Sadat Indonesian Punaisen Ristin vapaaehtoiset pelastus- ja avustustyössä Länsi-Jaavalla

IFRC / Palang Merah
Tsunamivaroitus on edelleen voimassa Länsi-Jaavalla. Indonesian Punaisen Ristin työntekijät ja vapaaehtoiset auttavat ranta-alueiden evakuoinnissa.
Kuvaaja: IFRC / Palang Merah

Myöhään lauantai-iltana 22.12.2018 tsunami iski rantaan tuhoisin seurauksin Jaavan ja Sumatran saarten välisessä Sundasalmessa Indonesiassa. Tsunami oli jo kolmas maata koetteleva luonnonkatastrofi puolen vuoden kuluessa.

Tue auttamistyötä
  • Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • Lahjoita netissä
  • Soita numeroon 0600 12220 (20 €/puhelu + pvm)
  • Lahjoita Pivolla tai MobilePay:lla numeroon 1001
  • tai lahjoita Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI14 5780 0710 0116 49, viite 5186

Tuhoisan tsunamin aiheutti todennäköisesti merenalainen maanvyöry Anak Krakataun tulivuoren purkauduttua.

Tällä hetkellä tsunamin tiedetään aiheuttaneen noin 430 ihmisen kuoleman. Loukkaantuneita on noin 7200.  Enemmän kuin 40 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. 

Indonesian Punainen Risti auttaa tuhoalueella

Indonesian Punainen Risti oli tapahtuman jälkeen paikalla välittömästi. Toistaiseksi Indonesian viranomaiset yhdessä Indonesian Punaisen Ristin ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa pystyvät itse vastamaan avun tarpeeseen, eikä kansainvälistä avunpyyntöä ole esitetty. Kansainvälinen Punainen Risti tukee taloudellisesti Indonesian avustustyötä.

Tähän mennessä Punainen Risti on toimittanut alueelle mm. lääkintähenkilöstöä, ortopedisen erikoislääkäreiden tiimin, 2 helikopteria, 24 ambulanssia, 14 rekallista vettä, 5 siirrettävää terveysasemaa, lääkintätarvikkeita, vilttejä, pressuja ja hygieniatarvikkeita.

Yhteensä yli 500 Indonesian Punaisen Ristin työntekijää ja vapaaehtoista on auttamassa raivaustöissä ja kadonneiden etsinnöissä sekä yhdistämässä perheitä ja antamassa henkistä tukea paikallisille asukkaille.

Viranomaiset varoittavat edelleen tsunamivaarasta

Anak Krakatau -tulivuoren aktiivisena jatkuva toiminta on johtanut siihen, että viranomaiset varoittavat edelleen vaarallisista aalloista ja neuvovat kaikkia pysymään poissa rannikkoalueilta.

Monet ihmiset ovat paenneet kukkuloille odottamaan, että hyökyaaltovaroitukset on poistettu ennen kuin he palaavat rannikkoalueelle. Jotkut nukkuvat moskeijoissa tai kaupoissa, kun taas toiset pelkäävät olla rakennusten sisällä ja nukkuvat ulkona.

Suomen Punainen Risti valmiudessa auttamaan

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi uskoo, että varoitusten ja hyvän varautumisen vuoksi mahdollisen uuden tsunamin henkilövahingot voisivat jäädä suhteellisen pieniksi.

Kuitenkin, jos uusi tuhoisa hyökyaalto iskisi rantaan, olisi Suomen Punainen Risti valmiudessa auttamaan lyhyelläkin varoitusajalla.

– Suomen Punaisella Ristillä on tällä hetkellä kaksi logistiikan alan avustustyöntekijää aiemmin pahoin tuhoutuneella Sulawesin alueella Indonesiassa, ja he voivat tarvittaessa auttaa Indonesian Punaisen Ristin työntekijöitä ja vapaaehtoisia.Lisäksi Suomen Punaisen Ristin nopeista yksiköistä ovat lähtövalmiudessa evakuointisairaala, terveysasema sekä logistiikka- ja viestiliikenneyksiköt. Nopean toiminnan yksiköihin on koulutettu 600 Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijää.

Suurkatastrofin varalta Suomen Punaisella Ristillä on myös keräysvalmius, johon tarvittaessa pyydetään eri puolilta maata mahdollisimman paljon tavallisia vapaaehtoisia mukaan auttamaan.

– Paras tapa tässä vaiheessa on tukea rahallisesti SPR:n Katastrofirahaston kautta Indonesian Punaisen Ristin operaatiota. Näin vuoden lopuksi voi haastaa kaverit mukaan tukikampanjaan, Löövi kannustaa.