Suomen Punainen Risti lähettää apua Jemeniin

ICRC
Kuvaaja: ICRC
Lahjoita katastrofirahastoon:
  • Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • Soittamalla numeroon 0600 12220 (20,12 €/puhelu + pvm)
  • MobilePay:lla numeroon 1001
  • Lahjoittamalla Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI52 5000 0120 4156 73, käytä viitettä 5186.
  • Rahankeräyslupa: POL-2015-8798, myönnetty 30.11.2015

Suomen Punainen Risti myöntää katastrofirahastosta 100 000 euroa Jemenin sodan uhrien auttamiseksi. Raha ja avustustoiminta eivät kuitenkaan yksinään riitä – ainoastaan sodan sääntöjen kunnioittaminen voi kääntää Jemenin tilanteen parempaan.

Suomen Punainen Risti tukee avustustyötä Jemenissä, jossa vaikeat konfliktit jatkuvat jo viidettä vuotta.
 
80% Jemenin asukkaista eli noin 22 miljoonaa ihmistä elää jatkuvasti kriittisissä oloissa vailla humanitaarisia perustarvikkeita kuten ruokaa, puhdasta vettä tai terveydenhuoltoa.
 
Väkivaltaiset taistelut, iskut siviilikohteisiin ja voimakkaat tuontirajoitukset ovat vaikeuttaneet siviilien selviytymisen kannalta elintärkeiden tarvikkeiden maahantuontia ja niiden kuljettamista maan sisällä. 
 
Turvallisuusriskeistä huolimatta kansainvälinen Punainen Risti on pystynyt tarjoamaan yhdessä Jemenin Punaisen Puolikuun kanssa jemeniläisille mm. elintärkeää terveydenhuoltoa ja lääkkeitä. Tammikuussa 2019 Suomen Punainen Risti toimitti avustusoperaatioon 15 750 huopaa ulkoministeriön rahoituksella.
 
– Toimitamme apua sinne, minne pystymme nykyisessä turvallisuustilanteessa. Esimerkiksi sairaaloiden ja terveysklinikoiden tukeminen tuo apua ihmisille, jotka muuten olisivat täysin vailla terveydenhuoltoa, sanoo Suomen Punaisen Ristin humanitaarisen avun koordinaattori Niklas Saxén.
 

Humanitaarisen oikeuden kunnioittaminen on välttämätöntä 

Jemenin humanitaarisesta tilanteesta tekee poikkeuksellisen sen laajuus sekä syvyys – miltei koko väestö kärsii vakavista puutteista. 
 
Suomen Punainen Risti muistuttaa, että kansainvälisten sodan oikeussääntöjen mukaan konfliktin osapuolten tulee kaikin mahdollisin keinoin minimoida sodan vaikutukset siviileihin ja siviilikohteisiin. Myös humanitaaristen avustusjärjestöjen pääsy apua tarvitsevien siviilien luo on sallittava, ja avustustyöntekijöiden turvallisuus on taattava.
 
– Avustustyöntekijät voivat kuitenkin antaa vain tilapäistä helpotusta osalle väestöstä. Tärkeintä on löytää väkivallalle uskottava poliittinen ratkaisu, jotta ihmisten tilannetta saadaan parannettua, Saxén sanoo.