Jemenin tilanne on katastrofaalinen

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea
Kansainvälinen Punainen Risti yhdessä Jemenin Punaisen Puolikuun kanssa jakavat ruoka-apua ja lisäravinteita Hodeidan kaupungissa.
Kuvaaja: Punaisen Ristin kansainvälinen komitea

Jemenissä on yhteensä 27 miljoonaa asukasta, ja heistä yli 22 miljoonaa kaipaa kipeästi apua selvitäkseen.

Jos Jemenissä olisi vain 100 asukasta, heistä:
  • 80 tarvitsisi humanitaarista apua selviytyäkseen
  • 60:lla olisi aivan liian vähän syötävää
  • 58:lta puuttuisi puhdas juomavesi
  • 52:lla ei olisi pääsyä terveydenhuoltoon
  • 11 olisi vakavasti aliravittuja
Näin tuet auttamistyötä
  • Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • Lahjoita netissä
  • Soita numeroon 0600 12220 (20 €/puhelu + pvm)
  • Lahjoita Pivolla tai MobilePay:lla numeroon 1001
  • tai lahjoita Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI14 5780 0710 0116 49, viite 5186

Vuodesta 2015 kiihtynyt konflikti on johtanut kuolemiin, kärsimyksiin ja traumoihin. Kaikesta on pulaa: ruuasta, puhtaasta vedestä, lääkkeistä, terveydenhuollosta.

– Jemenissä on käynnissä yksi maailman suurimmista humanitaarisista kriiseistä, kertoo Suomen Punaisen Ristin humanitaarisen avun koordinaattori Niklas Saxén.

– 17 miljoonaa ihmistä ei saa riittävästi syödäkseen. Perheet sinnittelevät yhdellä vaivaisella annoksella päivässä tai joutuvat pahimmillaan valitsemaan ruoan ja lääkkeiden välillä, koska hintataso on noussut niin paljon, ettei heillä ole varaa edes perustarpeisiin.

Kaikista perustarpeista pulaa

Jo ennen konfliktia Jemen oli lähes täysin tuontiruoan ja lääkkeiden varassa. Viimeisen kuukauden aikana jauhon, sokerin, riisin ja maidon hinnat ovat kolminkertaistuneet.

Lääkkeistä vain kolmasosa saadaan perille asti ja alle puolet terveydenhuollosta on pystyssä. Ihmisiä kuolee koleraan ja muihin sairauksiin, jotka olisivat hoidettavissa.

Aseelliset yhteenotot pahentavat tilannetta Hodeidean kaupungissa

Tilanne on erityisen vaikea UNESCOn maailmanperintökohteessa Hodeidan kaupungissa, josta konfliktin osapuolet parhaillaan taistelevat.

Aseellisten yhteenottojen takia suurin osa tiheästi asutun kaupungin väestöstä ei ole päässyt hakeutumaan turvaan tai edes sairaaloihin.

Sadat ihmiset ovat asuneet jo kolmen kuukauden ajan paikallisessa koulussa samoissa vaatteissa kuin paetessaan ilman riittävää ruokaa, hygieniaa tai edes patjoja. Mikäli yhteenotot jatkuvat ja kiihtyvät, inhimillinen kärsimys vain pahenee.

Punainen Risti jatkaa avustamista

Punainen Risti on tukenut Jemeniä koko konfliktin ajan. Turvallisuusriskeistä huolimatta kansainvälinen Punainen Risti on tarjonnut yhdessä Jemenin Punaisen Puolikuun kanssa terveydenhuoltoa sadoille tuhansille ihmisille ja sairaalahoitoa konfliktissa loukkaantuneille sekä ruoka-apua ja lisäravinteita kodeistaan paenneille.

– Punainen Risti on merkittävä humanitaarinen toimija Jemenissä. Sillä on usein pääsy alueille, joille muut auttajat eivät pääse, sanoo Niklas Saxén.

– Valitettavasti viime aikoina turvallisuustilanne on ollut erittäin vaikea, joten toimintaa on jouduttu keskittämään lähinnä henkiä pelastaviin toimiin. Nämä ovat kuitenkin avainasemassa siinä, että voimme auttaa minimoimaan vielä suuremman humanitaarisen katastrofin.

Suomen Punainen Risti tulee jatkamaan Jemenin Punaisen Puolikuun tukemista tässä vaikeassa tilanteessa Katastrofirahaston lahjoitusten ja ulkoasianministeriön tuen avulla.