Hiv- ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoisten kesä alkoi YleXPopista

Jenni Latvanen / Suomen Punainen Risti
Vapaaehtoiset Henrika Sandström ja Tiia Karhunen kiertävät kesällä Seksikiskan mukana festareita. “Ainakin Ruisrockiin on päästävä” tytöt sanovat
Kuvaaja: Jenni Latvanen / Suomen Punainen Risti

Kesäkumi-kampanjaan kuuluvien Kesäkumien jako käynnistyi viime lauantaina YleXPopissa Vaasassa. Punaisen Ristin hiv- ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset opastivat kävijöitä kondomin käytössä suositulla Seksikiskalla.

Seksikiska kiertää tapahtumia
  • 6.6. Ilmainen ehkäisy -tapahtuma Helsingissä Narinkkatorilla
  • 6.-8.7. Ruisrock-festivaali Turussa
  • 13.-15.7. Ilosaarirock-festivaali Joensuussa
  • 17.-18.8. Blockfest-festivaali Tampereella
Aurinkoinen Vaasa, iloisia ihmisiä ja loistavaa musiikkia - voisiko olla parempaa festarikesän aloitusta? Tuskin.
 
YleXPop on houkutellut Vaasan Kauppatorille tuhansia ihmisiä. Hiv- ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset Henrika Sandström ja Tiia Karhunen kiertävät alueella jakamassa Kesäkumeja ja päivystävät torin laidalla olevalla Seksikiskalla.
 
Tuleva kesä on Henrikan kolmas ja Tiian toinen hiv- ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoisena.
 
– Mulla on aina ollut semmoinen olo, että haluaisin olla mukana Punaisen Ristin toiminnassa, mutta en vaan tiennyt mitä se voisi olla. Henrika on vanha opiskelukaverini ja hänen kauttaan päädyin mukaan Punaisen Ristin nuorten ryhmään, Tiia kertoo.
 
Molempien mielestä hiv- ja seksuaaliterveystyö on hyvä tapa aloittaa vapaaehtoistyö.
 
– Hiv- ja seksuaaliterveystyö on ollut mukavaa ja meillä on todella positiivinen henki. Mahtavaa, kun pääsee tapaamaan erilaisia ihmisiä, Tiia sanoo.
 
Kondomiajokortin suorittaminen on todella suosittua.
 
Kondomiajokortin suorittaminen on todella suosittua. “Monet kiskalla vierailleet, varsinkin naiset, kertovat, että eivät ole ennen päässeet pukemaan kondomia,” Henrika kertoo.
 

Seksikiskalla ehkäisystä voidaan puhua rennosti

Vuodesta 2016 saakka Kesäkumi-kampanjan mukana tapahtumissa on kiertänyt Seksikiska, missä voi kysyä mitä tahansa seksiin tai ehkäisyyn liittyvää Punaisen Ristin vapaaehtoisten lisäksi Väestöliiton ja Syöpäjärjestöjen asiantuntijoilta.
 
Kiskalla voi myös suorittaa kondomiajokortin sekä Naimamaisteritutkinnon. Parin vuoden aikana Seksikiskasta on tullut suosittu piste festareilla ja sen huomasi myös YleXPopissa - kiskalle oli koko tapahtuman ajan jonoa.
 
– Ensimmäisenä vuonna kiskaa hieman aristeltiin ja ihmeteltiin, mutta jo viime kesänä ihmiset toivat kiskalle ystäviään ja kertoivat, että ovat itse suorittaneet kondomiajokortin jo vuosi sitten, mutta nyt pitää saada kaverille oma kortti, vuodesta 2016 saakka Seksikiskalla vapaaehtoisena toiminut Henrika kertoo.
 
Henrika ja Tiia kokevat Seksikiskan todella hyödylliseksi.
 
– Eniten ihmisiä tuntuu mietityttävän seksitautien tartuntatavat. Seksi saatetaan helposti yhdistää pelkkään emätinyhdyntään ja unohdetaan kokonaan, että seksitaudit tarttuvat myös suuseksissä. Kiska on hyvä paikka oppia seksistä sekä ehkäisystä positiivisessa ja turvallisessa ympäristössä, Tiia sanoo.
 
Kesältä Henrika ja Tiia odottavat hyvää säätä.
 
– Hyvä sää tuo mukanaan iloisia ja positiivisia ihmisiä. Heidän kanssaan syntyy yleensä parhaat keskustelut, molemmat toteavat.
 
Kesän aikana Punaisen Ristin vapaaehtoiset kiertävät kymmenissä tapahtumissa ympäri Suomen jakamassa Kesäkumeja ja tietoutta turvaseksistä. 
 
 

Kampanjat