Apua elämän alkuun

Petri Mulari / Suomen Punainen Risti
Petri Mulari / Suomen Punainen Risti

Punaisen Ristin Kallio-Käpylän osasto ja Helsingin ensikoti ry ovat tehneet yhteistyötä jo 30 vuoden ajan. Vapaaehtoiset antavat vauvoille jakamattoman huomionsa.

Alle vuoden ikäinen Myrsky-poika hymyilee leveästi Helsingin ensikodin Triangeli-osaston leikkipaikalla. Samassa rakennuksessa Vallilassa toimii toinen ympärivuorokautinen osasto nimeltä Balanssi. Yläkerrassa on kolmas osasto vauvaperheiden terapeuttisia avopalveluita varten.
 
Punaisen Ristin Kallio-Käpylän osaston vapaaehtoiset Anneli Tervapuro ja Anne – sukunimi jääköön ammatin takia mainitsematta – hymyilevät Myrsky-pojan leikeille. Anneli nostaa pojan syliinsä, ja lyhyen tuttavuuden jälkeen pikkuinen antaa jo suukkoja suu ammollaan.
 
Vapaaehtoiset käyvät ensikodilla kerran viikossa hoitamassa vauvoja, jotta vaikeassa elämäntilanteessa olevat vanhemmat saavat hengähdyshetken. Vierailuilla on myös vauvojen hyvinvoinnille tärkeä merkitys.
 
Varsinkin alle vuoden ikäinen vauva kärsii, jos vanhempi ei ota lapseen riittävästi kontaktia. Läheisen vuorovaikutuksen puute vaikuttaa suoraan aivojen kehitykseen.
 
– Masentunut äiti ei jaksa olla vuorovaikutuksessa lapsen kanssa, eikä vauvalla ole aikaa odottaa, että äiti paranee, ensikodin vastaava ohjaaja Pipsa Tamminen sanoo.
 

Vapaaehtoisten tärkeä rooli

– Punaisen Ristin vapaaehtoiset antavat vauvoille jakamattoman huomionsa. Toki me henkilökuntaan kuuluvatkin annamme vauvoille huomiota, mutta on arvokasta, että heidän kanssaan on tekemisissä muitakin. Vapaaehtoisten panos on tärkeä myös vanhemmille, Tamminen kertoo.
 
Punaisen Ristin hoitoiltana vapaaehtoiset tulevat ensikodille ennen kuutta. He sopivat vanhempien kanssa siitä, millaista hoitoa vauva tarvitsee, ja huolehtivat sen jälkeen kaikesta vanhempien paluuseen asti. Hoitovuoro päättyy kymmeneltä illalla.
 
– Yleensä pikkuiset ovat jo nukkumassa, kun vanhemmat tulevat takaisin, Anneli Tervapuro kertoo.
 
Hän lähti mukaan ensikotitoimintaan 11 vuotta sitten, Anne kymmenisen vuotta aikaisemmin. 
 
– Vanhusten ja vauvojen auttaminen on aina ollut lähellä sydäntäni. Siinä ollaan tekemisissä elämän alun ja lopun kanssa, Anneli sanoo.
 
 
Helsingin ensikodin taloudellinen tilanne on ollut jo pitkään vaikea. Yksi osasto on jouduttu sulkemaan, ja ensikodissa on tälläkin hetkellä yt-neuvottelut käynnissä.
 
– Toiminta pyörii niin, että asiakas saa lastensuojelun lähetteellä kunnan maksusitoumuksen ensikotiin. Viime vuosina sitoumuksia on myönnetty huomattavasti vähemmän, ja ne ovat olleet lyhytaikaisempia kuin ennen, Pipsa Tamminen kertoo.
 
Mielenterveysongelmista, asunnottomuudesta tai päihdeongelmista kärsiviä tuoreita vanhempia on silti yhtä paljon kuin ennenkin. Ensikotiyhdistyksen väki on käynyt kouluttamassa mm. Helsingin kaupungin työntekijöitä raskaus- ja vauva-ajan merkityksestä lapsen kehitykselle.
 
– Kuntien olisi tärkeä tiedostaa, kuinka paljon kalliimmaksi tulee erottaa vauva vanhemmistaan kuin tarjota perheelle tiivistä apua heti alkuvaiheessa.
 
Teksti: Vera Miettinen
Kuvat: Petri Mulari