Matkalla tulevaisuuteen – kehitysyhteistyö tuottaa tuloksia Zimbabwessa

Saara Mansikkamäki / Suomen Punainen Risti
Kaksi vapaaehtoista päivystää Chiwengan vesipisteellä 24/7. Vesi mahdollistaa myös viljelyn.
Kuvaaja: Saara Mansikkamäki / Suomen Punainen Risti

Punaisen Ristin kehitysyhteistyössä avainsanoja ovat paikallisuus ja pitkäjänteisyys. Zimbabwen syrjäisessä Muzarabanissa niillä on saatu aikaan pieniä ihmeitä.

Puut ovat kuin metsäpalon jäljiltä. Lehdettöminä ja harmaina ne seisovat hiekassa, elävinä vai kuolleina, mahdoton sanoa. Joenuomassa ei ole virrannut vesi puoleen vuoteen.
 
Rugare Mahofa tervehtii voimakkaalla kädenpuristuksella kotinsa pihamaalla Pohjois-Zimbabwen Muzarabanissa, aivan Mosambikin rajaseudulla. Tuuli puhaltaa tasamaalle rakennettujen muutaman neliön majojen välissä voimakkaana ja on viedä kananpoikaset mennessään.
 
– Kuivan kauden aikaan täällä on todella kuumaa ja tuulista. Nälkää näkevien määrä on nousussa, sillä sateet ovat vähentyneet ilmastonmuutoksen takia ja tehneet maissin viljelystä hankalaa, Mahofa kertoo.
 
Mahofa on Zimbabwen Punaisen Ristin vapaaehtoinen, on ollut jo vuosikymmeniä. Punaiselta Ristiltä saatu oppi on tehnyt Mahofasta yhteisössään arvostetun tietolähteen.
 
– Minua innostaa nähdä, miten ihmiset kuuntelevat neuvojani ja alkavat toimia niiden mukaan.
 
Erityisen iloinen Mahofa on siitä, miten esimerkiksi energiatehokkaiden ja turvallisten hellojen ja vettä säästävien avaimenreikäpuutarhojen rakennustaito on levinnyt yhteisössä ja auttanut selviämään kuivuuden keskellä.
 
(Jatkuu kuvan jälkeen.)
 

Yhteisö auttaa itseään

Kehitysyhteistyö. Siitä täälläkin, tiettömien taipaleiden takana, on kyse. Siitä, että se jolla on tietoa, jakaa sen muille. Siitä, että se jolla on resursseja, jakaa niitä puutteesta kärsiville. Siitä, että tehdään työtä yhdessä.
 
Finnish Red Cross, Suomen Punainen Risti, lukee Mahofan työliivin rinnassa, paikallisen Punaisen Ristin tunnuksen vieressä.
 
Kehitysyhteistyötä on vuosien saatossa parjattu paljon ja sen hyötyjä kyseenalaistettu. Eikä aina aiheetta. Moni hyvänä aikeena alkanut hanke on menneinä vuosikymmeninä jouduttu kuoppaamaan heikkojen tai kokonaan vääränlaisten tulosten takia. Esimerkkejä riittää.
 
Punaisen Ristin kehitysyhteistyössä on 1990-luvulta alkaen painotettu hyvin tuloksin yhteisöperustaista lähestymistapaa.
 
Sen yleisenä tavoitteena on, että kehitysyhteistyön seurauksena paikallisyhteisöt ja niiden jäsenet kykenevät paremmin ennakoimaan ja ennaltaehkäisemään uhkaavia vaaroja, auttamaan itseään katastrofien sattuessa ja toipumaan niistä.
 
Avainsanoja ovat pitkäjänteisyys ja paikallisuus. Onnistuneeseen lopputulokseen pääsemiseksi ei välttämättä tarvitse tehdä ihmeitä. Pienet parannukset arkisissa asioissa voivat tuoda suuria tuloksia, kun työtä tehdään riittävän pitkäjänteisesti.
 
Kokemus on myös osoittanut, että pysyvien parannusten todennäköisyys on sitä suurempi, mitä voimakkaammin yhteisö itse sitoutuu muutoksen tekijäksi sen sijaan, että se odottaisi jonkun ulkopuolisen ratkaisevan ongelmansa.
 
Yhteisöperustainen toimintatapa on myös Suomen Punaisen Ristin kehitysyhteistyöohjelmien lähtökohtana.
 
(Jatkuu kuvan jälkeen.)
Rugare Mahofa pojanpoika sylissään. ”Punaisen Ristin työ ja sen kautta opitut taidot ovat auttaneet minua toimimaan yhteisön kanssa ja tulemaan hyväksytyksi. Se on muuttanut elämäni,” hän kertoo. 
 
Kehitysyhteistyöhankkeet toteutetaan aina yhdessä paikallisen Punaisen Ristin tai Puolikuun kanssa ja sen luvalla. Sisarjärjestön vapaaehtoiset ja työntekijät tuovat hankkeisiin paikallista tietotaitoa ja kulttuurista ymmärrystä.
 
Samalla he avaavat ovia paikallisyhteisöihin, joiden luottamuksen saavuttaminen on usein onnistumisen edellytys.
 

Hittituote tiilestä ja savesta

Zimbabwen Muzarabanin alueella Suomen Punaisen Ristin tukemissa hankkeissa mallilla on päästy pitkälle. Rugare Mahofan mainitsemien hellojen ja avaimenreikäpuutarhojen lisäksi on rakennettu koululuokkia, käymälöitä ja siltoja.
 
