Kodin vaaranpaikat muodostuvat arkisista asioista – missä teillä ladataan kännykkää?

Sanni Myllyaho / Suomen Punainen Risti
Janne Leskinen kertoo Sanna Saartamolle palohälyttimen oikeasta paikasta.
Kuvaaja: Sanni Myllyaho / Suomen Punainen Risti

Koti on vaarallinen paikka, jonka turvallisuutta on aika ajoin syytä tarkastella kriittisesti. Punainen Risti lavasti SuomiAreenaan kodinomaisen tilan, jonne yleisö pääsi testaamaan, tunnistavatko he kaikki kodin turvallisuuteen liittyvät sudenkuopat.

Värikkäät lasten leikkiautot lojuvat keskellä kulkuväylää ja rullalla olevaa matonreunaa tulee huomaamattaan koko ajan suoristaneeksi.
 
Pahaa-aavistamaton ohikulkija kompastuisi niihin helposti, mutta SuomiAreena-kävijät Porin helteessä tietävät varoa. Heitä on pyydetty tunnistamaan sisustuksesta kaksitoista kodin turvallisuuteen liittyvää riskiä, jotka Punainen Risti on lavastanut Stora Enson paviljonkiin.
 
Jari Kosma tarkastelee sisustusta mietteliään näköisenä. Hän löytää vaaranpaikat helposti, mutta lavastettu huone antaa silti ajattelemisen aihetta.  
 
Pirkko ja Ari Marjamäki keskustelevat kodin turvallisuudesta Anne-Mari Hakunin kanssa
 
– Kyllä ne laturit nököttävät koko ajan valmiina pistorasiassa, pohtii Kosma kodissaan olevia riskitekijöitä. Tapaturmia kotona on onneksi ollut vain harvoin. Silloinkin ne ovat olleet seurausta ennemmin ajattelemattomuudesta, kun on tullut kuroteltua liian kiikkerällä jakkaralla.
 
Olohuoneessa yllättäen leimahtanut tuikun liekki on taas aiheuttanut sydämen tykytyksiä Miia Turuselle. Ensiapukoulutuksen käyneenä hän on kuitenkin luottavainen omaan kykyynsä toimia tapaturman sattuessa. Parannettavaakin kodin turvallisuudessa silti löytyy.
 
– Johtohässäköitä löytyy kotoakin, Turunen mainitsee.
 
Paviljonki saa Pirkko ja Ari Marjamäen miettimään, miten monille arjen turvallisuuden riskitekijöille sokeutuu omassa arjessaan. Ari Marjamäen huomion kiinnittää lattialla lojuva ketjutettu jatkojohto.
 
– Vaaranpaikkoja muodostuu, kun väliaikaisiksi tarkoitetut ratkaisut jäävätkin pysyviksi, Ari Marjamäki pohtii.
 
– Harvoin jatkojohtojen ketjutuksen on tarkoitus olla pysyvä viritys.
 
– En ole miettinyt kovin tarkasti, millä alustalla lataan puhelintani, mainitsee puolestaan Pirkko Marjamäki ja osoittaa sohvalla latautuvaa kännykkää. Koskettaessa sekä kännykkä että sen alla oleva viltti tuntuvat tulikuumilta.
 
 
Pirkko Marjamäki ei ole ainoa, jota kännykän turvallinen lataaminen on jäänyt mietityttämään. Punaisen Ristin vapaaehtoinen Tiia Viljakainen pitää taukoa varjossa yli 30 asteen helteessä.
 
Hän on parin tunnin aikana ehtinyt käydä läpi turvallisuuskysymyksiä jo parinkymmenen ihmisen kanssa ja osaa heti sanoa, mikä vaaranpaikka jää ihmisiltä useiten huomaamatta. 
 
– Vasta aivan viimeisenä kiinnitetään huomiota sohvalla latautuvaan kännykkään, Viljakainen kertoo.
 

Arjen turvallisuus on varautumista

Lähes 80 % vammaan johtaneista tapaturmista tapahtuu kotona ja vapaa-ajalla. Varautumalla oikein pystyy kotonakin välttämään helposti tyypillisimmät vaaranpaikat.
 
– Pitämällä pesuaineet ja lääkkeet poissa lasten ja lemmikkien ulottuvilta ja huolehtimalla siitä, että arkikäytössä olevien tavaroiden perään ei tarvitse kurkotella, on välttänyt jo monta turvallisuuden sudenkuoppaa, kommentoi Pärjätään yhdessä -hankkeen projektisuunnittelija Janne Leskinen. Punaisen Ristin hankkeessa vahvistetaan lähiyhteisöissä arjen turvallisuutta ja kansalaisten valmiutta auttaa ja toimia yllättävissä tilanteissa.
 
Kaikkia tapaturmia ei voi kokonaan välttää. Jos kotona syttyy tulipalo tai läheinen saa vakavan sairaskohtauksen, voi hyvät alkusammutus- ja ensiaputaidot olla ero elämän ja kuoleman välillä.
 
– Kodin osoite kannattaa olla merkittynä näkyvälle paikalle, jotta myös vieraat osaavat tarvittaessa kertoa oikean sijainnin hätäkeskukseen, kertaa Leskinen.
 
Stora Enson paviljonki SuomiAreenassa on auki vierailijoille vielä torstaina 19.7. klo 10–17. Yleisö voi napata paviljongilta mukaansa myös selkokielisen ensiapuoppaan sekä kodin turvallisuuden tarkistuslistan.
 
 
Kuvat ja teksti: Sanni Myllyaho / Suomen Punainen Risti