Suomen Punainen Risti lähettää Mosambikiin sairaalan yhdessä Kanadan Punaisen Ristin kanssa

Denis Onyodi / Red Cross Red Crescent Climate Centre
Kuvaaja: Denis Onyodi / Red Cross Red Crescent Climate Centre

Suomen Punainen Risti osallistuu yhteistyössä Kanadan Punaisen Ristin kanssa sairaalaoperaatioon Idai-myrskyn tuhoalueella Mosambikissa. Sairaalassa varaudutaan hoitamaan mm. synnytyksiä ja tartuntatauteja.

Punaisen Ristin avustustyötä voi tukea lahjoittamalla katastrofirahastoon:
  • Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • Soittamalla numeroon 0600 12220 (20,12 €/puhelu + pvm)
  • MobilePay:lla numeroon 1001
  • Lahjoittamalla Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI52 5000 0120 4156 73, käytä viitettä 5186.

Rahankeräyslupa: POL-2015-8798, myönnetty 30.11.2015 

Suomesta lähtee tällä viikolla Mosambikiin rahtilentokoneellinen, yhteensä noin 29 tonnia tarvikkeita, muun muassa telekommunikaatioyksikkö ja osa kenttäsairaalaa. Tarvikkeita pakataan parhaillaan Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskuksessa Kalkussa, ja niiden on määrä saapua Mosambikiin loppuviikosta. 

Mosambikiin lähtee myös kaksi Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijää edesauttamaan sairaalan pystyttämistä ja toiminnan käynnistämistä.  Lisää sairaalahenkilökuntaa rekrytoidaan parhaillaan.

– Emme vielä tiedä tarkkaan mihin sairaala Mosambikissa sijoittuu, ja että tuleeko sairaala olemaan itsenäinen kenttäsairaala vai osa paikallista sairaalaa. Tarvetta kartoitetaan parhaillaan yhdessä Mosambikin terveysministeriön kanssa, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski.

Sairaalassa tullaan hoitamaan mm. synnytyksiä, raskaana olevia äitejä ja vastasyntyneitä sekä tekemään kirurgisia toimenpiteitä. Lisäksi henkinen tuki on tärkeä osa sairaalan toimintaa.

– Myös erilaisiin epidemioihin kuten koleraan varaudutaan, Saarikoski kertoo.

Sairaalahenkilökunnan lisäksi Mosambikissa on parhaillaan kolme suomalaista avustustyöntekijää.

Suomen Punainen Risti on myöntänyt katastrofirahastostaan 200 000 euroa Idai-myrskyn uhrien avustamiseksi Mosambikissa, Zimbabwessa ja Malawissa. Ulkoministeriö on tukenut tähän mennessä  avustusoperaatiota 300 000 eurolla.

Hirmumyrsky Idain aiheuttamat vahingot ovat valtavia, ja avustustyöt ovat vasta alkuvaiheissaan.Suomen Punaisella Ristillä on käynnissä hätäapukeräys, johon voi osallistua lahjoittamalla katastrofirahastoon.