On istutettu puita ja kokeiltu uusia viljelylajikkeita. On koulutettu lisää paikallisia vapaaehtoisia, jotka levittävät omissa lähiyhteisöissään tietoa ilmastonmuutoksesta, terveydestä ja ensiavusta.
 
Muzarabanissa toimintaa koordinoiva Zimbabwen Punaisen Ristin Kudakwashe Karise sanoo, että kehitysyhteistyössä muutoksen paras arkkitehti on yhteisö itse.
 
– Yhteisö määrittelee ongelmat ja niiden tärkeysjärjestyksen. Sen jälkeen he miettivät, mitä kyseisille ongelmille voisi tehdä, ja laativat projektisuunnitelman, jonka kanssa he lähestyvät Punaista Ristiä.
 
Ajatus on, että he saavat apua niihin osa-alueisiin, joihin omasta yhteisöstä ei löydy resursseja. Me autamme esimerkiksi teknisessä osaamisessa ja materiaalien hankinnassa, mutta työvoima tulee yhteisön sisältä.
 
Kehitysyhteistyössä pienet asiat ovat usein isoja asioita. Esimerkiksi energiaa säästävä hella ei ole vain hella. Se säästää aikaa, koska polttopuita täytyy hankkia vähemmän. Se vaikuttaa etenkin naisten ja lasten arkeen, koska kotityöt ovat yhä pitkälti heidän kontollaan.
 
(Jatkuu kuvan jälkeen.)
 
Myös ympäristön kuormitus vähenee, kun puita ei tarvitse kaataa entiseen malliin. Se auttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.
 
Lisäksi hella aiheuttaa perinteiseen avotuleen verrattuna vähemmän palovammoja ja jopa ehkäisee vatsatauteja, koska hellalla kokattu ruoka voidaan valmistamisen jälkeen pitää lämpimänä seuraavana ruokailuun asti.
 
Se on aika hyvin rakennelmalta, joka koostuu vain viidestäkymmenestä tiilestä ja paristakymmenestä kilosta sahanpurua ja mutaa – joskus seassa jopa hirssin akanoita, lehmänlantaa ja sanomalehteä.
 
Niin hyväksi tämä kehitysyhteistyön hittituote on kuitenkin todettu, että idea on vapaaehtoisten mukana levinnyt jo rajan yli naapurimaahan Mosambikiin.
 

Vesi tuo terveyttä

Eräs toinen kehitysyhteistyön tulos on Muzarabanissa hellaakin korkeammassa kurssissa. Veden hankkiminen oli alueella aiemmin työn ja tuskan takana, mutta nyt puhdasta vettä saa Chiwengan kylässä kahdesta pisteestä hanan auki kääntämällä.
 
Porakaivo on saatu Chiwengaan Suomen Punaisen Ristin tuella. Kaivosta vesi pumpataan säiliöihin koululle ja terveysklinikalle, josta paikalliset voivat käydä sitä hakemassa omaan käyttöönsä. Energia pumppuun tulee aurinkopaneeleista.
 
Kyläläiset ovat kaivaneet putkilinjaston maahan omin käsin, ja vesihuollon toiminnasta vastaa ympärivuorokautisesti kaksi vapaaehtoista.
 
Juokseva, puhdas vesi on Chiwengassa pieni ihme, josta puhutaan ylpeydellä. Ennen kaivoa ja vesiputkistoa paikallisella klinikalla nieltiin lääkkeet ja synnytettiin ilman vettä. Koulussa lapset pyörtyilivät nestehukasta.
 
Vettä haettiin mistä ikinä saatiin, usein samoista lähteistä eläinten kanssa. Hygieniasta huolehtiminen oli hankalaa, ja sen seurauksena sairaudet yleisiä.
 
Yhdeksänvuotias Natalie Chikwashiwa käy koulua Chiwengan ala-asteella, jossa sijaitsee toinen putkilinjaston vesipisteistä. Natalie on opettajan tytär, haaveilee opettajan ammatista ja lemmikkikanista. Hänen lempiaineensa on maatalous.
 
(Jatkuu kuvan jälkeen.)
 
Natalie muistaa, miten vesi piti aikaisemmin hakea kaukaa.
 
– Vesi oli likaista, maistui suolaiselta ja aiheutti tauteja. Ennen kuin saimme juoksevan veden, emme voineet huolehtia käymälöiden puhdistamisesta tai pestä käsiämme.
 
– Nyt me juomme välitunnilla puhdasta vettä, hän iloitsee ja näyttää kavereineen, miten pullot täytetään.
 

Tahto ratkaisee

Zimbabwen Punaisen Ristin Kudakwashe Karise arvioi, että Punaisen Ristin kehityshankkeilla on saatu Muzarabanin alueella paljon aikaan.
 
– Kun aloitimme kehitysyhteistyön täällä, asukkaat olivat hyvin haavoittuvassa asemassa. Nyt yhteisön tulevaisuus näyttää valoisalta, hän sanoo.
 
Chiwengan ala-asteen pihassa Zimbabwen lippu liehuu salossa vesipisteen vieressä. Natalie Chikwashiwa kehuu maansa lippua kauniiksi, koska siinä on niin paljon kirkkaita värejä.
 
Kuivuuden keskellä hehkuva lippu on kuin lupaus valoisammasta huomisesta.
 
Vaikka mahdollisuudet täällä maapallon pinnalla ovat jakautuneet kaikkea muuta kuin tasaisesti, se ei tarkoita, etteikö asioihin voisi vaikuttaa – jos niin yhdessä päätämme tehdä.
 

Teksti ja kuvat: Saara Mansikkamäki / Suomen Punainen Risti

 
Katso myös video: