Suomen Punainen Risti lähettää apua Filippiinien tuhkarokkoepidemiaan

Angeli Cantillana
Äiti Adeliza Perojo toi 1-vuotiaan poikansa John Carlin Filippiinien Punaisen Ristin sairaalatelttaan tuhkarokon vuoksi. Poika alkoi kuumeilla illalla ja äiti toi hänet sairaalaan välittömästi.
Kuvaaja: Angeli Cantillana
Voit auttaa lahjoittamalla katastrofirahastoon
 
  • Lähetä tekstiviesti SPR15 numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • Soita numeroon 0600 12220 (20,12 €/puhelu + pvm)
  • MobilePay:lla numeroon 10900
  • Lahjoita Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille OP FI52 5000 0120 4156 73, OKOYFIHH, viite 5128

Filippiineillä riehuva tuhkarokkoepidemia tarttuu erityisesti pieniin lapsiin, joilla ei ole rokotusta. Suomen Punainen Risti on myöntänyt katastrofirahastostaan 50 000 euroa kansainväliseen avustusoperaatioon epidemian taltuttamiseksi.

Sairaalateltan pikku potilaat yskivät kuumeisina ja kasvoissa näkyy punaista ihottumaa. Filippiinien Punainen Risti on pystyttänyt Rezalin aluesairaalan pihaan Manilassa hätäapuyksikön, joka on tarkoitettu ainoastaan tuhkarokkopotilaille.

Tuhkarokkoaalto oli huhtikuun 12. päivään mennessä tappanut jo ainakin 389 ihmistä ja todettuja tapauksia on lähes 30 000. Suurimmassa vaarassa ovat alle 5-vuotiaat lapset.

– Poika jäi rokottamatta, koska emme kerta kaikkiaan ehtineet viemään häntä terveyskeskukseen, sanoo 35-vuotias Adeliza Perojo pyyhkiessään 1-vuotiaan John Carlin otsaa sairaalateltan vuoteella.

Poika alkoi kuumeilla illalla ja äiti toi hänet sairaalaan välittömästi.

Rokottamattomuus epidemian syynä

Filippiinien rokotuskattavuus on huono ja maassa arvellaan olevan noin 3,7 miljoonaa lasta vailla tuhkarokkorokotusta. Yksi syy on ollut muutaman vuoden takainen rokoteskandaali, joka liittyi hengenvaaraalliseen denguekuumeeseen. Tuolloin epäiltiin, että rokote olisi saattanut aiheuttaa myös kuolemantapauksia.

Rokotteen mahdolliselle vaarallisuudelle ei koskaan saatu todisteita, mutta epäilys jäi henkiin ja on vaikuttanut myös muiden rokotusten maineeseen.

Myös köyhyys ja vaikeat liikenneolosuhteet vaikuttavat. Vanhemmat joutuvat tekemään pitkiä työpäiviä, joiden jälkeen terveyskeskus on jo suljettu tai sinne meneminen kestäisi tuntikausia esimerkiksi Manilan ajoittain painajaismaisessa liikenteessä.

– Tämä on kroonisen ongelman ensivaihe, kahden sukupolven rokottamattomuus. Monilla tämän päivän äideilläkään ei ole rokotusta. Heillä ei ole vasta-aineita, jotka muuten suojasivat vauvoja imetyksen aikana. Vauvoilla ei ole vastustuskykyä tuhkarokkoa vastaan, he sairastuvat ja kuolevat, sanoo Kansainvälisen Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun Liiton terveyskoordinaattori Gopal Mukherjee Manilassa.

Teltoista apua ruuhkaisiin sairaaloihin

Filippiinien Punainen Risti on pystyttänyt sairaaloiden pihoille seitsemän tuhkarokkotelttaa. Niissä oli maaliskuun loppuun mennessä hoidettu yli 3000 potilasta.

– Tämä on ollut meille ensiarvoisen tärkeää. Sairaalassa on vain kahdeksan paikkaa eristyspotilaille, joten tuhkarokkopotilaiden hoitaminen teltassa on pelastanut meidät paljolta, kiittelee Rezalin sairaalan tartuntatautien osaston ylihoitaja Rizalina C. Palos.

Sairaalatelttojen ylläpidosta vastaavat vapaaehtoiset, joita tarvitaan useita kymmeniä joka vuorokausi. Telttaa ja potilaita ei koskaan jätetä yksin.

– Terveydenhuollon lisäksi annamme tietoa rokotuksista ja kehotamme vanhempia huolehtimaan lastensa rokotuksista, sillä niillä pelastetaan elämää, sanoo Eric Reyes.

Nyt jo eläköitynyt asianajaja kertoo olleensa vapaaehtoinen opiskeluajoistaan alkaen ja jatkavansa, koska nauttii avun saaneiden onnellisuudesta.

– Tämän jälkeen kehotan aivan varmasti kaikkia ystäviäni ja naapureitani rokottamaan lapsensa, sanoo Adeliza Perojo.

– Tällainen huoli ja stressi tuhkarokon vuoksi voisi olla aivan turhaa.

Punaisen Ristin kansainvälinen liitto toimii Filippiinien Punaisen Ristin tukena. Liiton tavoitteena on saavuttaa 260 000 avuntarvitsijaa syyskuun loppuun mennessä. Suomen Punaisen Ristin lahjoitus tukee kansainvälistä avustusoperaatiota tuhkarokon hillitsemiseksi.
 

Teksti: Leena Reikko / Suomen Punainen Risti