Kaikki Iin kasilaiset osaavat elvyttää

Maiju Pohjanheimo / Suomen Punainen Risti
Maiju Pohjanheimo / Suomen Punainen Risti

Syksyn 2017 aikana kaikki Iin kahdeksasluokkalaiset osallistuivat Punaisen Ristin pelilliseen In Action! -hätäensiapukoulutukseen. Kouluttaja Niina Kuninkaanniemen koulutus sujui hienosti nuorten ja opettajien innostuneen vastaanoton vuoksi.

Kahdeksasluokkalainen Jesse Juopperi pumppaa keskittyneesti ja rytmikkäästi Anne-nuken rintakehää Iin Valtarin koulun ala-aulassa. Ensiavun- ja terveystiedon kouluttaja Niina Kuninkaanniemi kehuu suoritusta ylpeänä. Hän on tottunut iiläisten nuorten hyvään asenteeseen ja tekemisen meininkiin.
 
– Iiläiset nuoret ovat elvyttäneet mahtavasti. Yhdellä koulutuskerralla kuusi heppua elvyttivät ylijäävän ajan, he jatkoivat kahden minuutin jaksoissa 42 minuutin ajan. 
 
Pohjois-Pohjanmaan Iin kunnassa nuorten ensiaputaidot ovatkin Suomen huipputasoa. Tänä syksynä jokainen kunnan 151:sta kahdeksasluokkalaisesta on käynyt ensiapukoulutuksen.
 

Yhteinen halu kantaa

Suomen Punaisen Ristin tavoitteena on, että tulevaisuudessa kaikki Suomen peruskoululaiset saavat hätäensiapukoulutuksen. Tavoite on kunnianhimoinen. Iissä yhden ikäluokan koko ikäluokan koulutus toteutui, koska oppilaiden ja opettajien vastaanotto oli niin hyvä.
 
Motivoitunut on myös Kuninkaanniemi, joka on mukana Ensiaputaidot osaksi yläkoulujen arkea -pilottihankkeessa.
 
– Toki on etu, että olemme pienellä paikkakunnalla. Siitä huolimatta kuusi luokkaa lyhyessä ajassa vaatii innostuneisuutta. Kaupassa vanhemmat ovat tulleet juttelemaan ja kehuneet koulutusta. 
 
Pelillinen ja kilpailullinen ensiapukoulutus järjestettiin In Action! -hätäensiapupelillä, joka on rakennettu interaktiiviselle Seppo-pelialustalle. Oppilaat suorittavat teoriaosuuden oman opettajan johdolla verkossa ennen Punaisen Ristin kouluttajan ohjaamaa pelihetkeä. 
 
Kouluttajan pohjustuksen jälkeen nuoret harjoittelevat ensiaputaitoja viidellä pisteellä. Esimerkiksi Nokka tukkoon -pisteellä oppilaat harjoittelevat nenäverenvuodon tyrehdyttämistä.
 
Oppilaat taltioivat suorittamansa tehtävät joko kuvana, videona tai ääninauhana, jotka kouluttajat sen jälkeen pisteyttävät.
 

Elvytys kiinnostaa nuoria

Älä tyri nyt, tyrehdytä -sitomispisteellä Mikael Alaraasakka seisoo kädet ja jalat harallaan. Hänen raajoihinsa on sidottu kolme sidettä, ja lisäksi käsivarteen on aseteltu kolmioliinaa. Nyt tehtävä on suoritettu ja kuvattu, ja ryhmäläiset alkavat purkaa siteitä. 

Alisa Turtinen kietoo siteen nopeasti säntilliselle rullalle. Hevosharrastaja Turtiselle pinteleiden rullaaminen on tuonut rutiinin siteiden rullaamiseenkin.
 
Joni Karttunen, Alisa Turtinen ja Mikael Alaraasakka kertovat, että ensiapukoulutus on hyvä ja tärkeä asia. Edellisen kerran heille kerrottiin ensiavusta seitsemännen luokan terveystiedon tunnilla.
 
– Tämä on ollut kivaa. Odotan eniten, että pääsen elvyttämään, Turtinen kertoo. 
 

Oppi tuo rohkeutta auttaa

Alisa Turtinen tippui vuosi sitten pukittelevan ponin selästä. Hän selvisi säikähdyksellä ja niskan retkahdusvammalla. Onnettomuus vahvisti tunnetta siitä, että hädän tullessa ensiaputaidot olisi hyvä olla hallussa.
 
– Tipuin niskat edellä alas ja tajuni lähti. Heräsin vasta, kun minulle tultiin puhumaan. En edes ehtinyt säikähtää.
 
Kun koko neljä tuntia kestänyt pelillinen osuus on ohi, Alisa Turtinen on tyytyväinen.
 
– Jäi sellainen olo, että nyt hädän tullen osaisin ja uskaltaisin itsekin elvyttää, hän sanoo.
 
 
Teksti: Jenni Räinä