Liikkuva klinikka tuo terveyspalvelut lähelle Somaliassa

Maritta Niskanen-Tamiru / Suomen Punainen Risti
Maritta Niskanen-Tamiru / Suomen Punainen Risti

Kuivuudesta ja konfliktista kärsivässä maassa tuetaan varsinkin äitien ja lasten terveyttä.

Akaasia-puiden alla käy kova kuhina. Somalian Punaisen Puolikuun liikkuva klinikka on saapunut kylään Somalimaassa, ja äidit lapsineen odottavat vuoroaan paahtavalta auringolta suojassa. Kolmen sairaanhoitajan ja yhden kätilön tiimi ottaa potilaita vastaan kerran kahdessa viikossa.

– Somalimaassa yksi mobiiliklinikoiden tärkeistä tehtävistä on tarjota äideille ja lapsille neuvolapalveluita. Monissa kylissä synnyttäjien tueksi on vain perinteinen lapsenpäästäjä, ja synnytyskomplikaatiot ovat yleisiä, kertoo Suomen Punaisen Ristin Itä-Afrikan terveysdelegaatti Maritta Niskanen-Tamiru.

Klinikan hoitajat pyrkivät tunnistamaan riskisynnyttäjät ja tarvittaessa ohjaamaan heidät pysyvämpien terveyspalveluiden äärelle. Haasteita aiheuttavat valtavat välimatkat ja kulkuvälineiden puute.

– Nämä palvelut ovat meille erittäin tärkeitä, sillä kylästämme on 80 kilometriä lähimpään terveyskeskukseen, eikä edes synnyttäville naisille aina löydy kyytiä, eräs kylänvanhimmista kertoo.

Kuivuus ajaa ihmiset liikkeelle

Liikkuva klinikka tuo terveyspalvelut lähemmäksi, mutta pitkään jatkunut kuivuus ajaa ihmiset liikkeelle etsimään vettä ja ruokaa. Tämä vaikeuttaa lasten terveyden seurantaa ja rokotekattavuuden varmistamista.

– Somaliassa on havaittu muun muassa tuhkarokkotapauksia, mutta väestön liikkuessa paikasta toiseen, rokotusta tarvitsevia lapsia on vaikea tavoittaa, Niskanen-Tamiru sanoo.

Lisäksi liikkuvilla klinikoilla mitataan ja seurataan lasten ravitsemustasoa. Jos lapsissa havaitaan aliravitsemusta, he saavat lisäravintoa.

– Täällä esiintyy paljon samoja lastentauteja kuin Suomessa, esimerkiksi hengitystietulehduksia ja keuhkokuumetta, mutta aliravitsemuksen takia lapset ovat alttiimpia sairastumaan ja taudit pitkittyvät.

Tarpeet suuremmat kuin tarjonta

Mobiiliklinikoiden potilaista suurin osa on äitejä lapsineen, mutta poliklinikkapuolella konsultoidaan myös muita kiireellisiä tapauksia. Haastavimmat tapaukset ohjataan tarvittaessa terveyskeskuksiin tai sairaaloihin.

Punainen Puolikuu on terveysministeriön työn jälkeen maan toiseksi suurin terveyspalveluiden tarjoaja. Vaikeina aikoina järjestön rooli korostuu entisestään. Punainen Puolikuu pystyy toimimaan sellaisillakin aluilla, joille muut eivät konfliktin takia pääse. Liikkuvia klinikoita kulkeekin useita kymmeniä ympäri maan.

– Tarpeet ovat silti suuremmat kuin tarjonta, ja paljon alueita jää vielä ilman palveluita. On tärkeää, että jatkamme tämän työn tukemista, Maritta Niskanen-Tamiru sanoo.

Suomen Punaisen Ristin tuella toimivia mobiiliklinikoita on yhteensä viisi. Lisäksi Suomesta tuetaan Ulkoministeriön, Euroopan Unionin ja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston lahjoittajien avulla myös seitsemää pysyvää terveysasemaa.