Punainen Risti auttaa Kambodžan tulvista kärsiviä

Hanna-Leena Tikkanen / Suomen Punainen Risti
Kambodžan Punaisen Ristin vapaaehtoiset kertovat keinoista varautua muun muassa dengue-kuumeen leviämisen ehkäisemiseksi väliaikaisella evakuointialueella.
Kuvaaja: Hanna-Leena Tikkanen / Suomen Punainen Risti

Kambodžassa vuotuinen sadekausi on aiheuttanut edellisvuosia suurempia tulvia. Erityisesti jokien lähettyvillä tulvat ovat pakottaneet ihmisiä jättämään kotinsa ja siirtymään väliaikaisiin asutuksiin kuiville maa-alueille.

Mekong-joen varrella sijaitsevassa Tboung Khmumin provinssissa veden nousu alkoi heinäkuun lopulla. Nykyiselle tasolle vesi nousi vajaassa kahdessa viikossa ja on sen jälkeen laskenut ja noussut päivittäin. Pahimmillaan tulvavettä on yli neljä metriä. 
 
Kambodžan Punainen Risti on tukemassa paikallisia viranomaisia ja kyläyhteisöjä muun muassa Tboung Khumumin tulva-alueilla.
 
Punainen Risti on jakanut evakuoiduille kyläläisille ruoka-apua sekä toimittanut evakuointialueelle muun muassa tilapäisiä käymälöitä, vesitankkeja, ihmisten tavoittamiseen tarkoitettuja kovaäänisiä sekä kaksi moottorivenettä. 
 
Veneitä käytetään evakuointeihin, ruokajakelujen toimittamiseen perheille, jotka ovat edelleen veden saartamissa kodeissaan sekä saarroksissa olevien ihmisten kuljettamiseen terveyspisteille tai ensiaputaitoisten vapaaehtoisten kuljettamiseen kyläläisten luo tarpeen mukaan.
 
Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijä Hanna-Leena Tikkanen vieraili kahdella evakuointialueella Tboung Khmumin provinssissa.
 
– Pienempi evakuointialueista on veden saartama pieni saari, jolla 75 perhettä kolmesta kylästä yrittää selviytyä tilanteesta. Suuremmalla alueella on noin 4.000 asukasta viidestä kylästä. Tälle alueelle on edelleen maayhteys, Tikkanen kertoo.
 
Suomen Punainen Risti tukee ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroilla Kambodžan Punaista Ristiä kahdessa provinssissa, joissa tulvat parhaillaan koettelevat ihmisten arkea. Evakuointialueilla hygienian taso on heikko ja elinkeinojen harjoittaminen suurilta osin pysähdyksissä.
 
Sen lisäksi, että perheet ovat riippuvaisia ruoka-avusta, myös lehmät, kanat ja muut elintärkeät kotielämet ovat hoidettavana evakuointialueilla. 
 
Suomen Punaisen Ristin  tukemissa pitkäkestoisissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tuettu kyläläisiä varautumaan tulviin. Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat välittäneet tietoa esimerkiksi siitä, miten käymälät suojataan, jotta vesi ei saastu ja siten lisää terveysriskejä.
 
Suomen Punaisen Ristin tuella lahjoitettu vesitankki evakuointialueella Tboung Khmumin provinssissa. 
 
Vapaaehtoiset järjestävät säännöllisiä siivouskampanjoita yhdessä kyläläisten kanssa, kertovat perushygieniasta ja sen ennaltaehkäisevästä vaikutuksesta tartuntatautien leviämisen estämiseksi. 
 
– Kambodžan Punainen Risti on toimittanut vierailemilleni evakuointialueille mm. vesitankkeja, käymälöitä, veneitä, hygieniatarvikkeita ja ruoka-apua. Suuremmalla alueella on viranomaisten ylläpitämä terveyspiste. Pienemmällä kiinteitä terveyspalveluja ei ole, ei myöskään käymälöitä, Hanna-Leena Tikkanen kertoo.
 
– Tartuntataudit ovat toistaiseksi kurissa, mutta riskit ovat olemassa. Iho-ongelmia on esiintynyt. Kambodžan Punainen Risti on tiiviissä yhteydessä terveysviranomaisten kanssa. 
Paikalliset viranomaiset tuottavat säännöllisesti ennusteita, joiden mukaan veden ei odoteta laskevan normaalille tasolle lähimpien viikkojen aikana. 
 
Tulvaveden ympäröimiä rakennuksia. Vesi on pahimmillaan noussut jopa neljä metriä.