Syyrialaisten lasten hyväksi juokseva Veera Priha valmistautuu Helsinki City Runiin

Mari Vehkalahti / Suomen Punainen Risti
"Eniten jännittää, kestääkö jalka, koska proteesin kanssa juoksemisessa on aina omat haasteensa. Tämä on todellista välineurheilua", Priha kertoo.
Kuvaaja: Mari Vehkalahti / Suomen Punainen Risti

Helsinkiläinen Veera Priha menetti oikean jalkansa liikenneonnettomuudessa kaksi vuotta sitten. Lauantaina 19.5. Veera Priha juoksee Syyriassa proteeseja tarvitsevien lasten hyväksi.

Veeran keräys

Veera juoksee puolimaratonin Syyrian sodassa vammautuneiden lasten hyväksi.

Löydän hänen keräyksensä täältä >>

Kilpasuunnistusta aktiivisesti harrastanut Priha joutui puoleksi vuodeksi pyörätuoliin ja kuntoutui vähitellen. 

Itsenäinen liikkuminen saati puolimaraton tuntuivat vielä pari vuotta sitten Prihasta uskomattomalta. Onnettomuus ja sitä seurannut jalan amputointi oli vienyt liikuntakyvyn. Kaikki piti opetella alusta. 

– Tunnetta voisi kuvailla lottovoitoksi, kun sain kuulla, että juokseminen voisi olla mahdollista, Priha kertoo.

Hyvän tekeminen on aina ollut itsestäänselvää  

Läheskään kaikki proteesin saaneet eivät pysty juoksemaan. Priha kertoo, että päällimmäisenä tunteena oli kiitollisuus siitä, että pääsee liikkumaan eikä jalan menettäminen rajoita elämää.

– Ihminen on siinä mielessä erikoinen, että vasta siinä vaiheessa alkaa arvostaa asioita, kun ne viedään pois.

Juokseminen ei ennen onnettomuutta kuulunut Prihan mieluisiin urheilulajeihin. Onnettomuutta edeltänyttä aikaa ja nykyistä ei voikaan Prihan mielestä verrata keskenään.

– Olen uudella tavalla löytänyt liikunnan eri muodot ja myös saliharjoittelu on alkanut maistua, kun proteesista on tullut uudenlaista haastetta.

Helsinki City Runissa Priha juoksee puolimaratonin Syyrian sodassa vammautuneiden lasten hyväksi.

Suomen Punainen Risti tukee Syyriassa sijaitsevia proteesipajoja ja kuntoutuskeskuksia, missä sodassa vammautuneet saavat henkistä tukea ja apua uudessa elämäntilanteessa.

Omalla juoksullaan ja keräyksellään Priha kartuttaa rahaa proteeseja tarvitseville syyrialaislapsille.

– Hyväntekeväisyys on aina ollut minulle tärkeää ja olen tehnyt sitä lahjoittajan roolissa monien vuosien ajan. Se ei ole itseltään pois, jos lahjoittaa muiden hyväksi.

Lahjoituksille on todellinen tarve

Oikeudenmukaisuuden tunne ja halu auttaa sodan keskellä eläviä siivittävät Prihan juoksua. 

– Etenkin nuorelle ihmiselle liikuntakyvyn menettäminen on valtava muutos, asuipa sitten missä vain. Kun vielä elää sodan keskellä, niin tilanne on vaikeampi. 

Priha korostaa läheisten tuen merkitystä elämänmuutoksesta selviämisessä. Prihalle tärkeitä tukijoita ovat olleet oma isä ja poikaystävä, joka on jaksanut tukea, kunnioittaa ja arvostaa onnettomuuden jälkeen. 

Varainhankinnan suunnittelija Jessica von Bonsdorff Punaiselta Ristiltä kertoo, että Suomessa järjestettävän juoksutapahtuman yhteydessä voi nyt valita hyväntekeväisyyskohteen ja kerätä oman tsemppiporukan, joka lahjoittamalla tukee sekä urheilusuoritusta että valittua kohdetta.

– Kyseessä on maailmalla yleinen tapa ja sen toivotaan leviävän laajemmin myös Suomeen. Tavan mahdollistaa Oma keräys -alusta, jota käyttämällä jokainen voi kerätä lahjoituksia valitsemalleen kohteelle, kertoo von Bonsdorff.

Helsinki City Runin lisäksi Punainen Risti näkyy myös muissa kesän juoksutapahtumissa.