkeen sattunut tilanne, jossa oppilas oli saanut haavan. Auttajakurssin käyneet oppilaat olivat neuvoneet opettajaa, miten piti toimia, Lea Leiwo kertoo.
 
Lasten kursseihin on liitetty myös hätäkeskuksen tuottamaa lasten 112-opetusmateriaalia, joka onkin herättänyt hyvin keskustelua. Päiväkotilapsilla ei vielä ole omia puhelimia, mutta numerosarja 112 on hyvä oppia jo ennakkoon.
 
– Jos voimat eivät riitä elvytykseen, jokainen pystyy ainakin hälyttämään apua. Se on hyvä tietää jo pienenä, Kaarina-Piikkiön vapaaehtoiset sanovat.
 
Teksti: Elina Teerijoki
 

Kampanjat