Humanitaarinen kriisi Jemenissä jatkuu yhtä pahana kuin aiemmin, toiveikkaista rauhanneuvotteluista huolimatta

EPA
Kuvaaja: EPA

Noin 22 miljoonaa jemeniläistä on edelleen vailla puhdasta vettä, ruokaa, lääkkeitä ja sairaanhoitoa. Heistä jopa 14 miljoonan arvioidaan olevan kriittisesti nälänhädän partaalla, ja arviolta 2,2 miljoonaa lasta kärsii akuutista aliravitsemuksesta

Näin tuet auttamistyötä
  • Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • Lahjoita netissä
  • Soita numeroon 0600 12220 (20 €/puhelu + pvm)
  • Lahjoita Pivolla tai MobilePay:lla numeroon 1001
  • tai lahjoita Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI14 5780 0710 0116 49, viite 5186

Torstaina 13.12. Tukholmassa Jemenin sodan osapuolten kesken solmittu tulitauko astui virallisesti voimaan tiistaina. Tulitauko koskee Hodeidan maakuntaa ja Hodeidan satamakaupunkia.

Tulitauon on toivottu mahdollistavan avustustarvikkeita kuljettavien laivojen pääsyn Hodeidan satamaan, ja mm. ruuan ja lääkkeiden jakelun miljoonille kriittisesti avun tarpeessa oleville ihmisille.

Tilanne on kokonaisuudessaan hyvin vaikea

– Tarvikkeiden saaminen satamaan on vain yksi ongelma – tilannetta hankaloittaa se, ettei tavaroita saada turvallisesti kuljetettua ja jaettua satamasta eteenpäin maan sisällä niin, että kaikkiin tarpeisiin voitaisiin vastata. Tulitauko on tarpeellinen, muttei riittävä askel, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun koordinaattori Niklas Saxén.

Punainen Risti on merkittävä humanitaarinen toimija Jemenissä, koska sillä on usein pääsy alueille, joille muut auttajat eivät pääse.

Turvallisuusriskeistä huolimatta kansainvälinen Punainen Risti on pystynyt tarjoamaan yhdessä Jemenin Punaisen Puolikuun kanssa elintärkeää terveydenhuoltoa ja lääkkeitä sadoille tuhansille ihmisille sekä sairaalahoitoa konfliktissa loukkaantuneille.

Suomen Punainen Ristitulee jatkamaan Jemenin Punaisen Puolikuun tukemista tässä vaikeassa tilanteessa Katastrofirahaston lahjoitusten ja ulkoasianministeriön tuen avulla.