Puhdas vesi on elintärkeää hygienialle

Tadzhikistanin Punainen Puolikuu
Opettaja ja Punaisen Puolikuun vapaaehtoinen Matlyuba Hudoidodova opettaa terveystietoa koulunsa tytöille.
Kuvaaja: Tadzhikistanin Punainen Puolikuu
Maailman vesipäivää vietetään 22.3.
 
  • Rashtin vuoristokylissä Tadzhikistanissa 18 850 ihmistä saa puhdasta vettä Suomen Punaisen Ristin ja Tadzhikistanin Punaisen Puolikuun kolmivuotisen terveys- ja vesihankkeen tuloksena.
  • Hankkeen rahoittaa Land Rover, jolla on globaali kumppanuus Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen kanssa.
  • Koulutetut vapaaehtoiset ovat antaneet terveystietoa 20 000 paikalliselle ja lähes 9 500 koululaista on oppinut ensiapua, terveystietoa ja valmiuksia toimia luonnononnettomuuksissa.
  • Tarttuvia, likaisen veden aiheuttamia sairauksia on pystytty vähentämään ja vapaaehtoiset ovat auttaneet onnettomuustilanteissa. Viranomaiset aikovat hyödyntää vapaaehtoisten taitoja tulvaisuudessakin.
  • YK:n yleiskokouksen päätöksellä maailman vesipäivää on vietetty vuodesta 1992 lähtien.
  • Puhdas vesi on maailmanlaajuiselle hyvinvoinnille tärkeää. Parantamalla puhtautta käymälöissä, kouluissa ja terveydenhuollossa estetään sairauksia, parannetaan terveyttä sekä vähennetään erityisesti lapsikuolleisuutta.

Kuukautiset on vaiettu aihe Tadzhikistanin vuoristoalueilla. Niistä ei puhuta julkisesti eikä kuukautishygieniasta saa tietoa.

 
Asenteet kuukautisia kohtaan ovat negatiivisia, minkä vuoksi tytöt joutuvat usein peittelemään kuukautisiaan ja hygieniavälineitään sekä toimimaan epäsiisteissä paikoissa, kuten karjatiloissa. Tämä aiheuttaa erilaisia terveysriskejä ja henkistä pahoinvointia.
 
Kouluissa pojat usein ilkkuvat tyttöjä, jos he huomaavat veritahroja tyttöjen vaatteissa. Koulujen vessat ovat myös huonosti varusteltuja hygieniasta huolehtimiseen.
 
Yleensä vettä ei ole saatavilla eikä vessoissa ole paikkaa, mihin pestäviä kuukautispyyhkeitä voisi laittaa kuivumaan tai missä ne voisi silittää kuumalla raudalla, jotta suojat olisivat mahdollisimman puhtaita uudestaan käytettäväksi.
 
Tytöt ja naisopettajat jäävätkin usein kotiin kuukautistensa ajaksi, mikä vaikuttaa heidän koulunkäyntiinsä, työntekoon sekä itseluottamukseen. 
 

Kaikki haluavat avoimuutta

 
Vaikenemisen kulttuuri on ollut niin vahva, etteivät naiset itsekään ole puhuneet kuukautishygieniasta tyttäriensä kanssa. Tadzhikistanin Punainen Puolikuu yhdessä Suomen Punaisen Ristin kanssa ottivat aiheen esiin yhteisessä vesi- ja terveyshankkeessaan tilannetta parantaakseen.
 
Asiaa on käsitelty terveysalan ammattilaisten, tyttöjen, naisten ja kyläyhteisön kanssa.
 
Jokaisen mielestä aihe on tärkeä ja siitä on puhuttava niin tyttöjen, poikien kuin vanhempienkin kanssa.
 
Ihmiset pitivät Land Roverin rahoittamassa hankkeessa koulutettuja Punaisen Puolikuun terveysvapaaehtoisia sopivina henkilöinä tiedon levittämiseen, koska heillä on jo kyläläisten luottamus.
 
— Opettajana olen erittäin mielissäni muutoksesta, koska kukaan ei aiemmin ole puhunut aiheesta. On hienoa olla Punaisen Puolikuun vapaaehtoinen, koska näen toimintamme positiiviset tulokset, sanoo Lyakhshin kunnassa työskentelevä opettaja Matlyuba Hudoidodova
 
Vapaaehtoiset puhuvat aiheesta kouluissa, kotivierailuilla ja kylissään pitämissä tietoiskuissa. Muutama koulu on jo parantanut tyttöjen vessoja hygieniatasoa. Kuukautiset on edelleen herkkä aihe, mutta keskustelu on alkanut ja se auttaa rikkomaan hiljaisuuden kierteen.