Apua jo ennen kuin katastrofi iskee

Ilmastonmuutos lisää odottamattomia sääilmiöitä ja niiden aiheuttamia tuhoja entisestään.

Suomen Punainen Risti on aloittanut yhdessä Saksan Punaisen Ristin kanssa hankkeen, jonka tavoitteena on pienentää katastrofien humanitaarisia vaikutuksia. Työtä tehdään Filippiineillä, jota uhkaavat monenlaiset luonnononnettomuudet. 
 
Punaisen Ristin tavoitteena on tuottaa tietoa, ohjeistuksia ja käytäntöjä, jotka parantavat ennakoitavuutta niin Filippiineillä kuin laajemminkin ja auttavat reagoimaan mahdollisiin katastrofeihin jo ennen kuin ne tapahtuvat.
 
Suomen Punaisen Ristin lähettämä avustustyöntekijä Tiina Rantaniemi työskentelee katastrofinhallinnan tehtävissä Filippiinien Punaisessa Ristissä. 
 
Parhaillaan Rantaniemi ideoi paikallisten kollegoiden kanssa, kuinka Punainen Risti voi entistä tehokkaammin hyödyntää olemassa olevaa tietoa yhteisöjen haavoittuvuudesta sekä sääennusteita katastrofien tuhojen vähentämiseksi.
 
– Forecast-based financing (FbF) on innovatiivinen lähestymistapa, joka yhdistää jo olemassa olevan tiedon ja sääennusteet. Tämän ennakoivan lähestymistavan avulla Punainen Risti pyrkii vähentämään äärimmäisten sääilmiöiden negatiivisia vaikutuksia jo ennen kuin katastrofi tapahtuu, Rantaniemi kuvailee.
 
– Kun mahdolliset tuhot ennakoidaan ja niihin reagoidaan ehkäisevästi, voimme säästää ihmishenkiä ja pienentää toipumiseen käytettäviä kuluja.
 
Filippiinien hanke on pilotti, jonka tuloksia käytetään Forecast-based Financing -konseptin kehittämiseen. Hanke kestää 36 kuukautta ja pyrkii yhteisöllisesti luomaan ja testaamaan toimintamalleja tilanteisiin, joissa säädatan perusteella luonnonkatastrofi uhkaa aluetta. 
 

Kampanjat