Punainen Risti auttaa Jemeniä katastrofin keskellä

Yahya Arhab
Kuvaaja: Yahya Arhab

Konfliktin, kuivuuden, koleran ja kurkkumädän runtelemassa maassa on pulaa kaikesta.

Näin tuet auttamistyötä

Lahjoituksesi katastrofirahastoon takaa nopean avun luonnonmullistusten ja sotien uhreille, sekä äkillisten onnettomuuksien uhreille Suomessa.

  • Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • Lahjoita netissä
  • Soita numeroon 0600 12220 (20 €/puhelu + pvm)
  • Lahjoita Pivolla tai MobilePay:lla numeroon 1001
  • tai lahjoita Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI14 5780 0710 0116 49, viite 5186

 

Kiitos, että välität!

 

Lukuja on vaikea uskoa todeksi. Arabian niemimaalla sijaitsevassa Jemenissä yli 22 miljoonaa ihmistä (75 %) maan 29 miljoonasta asukkaasta, tarvitsee humanitaarista apua.
 
Yli 60 prosenttia väestöstä ei saa riittävästi syödäkseen. Lähes 18 miljoonaa ihmistä kärsii ruokaturvattomuudesta. 16 miljoonaa ihmistä joutuu elämään vailla puhdasta vettä ja perusterveydenhoitoa ja lähes kolme miljoonaa ihmistä on paennut maan sisällä.
 
Lisäksi Jemeniä piinaa aikamme pahin terveyskriisi, jonka aiheuttaa ehkäistävissä oleva tauti – kolera. Epäiltyjä tapauksia on jo yli miljoona ja koleraan on kuollut 2,229 ihmistä huhti- ja joulukuun välillä 2017. Lisäksi kurkkumätätapaukset ovat lisääntyneet. 
 
Jo ennen konfliktia Jemen oli lähes täysin tuontiruoan ja lääkkeiden varassa. Tällä hetkellä alle 30 prosenttia lääkkeistä pääsee maahan, eikä tavallisella kansalla ole varaa ostaa niitä.
 
Saudi-johtoisen liittouman marraskuussa 2017 voimaan astunut Jemenin satamien ja lentokenttien sulkeminen häiritsi pahasti sekä humanitaarisia että kaupallisia kuljetuksia ja radikaalisti pahensi Jemenin jo valmiiksi vakavaa humanitaarista tilannetta, eikä niiden osittainen avaaminen riitä valtaviin tarpeisiin vastaamiseen.
 
Avustusjärjestöt vaativat avustuskuljetuksille välitöntä ja vapaata pääsyä Jemeniin.
 

Ruokaa, vettä ja hoitoa lahjoittajien tuella

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea yhdessä Jemenin Punaisen Puolikuun kanssa toimitti viime vuonna apua neljälle miljoonalle jemeniläiselle terveydenhuoltona, lääkintätarvikkeina, ruokana ja muuna materiaaliapuna.
 
Suomen Punainen Risti on tukenut avustustyötä Jemenissä viimeisen kahden vuoden aikana 200 000 eurolla katastrofirahastosta
 
Katastrofirahastoon lahjoittavien tuella tarjoamme terveydenhoitoa ja lääketarvikkeita maassa, jonka terveyspalveluista toimii alle puolet. Joka päivä kaksikymmentä ihmistä kuolee vammoihin ja sairauksiin, jotka olisivat hoidettavissa, kertoo Suomen Punaisen Ristin katastrofiavun päällikkö Andreas von Weissenberg.
 
– Punainen Risti on tärkein humanitaarinen toimija Jemenissä ja sillä on pääsy alueille, joilla muut auttajat eivät voi toimia. Järjestöllä on myös keskusteluyhteys konfliktin osapuoliin.
 

Konfliktissa haavoittuneiden hoitoa

Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä, sairaanhoitaja Hannele Toivola hoitaa konfliktissa haavoittuneita sairaalassa Jemenissä, Saadan kaupungissa. Kansainväliseen kirurgisen tiimin lisäksi sairaalaan palkataan paikallista henkilökuntaa.
 
– Potilailla on ampuma- ja veitsivammoja, luunmurtumia, amputaatioita, tulehtuneita haavoja sekä keskivartalon ja pään alueen vammoja, Toivola kertoo.
 
– Tarjoamme myös jatkohoitoa amputaatiopotilaille. On ilo nähdä, kun ihminen kävelee jälleen.
 
 
Teksti: Anna-Sofia Joro
 
Lähteet: Yemen Humanitarian Needs overview (HNO) 2018 & Yemen Humanitarian Response Plan 2018, UN OCHA