Mosambik – hirmumyrsky Idai kuvina

Benjamin Suomela
Julieta Luiza kolmeviikkoisen vauvansa kanssa tilapäismajoitukseksi muutetulla urheiluareenalla. He menettivät hirmumyrskyssä kaiken.
Kuvaaja: Benjamin Suomela

Punainen Risti oli ensimmäisten joukossa auttamassa Idai-myrskyn uhreja. Näin avustusoperaatio eteni.

15 maaliskuuta 2019 yksi eteläisen pallonpuoliskon kaikkien aikojen pahimmista hirmumyrskyistä rantautui Mosambikiin. Myrskynsilmä osui maan neljänneksi suurimpaan kaupunkiin, yli puolen miljoonan asukkaan satamakaupunkiin Beiraan. Valtaosa kaupungin rakennuksista ja infrastruktuurista vaurioitui tai tuhoutui. Sisämaahan siirtyessään myrskyn voimakkuus laantui, mutta rankkasateita seuranneet tulvat jatkuivat pitkään.
 
Idai-myrskyssä menehtyi Mosambikissa 602 ihmistä. Yli 200 000 kotia tuhoutui tai vaurioitui. Yli 700 000 hehtaaria viljelysmaata tuhoutui. 
 
 
 

Punaisen Ristin vapaaehtoisten ensimmäinen ja tärkein tehtävä oli pelastaa ihmishenkiä. Puiden latvoihin ja rakennusten katoille tulvavesimassoilta turvaan hakeutuneita ihmisiä pelastettiin veneiden ja helikoptereiden avulla.

 Kuva: Denis Onyodi / Red Cross Red Crescent Climate Centre

 

Ihmisiä kuljetettiin kymmeniin evakuointikeskuksiin eri puolella Mosambikia. Tilanteen ollessa pahimmillaan, n. 140 000 ihmisen arvioidaan olleen ilman kattoa pään päällä. Kouluja ja muita julkisia tiloja muutettiin hätämajoituskeskuksiksi.

 

 

Punainen Risti jakoi kodittomiksi jääneille selviytymisen kannalta elintärkeitä tarvikkeita kuten pressuja, huopia ja keittiövälineitä. Lisäksi rakennettiin mm. 42 käymälää ja jaettiin 1,3 miljoonaa litraa puhdasta vettä. 

 

 

Vakavan koleraepidemian riski kasvoi nopeasti, kun ihmiset elivät tiiviisti väliaikaismajoituksissa, epähygienisissä olosuhteissa. Suomen Punainen Risti ja Kanadan Punainen Risti lähettivät Mosambikiin kenttäsairaalan, jonka koleranhoitoyksikkö erikoistui koleraan sairastuneiden hoitamiseen.

 

 

Kenttäsairaalan välineistön ja 37 Punaisen Ristin avustustyöntekijän tuella Idai-myrskyn vaurioittama paikallinen sairaala saatiin pidettyä toimintakykyisenä. Sairaalassa hoidettiin mm. synnytyksiä ja kirurgisia toimenpiteitä. Sairaalassa on tähän mennessä hoidettu n. 3200 potilasta.

 

 

Tautiepidemioiden hillitsemiseksi Punainen Risti pystytti Beiran ympäristöön useita terveyspisteitä, joissa Punaisen Ristin vapaaehtoiset jakavat tietoa, arvioivat potilaita ja tarjoavat nesteytystä. Koleraepidemian laannuttua tilalle on tullut malaria, jonka hoitamiseksi ja ehkäisemiseksi parhaillaan kamppaillaan.Tähän mennessä terveyspisteistä on saanut apua yli 5000 ihmistä. 

 

 

Kaksi kuukautta katastrofin jälkeen elpymisen merkkejä on näkyvissä. Ihmiset ovat alkaneet palata koteihinsa. Punaisen Ristin komitean tuella Mosambikin Punainen Risti on jo joillain alueilla aloittanut siementen ja muiden maanviljelyssä tarvittavien tarvikkeiden jakamisen, jotta ihmisten elinkeino saadaan elvytettyä. 

 

Punaisen Ristin kautta hätäapua on Mosambikissa tähän mennessä saanut arviolta 42 000 ihmistä. 

Kuvat: Benjamin Suomela ja Saara Mansikkamäki / Suomen Punainen Risti