Kesäkumikampanjan käynnistää Antti Tuiskun ”Kumipuku”

Juuli Aschan / YleX
Kesäkumibiisin esittäjä on tänä vuonna Antti Tuisku
Kuvaaja: Juuli Aschan / YleX

Kesäkumikampanja alkaa YleXPopissa Vaasan kauppatorilla lauantaina 2.6. Tapahtumassa nähdään ensiesitys Kumipuvun musiikkivideosta ja samalla laitetaan jakoon vuoden 2018 Kesäkumit.

Tuhansia kumeja jaetaan kesän aikana nuorille
 
  • Kesän aikana jaetaan 190 000 Kesäkumia.
  • Sotilaskotiliitto jakaa varusmiespalvelustaan suorittaville 30 000 Lomakumia. 
  • Kesäkumi-kampanja järjestetään 23. kertaa. 
  • Kampanjan toteuttavat YleX, Suomen Punainen Risti, Väestöliitto, Syöpäjärjestöt ja Sotilaskotiliitto.
  • Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kampanjaa.
  • Seuraa kampanjaa somessa: #kesäkumi ja #naimamaisteri
Antti Tuiskun esittämän kappaleen kertosäe ”Laita se kumipuku päälle” on kampanjan iskulause. Nuoria muistutetaan suojautumaan myös suuseksissä, jota harrastetaan enemmän kuin ennen. 
 
– Monille on uutta tietoa se, että seksitaudit voivat tarttua suuseksissä, ja myös naiselle suuseksiä annettaessa. Oma tuntumani on, että vielä aika harva tietää, mikä on suuseksisuoja ja miten sitä kuuluisi käyttää. Suun ja nielun alueen syöpien määrä on kasvanut nopeasti monissa länsimaissa, sen yhdeksi syyksi epäillään suuseksissä tarttuvaa papilloomavirusta, Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen sanoo. 
 
Halosen mukaan suuseksissä suojautumisesta ei aina puhuta esimerkiksi koulun terveystiedon opetuksessa.
 
Kondomi toimii suojana emätin- sekä anaaliyhdynnässä, mutta siitä saa helposti muokattua myös suuseksisuojan. Ohjeet suojan tekoon löytyvät kondomipakkauksesta suomeksi ja ruotsiksi.
 
Kesäkumeissa on tänä vuonna ensimmäistä kertaa ohjeet myös saameksi. Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto jakaa pohjois-, inarin- ja koltansaamenkielisiä kumeja. 
 

Seksikiskalla voi kysyä mitä vain

Kampanja on näkyvästi esillä muun muassa Ruisrockissa Turussa (7.–9.7.) ja Blockfestissä Tampereella (17.–18.8.). Festareilla järjestöjen asiantuntijat ja vapaaehtoiset kohtaavat tuhansia nuoria ja keskustelevat heidän kanssaan turvallisesta seksistä. 
 
Suositulla Seksikiskalla voi kysyä mistä tahansa seksiin ja ehkäisyyn liittyvästä asiasta. Kiskalla pääsee myös harjoittelemaan kondomin laittamista suorittamalla kondomiajokortin ja päivittämään tietonsa seksitaudeista tekemällä Naimamaisteri-testin.