Päiväkeskuksessa paperiton voi hetkeksi unohtaa ikävät asiat

Noora Kero
Vapaaehtoiset Firas ja Drakhshan auttavat paperittomia Helsingin monikulttuurisessa päiväkeskuksessa.
Kuvaaja: Noora Kero

Helsingin monikulttuurisessa päiväkeskuksessa käy päivittäin kymmenkunta paperitonta. Sisällä voi juoda kupin kahvia tai teetä, syödä lämmintä keittoa ja jutella päiväkeskuksen työntekijän tai vapaaehtoisen kanssa. Hankalaan tilanteeseen saa neuvoa ja apua.

Helsingin monikulttuurinen päiväkeskus Mosaiikki
  • Avoinna kaikille apua tarvitseville. Ottaa huomioon erityisesti paperittomien tarpeet.
  • Toimii yhteistyössä Helsingin srk-yhtymän, Punaisen Ristin ja Sininauhasäätiön kanssa.
  • Paikalla on aukioloaikoina mm. arabian ja somalinkielinen tulkkiohjaaja, darinkielinen työntekijä sekä järjestöjen vapaaehtoisia.
  • Henkilökunta ja vapaaehtoiset auttavat esim. toimeentulohakemuksen tekemisessä, ohjaavat eteenpäin hätämajoitukseen ja Helsingin palveluihin sekä antavat tukea ja neuvontaa esim. terveyspalveluihin hakeutumisessa.
  • Ulkopuolista lakiapua on tarjolla kerran viikossa.
  • Lisätiedot: Eva Kuhlefelt, Suomen Punainen Risti puh: 040-648 6785

– Päiväkeskuksessa paperiton pääsee hengähtämään. Ikävät asiat voi unohtaa edes hetkeksi, sanoo Drakhshan, Punaisen Ristin vapaaehtoinen ja entinen pakolainen.

Kurdia, englantia, arabiaa ja farsia puhuva eläkkeellä oleva englannin opettaja pystyy auttamaan monia paperittomia heidän omalla äidinkielellään. Hän auttaa käännöksissä ja on tulkkausapuna esimerkiksi lääkärikäynneillä.

– Kun ihminen pääsee puhumaan omalla kielellään, tunteet purkautuvat. Pettymys, turhautuminen ja viha pääsevät ulos. Olen huolissani paperittomista. He ovat todella väsyneitä ja psyykkisesti aivan lopussa, sanoo Drakhshan.

Paperittomat ympäri Suomen ottavat yhteyttä

Reilut pari vuotta Suomessa ollut Firas, itsekin turvapaikanhakija toimii Sininauhasäätiön vapaaehtoisena päiväkeskuksessa. Hän on siivousapuna, tapaa paperittomia päiväkeskuksessa, ja auttaa aina kun oma puhelin soi.

– Saan paperittomilta puheluja ympäri Suomen. He kysyvät, missä voisi nukkua ja mistä saa ruokaa.  Minulle on muodostunut verkosto sinä aikana kun olen ollut täällä.

Firas on tehnyt monenlaisia vapaaehtoistöitä Suomessa ollessaan. Hän on auttanut vastaanottokeskuksen keittiössä, toiminut järjestöjen vapaaehtoisena sekä järjestellyt vaatteita kirpputoreilla.

– Ymmärrän paperittomia koska olen itsekin pakolainen. Teen heidän puolesta mitä voin. Minut kasvatettiin niin, että muita kuuluu auttaa. Olen onnekas, kun minulla on hyvä terveys ja energiaa. Jos en pysty auttamaan ja joku lähetetään pois, olen surullinen, sanoo Firas.

Paperittomalla samanlaiset toiveet kuin kenellä tahansa

Drakhshan yrittää luoda toivoa ja rohkaista paperittomia: jonain päivä kaikki on paremmin. Hän patistaa kaikkia aktiivisuuteen, kielen opiskeluun, harrastamaan liikuntaa ja vapaaehtoistyöhön. Ja siihen, että hankkii oikeaa tietoa asioista.

– Monet ovat niin väsyneitä, etteivät pysty ottamaan mitään tietoa vastaan. Kun he saavat apua ja tukea, he voivat pikku hiljaa tehdä tulevaisuuttaan koskevia päätöksiä.

Kiintiöpakolaisena Suomeen 21 vuotta sitten tullut kurdinainen kertoo saavansa Kurdistanista yhteydenottoja, joissa kysytään kannattaisiko Suomeen tulla.

– Sanon heille, että ei kannata. Älä jätä kotimaatasi, otat liian suuren riskin. Voit saada väärää tietoa matkareitistä, ja vaarana on hukkuminen. Jos suinkin pystyt jäämään – jää kotimaahasi, kertoo Drakhshan neuvoistaan.

– Suomalaiset ovat tottuneet kovaan työntekoon ja rakentaneet oman maansa lähes tyhjästä. Täällä arvostetaan työntekoa. Tänne ei kannata tulla vain olemaan. Ja tällä hetkellä täältä on tosi vaikea saada oleskelulupa, hän jatkaa.

Drakhshan kuitenkin uskoo, monesta täällä jo olevasta pakolaisesta voisi tulla hyvä veronmaksaja.  Ja sitä hän toivoo koko sydämestään. Neljän lapsen äiti kantaa erityistä huolta nuorista.

– Paperittomilla on samanlaiset toiveet kuin kenellä tahansa: mennä naimisiin, perustaa perhe, tehdä työtä, hoitaa omat raha-asiat. Se on normaalia. Heillä on energiaa, heidän pitäisi saada toteuttaa unelmansa.