Ebola leviää Kongossa ja uhkaa naapurimaita – Suomen Punainen Risti tukee 103 000 eurolla varautumista Burundissa ja Etelä-Sudanissa

Corrie Butler / IFRC
Kuvaaja: Corrie Butler / IFRC

Kongossa epidemiaan on kuollut yli tuhat ihmistä ja viime viikkoina tapausten määrä on kasvanut hälyttävästi. Katastrofirahaston tuella Suomen Punainen Risti on lähettänyt avustustyöntekijän Kongoon ja vahvistaa varautumista naapurimaissa.

Punaisen Ristin avustustyötä voi tukea lahjoittamalla katastrofirahastoon:

  • Lähettämällä tekstiviestin SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • Soittamalla numeroon 0600 12220 (20,12 €/puhelu + pvm)
  • MobilePay:lla numeroon 1001
  • Lahjoittamalla Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI52 5000 0120 4156 73, käytä viitettä 5186.

Rahankeräyslupa: POL-2015-8798, myönnetty 30.11.2015.

Kongon demokraattisessa tasavallassa alkoi viime kesänä maan historian kymmenes ja tähän asti suurin ebola-epidemia. Maassa on todettu jo yli 1 700 ebolatapausta ja yli tuhat ihmistä on kuollut tautiin.

Kansainvälisen Punaisen Ristin hätäapuvetoomuksen tavoitteena on auttaa 15,5 miljoonaa ihmistä 15 kuukauden aikana Kongossa ja naapurimaissa.

Suomen Punainen Risti tukee vetoomusta auttamalla Etelä-Sudania ja Burundia varautumaan epidemiaan. Lisäksi SPR:n avustustyöntekijöitä on osallistunut kansainväliseen avustusoperaatioon alusta alkaen. Tällä hetkellä Kongossa työskentelee viestintään erikoistunut avustustyöntekijä.

Varautuminen on keskeistä, sillä epidemia-alueet sijaitsevat Ugandan, Ruandan, Etelä-Sudanin ja Burundin rajoilla. Riski taudin leviämisestä uusille alueille on suuri.

Ebolan torjuminen vaatii lisärahoitusta

Punaisen Ristin 31,5 miljoonan Sveitsin frangin hätäapuvetoomus on alirahoitettu. Jos kansainvälisen yhteisön tuki ei nopeasti kasva, avustusoperaation jatko on uhattuna.

– Nyt jo käsillä on historian toiseksi tappavin ebola-epidemia, ja Kongossa turvallisuustilanne vaikeuttaa avustustyötä. Meillä ei ole varaa siihen, että ebola leviää laajemmalle,mahdollisesti tiheästi asuttuihin kaupunkeihin, jolloin tilannetta on paljon vaikeampi hallita. Emme myöskään voi antaa epidemian levitä muihin maihin, toteaa Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski.

Vapaaehtoiset auttavat yhteisöissä

Suomen Punaisen Ristin tuki tähtää siihen, että Etelä-Sudanissa ja Burundissa pystyttäisiin saamaan tilanne hallintaan heti, kun mahdollinen ensimmäinen tartunta ilmenee.

Kongossa kansainvälinen Punainen Risti kouluttaa vapaaehtoisia auttamaan yhteisöissään.

– Vapaaehtoisia on koulutettu jo 1 500. He vastaavat esimerkiksi kuolleiden turvallisesta, ihmisarvoisesta ja kulttuurin mukaisesta käsittelystä ja hautaamisesta. Menettelyn ansiosta voidaan estää uusia tartuntoja ja pelastaa ihmishenkiä, kertoo avustustyöntekijä Maria Santto Kongon Gomasta.

Kongossa Punainen Risti tukee myös terveysasemia infektioiden ehkäisyssä, tarjoaa psykososiaalista tukea ja vahvistaa paikallisen Punaisen Ristin toimintoja.