Rekiretket ilahduttavat arkea Ruukin vokissa

Markku Kauranen
Markku Kauranen
Markku Kauranen
Markku Kauranen
Markku Kauranen

Sata vuotta vanhat parireen jalakset saivat uuden elämän, kun Ruukissa rakennettiin turvapaikanhakijoiden ja kyläläisten yhteistyönä jalasten päälle rekka. Rekka mahdollistaa tavaroiden ja ihmisten kuljettamisen, ja nyt hevosajelulle pääsevät kyläläiset ja Ruukin vastaanottokeskuksen asiakkaat.

Idea rekan rakentamiseen ja rekiretkien järjestämiseen syntyi vastaanottokeskuksen ohjaajan ja vapaaehtoisen yhteistyönä. Vapaaehtoinen Anne Kupsala oli hankkinut vanhan parireen jalakset, joista puuttui rekka. Lisäksi hän omistaa neljä Suomenhevosta.

- Sain ajatuksen tehdä miesten työtoimintana jalaksille rekan ja toteuttaa hevosella ja reellä metsäretken asiakkaiden kanssa, kertoo Ruukin vokin ohjaaja Markku Kauranen. 

Turvapaikanhakijoiden ja paikallisväestön toiminnallinen kohtaaminen

Rakentamiseen osallistui vastaanottokeskuksen asiakkaita sekä naapurustoa. Rekan sivupuiksi kaadettiin lähimetsästä muutama kuusi. Lähistön maanviljelijältä ostettiin lautoja ja pari lankkua. Puutavara höylättiin työttömille tarkoitetussa työpajassa.

- Yhteistyö sujui hienosti. Työmiehet näkivät erilaisia työtiloja ja -menetelmiä. Samalla he tutustuivat eri puulajeihin sekä vanhaan suomalaiseen kulttuuriperinteeseen, Kauranen sanoo.

Rekan rakennus tapahtui vastaanottokeskuksen työtilassa. Parin päivän mittailun, sahauksen ja porauksen jälkeen valmis reki alkoi hahmottua. Usko idean toimimiseen alkoi vahvistua ja mielessä eli jo hevosajelu metsässä.

- Viimeistelyn ja muutamien korjausten jälkeen teimme koeajon vetäen autolla rekeä vokin pihalla. Reki pelasi heti täydellisesti, Kauranen muistelee.

Rekiretkiä niin kauan kuin lunta riittää - kesällä hevosrattailla

Hankkeen alkaessa työmiehet olivat psyykkisesti huonossa kunnossa. Työn edistyessä ja tavoitteen lähestyessä mielialat nousivat. Huippukohta oli rekiretki, jolloin sää oli aurinkoinen ja hanki puhtaan valkoinen.
 
Turvapaikanhakijat ja paikallisväestö matkasivat reellä läheiselle hiihtomajalle, jossa ruokailtiin ja seurusteltiin. Lisäksi tutustuttiin läheiseen maalaiskylään, jossa pohdittiin Suomen maaseudun kuolemista. Kylässä oli ennen ollut kolme kauppaa, baari, kaksi pankkia ja meijeri. Nyt jäljellä oli muutama asuttu talo ja koulu.
 
- Rekihanke on osoitus siitä, miten vähällä ihmisiä voi auttaa jaksamaan raskaan, joskus vuosiakin kestävän vastaanottovaiheen yli. On hienoa, kun turvapaikanhakijat saavat toiminnan kautta kontaktin kantasuomalaisiin, sanoo Ruukin vokin johtaja Sirpa Kallio.
 
- Tämä oli tosi voimaannuttava kokemus kaikille meille. Asiakkaamme kokivat hyvin palkitsevana sen, että pääsivät rakentamaan jotain konkreettista, jolla pääsi liikkeelle, Markku Kauranen kertoo.
 
Uusia rekiretkiä tehdään lähiviikkoina niin kauan kuin lumisia kelejä riittää. Seuraavalle retkelle pääsee mukaan kokonaisia perheitä. Kesäkeleillä retkiä voi tehdä hevosrattailla.