Ensiavun SM-kisat – ”Tähän kilpailupäivään huipentuu suuri määrä tehtyä työtä”

Ari Räsänen / Suomen Punainen Risti
Ari Räsänen / Suomen Punainen Risti
Ari Räsänen / Suomen Punainen Risti

Turun keskustassa oli lauantaina poikkeuksellisen paljon apua tarjolla, kun ympäri Suomen saapuneet joukkueet kisasivat ensiavun suomenmestaruuksista.

Kilpailu käytiin neljässä eri sarjassa: aikuiset, nuoret, varhaisnuoret ja ensiauttajat. Aikuisten kisan voiton nappasi jo vuosia yhdessä harjoitellut Länsi-Helsingin osaston joukkue.

– Oli haastava rata. Ne asiat, joita olimme paljon harjoitelleet, onnistuivat tosi hyvin. Uskon, että se ratkaisi voiton, voittajaryhmää johtanut Marika Laukkanen kertoi heti palkitsemisen jälkeen.

Laukkasen viisihenkinen joukkue oli harjoitellut erityisesti niin sanottua triagea eli potilaiden kiireellisyysluokittelua tilanteessa, jossa uhreja on runsaasti.

"Hurja rasti"

Turun keskustan ravintolassa nähtiinkin poikkeuksellisen haastava rasti. Harjoitustilanne oli se, että ravintolassa oli tapahtunut joukkopuukotus, jossa oli kymmenkunta uhria. 

– Se oli hurja rasti ja meni meillä tosi hyvin. Kyyneleet silmissä katsoin, kun ryhmäläiset tekivät luokittelua, täydellisesti.

Raju väkivaltatapaus haluttiin mukaan kilpailuun viime vuonna Turussa tapahtuneen terroriteon vuoksi.

– Turun puukotuksen jälkeen meiltä ja lähipiireistä oli paljon vapaaehtoisia antamassa henkistä tukea. Kisassa yhtenä rastina olikin vastaavaan tilanteeseen liittyvä henkisen tuen antaminen järkyttyneille, ensiapukilpailujen järjestelyistä vastannut ohjelmapäällikkö Minna Rautanen Varsinais-Suomen piiristä toteaa.

Kisat olivat yhteinen ponnistus

250 vapaaehtoista järjestämässä Varhaisnuorten voitto meni Savo-Karjalan piiriin Tohmajärven osastolle, nuorten voiton vei Hämeen piiri ja ensiauttajapareissa parasta osaamista esitti Varsinais-Suomen ykkösjoukkue.

Kaikkiaan kisoihin osallistui 25 joukkuetta, joihin kuului yli sata ensiapuharrastajaa. Joukkueille oli luotu Turun keskustaan kymmeniä eri rasteja, joissa heidän tuli soveltaa auttamisosaamistaan.

Tehtävät vaihtelivat liikenneonnettomuuksista yksittäisen ihmisen rintakipuun ja joukkopuukotuksesta painelu-puhalluselvytykseen

– Kilpailu meni loistavasti. Tähän kilpailupäivään huipentuu suuri määrä tehtyä työtä. Ihan hirvittävän iso kiitos kaikille, jotka olivat järjestämässä kilpailuja, Minna Rautanen sanoo.

Ensiavun SM-kisoja oli järjestämässä noin 250 Punaisen Ristin vapaaehtoistyöntekijää ja kymmeniä työntekijöitä.

Ensiavun SM-kisat ovat osa auttamisvalmiuden ylläpitämistä koko maassa. Punaisen Ristin vapaaehtoiset ensiapuryhmät päivystävät vuosittain lähes 3000 tapahtumassa ja antavat ensiapua noin 15 000 ihmiselle.

Lue lisää kilpailun tuloksista.

Kiinnostuitko? Tule mukaan ensiaputoimintaan!