Talven ensiapuohjeilla varaudut hiihtoloman vaaratilanteisiin

Niklas Meltio
Murtumat ja aivotärähdykset ovat tyypillisiä tapaturmia laskettelurinteessä. Kuvassa Punaisen Ristin rinnepäivystäjät auttavat loukkaantunutta Messilässä.
Kuvaaja: Niklas Meltio

Rauhallisuus liikenteessä ja laskettelurinteessä ehkäisee monta tapaturmaa.

Talven ensiapuohjeet

Talven ensiapuohjeet voi ladata ja halutessaan tulostaa täältä.

Viimeistään hiihtolomalla moni kaivaa sukset ja lumilaudat esiin ja kiiruhtaa nauttimaan ulkoilusta. Matkalle lähdetään pian ja ajomatkat voivat olla pitkiä.

Tekevälle voi sattua, ja siksi tapaturmien ja onnettomuuksien välttämiseksi matkat on hyvä suunnitella etukäteen ja liikkeelle kannattaa lähteä rauhallisin mielin. Pitkät ajomatkat kannattaa aloittaa hyvin levänneenä ja hyvin syöneenä.

- Liikenneturvan selvityksen mukaan noin neljäsosa kuljettajista on torkahtanut rattiin ajon aikana. Väsynyt kuljettaja on aina riski itselleen ja muille, muistuttaa Punaisen Ristin terveyden ja ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Hyvä kypärä pelastaa

Talviurheilussa pienet vammat, kuten murtumat, haavat ja venähdykset ovat yleisiä. Osa vammoista voidaan ehkäistä varmistamalla, että urheiluvälineet ovat kunnossa. Suksien siteiden huoltaminen ja laskettelukypärän käyttö ehkäisevät tapaturmia.

Vaikka tapaturmilta vältyttäisiin, monen riesaksi koituu vuodenajalle tyypillinen flunssa. Lomalla vietetään aikaa muiden kanssa, minkä takia flunssa ja muut virustaudit voivat helposti levitä.

- Käsihygieniasta huolehtiminen on influenssakaudella tärkeää, sanoo Myllyrinne.

Ensiapulaukku ja koordinaatit haltuun

Yllättäviin tilanteisiin varautuminen on ensiavun A ja O. Siksi jokaisesta kodista ja mökiltä olisi hyvä löytyä kunnollinen ensiapupakkaus. Se sisältää tärkeimmät tarvikkeet perusensiapua varten. Matkalle kannattaa ottaa mukaan pieni matka-apteekki. Ensiapulaukkuja voi ostaa Punaisen Ristin verkkokaupasta.

–Joskus kun vammat ovat suuria, tarvitaan lisäapua. Käytettävissä kannattaakin olla toimintavalmis matkapuhelin ammattiavun kutsumista varten, muistuttaa Punaisen Ristin terveyden ja ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

–Kannattaa myös selvittää huolellisesti, missä esimerkiksi hiihtolomalle vuokrattu mökki sijaitsee. Tapaturmatilanteessa ammattiauttajat tarvitsevat selkeät ajo-ohjeet nopeasti, Myllyrinne sanoo.