Punainen Risti auttaa varautumaan ilmastonmuutokseen

Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Isabel Jose Almeida pakeni hirmumyrsky Idaita ja sitä seuranneita syöksytulvia kolmekuukautisen Inez-vauvansa kanssa Tican kylässä Mosambikissa. Yli 50 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli vei kodin mukanaan. Perhe asuu väliaikaisessa asumuksessa lähiseudulla.
Kuvaaja: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti

Äärimmäiset sääilmiöt ja luonnonkatastrofit yleistyvät maapallon lämpötilan noustessa. Katastrofeista kärsivät eniten maailman köyhimmät ihmiset, jotka vaikuttavat vähiten ilmastonmuutoksen syntymiseen.

Sinä voit auttaa lahjoittamalla

Sinun tuellasi Punainen Risti auttaa heikoimmassa asemassa olevia siellä missä apua tarvitaan.

  • Lahjoita 15 €. Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499
  • Lahjoita netissä
  • Lahjoita MobilePaylla numeroon 1001

Lämmin kiitos!

Punainen Risti asettaa heikoimmassa asemassa olevat ihmiset etusijalle myös ilmastonmuutokseen liittyvässä työssään. 
 
Kuusi esimerkkiä auttaa hahmottamaan, miten Punaisen Ristin vapaaehtoiset auttavat ihmisiä ja yhteisöjä varautumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja äkillisiin luonnonkatastrofeihin sekä selviytymään niistä eri puolilla maailmaa. 
 

1. Helpotusta kuivuuteen  

Ilmastonmuutoksen myötä kuivuusjaksot yleistyvät ja vuosittainen saderytmi häiriintyy monilla alueilla, mikä altistaa varsinkin lapsia aliravitsemukselle. Suomen Punainen Risti auttaa ihmisiä saamaan puhdasta vettä kuivuuden piinaamassa eteläisessä Afrikassa.
 
Zimbabwen Muzarabanissa veden hankkiminen oli aiemmin työn ja tuskan takana. Ennen kaivoa ja vesiputkistoa paikallisella terveyskeskuksella nieltiin lääkkeet ja synnytettiin lapset ilman vettä.
 
Koulussa lapset pyörtyilivät nestehukasta ja sairastuivat ripulitauteihin ja infektioihin. Juokseva, puhdas vesi on pieni ihme, josta puhutaan alueella ylpeydellä. Nyt puhdasta vettä saa hanaa kääntämällä kahdesta vesipisteestä, jotka Suomen Punainen Risti on rakennuttanut ulkoministeriön tuella.
 

2. Apua hirmumyrskyn keskelle

Trooppiset hirmumyrskyt tuhoavat rakennuksia ja infrastruktuuria yhä kovemmalla voimalla. Punaisen Ristin Ilmastokeskuksen (IFRC Climate Centre) mukaan ilmastonmuutos todennäköisesti lisäsi maaliskuisen Idai-myrskyn tuhovoimaa Mosambikissa.
 
Alueen merenpinta on noussut ilmastonmuutoksen myötä, ja myrskyn keskiöön joutunut Beiran satamakaupunki sijaitsee alavalla maalla. Suurin osa tuhoutuneista kodeista oli matalille alueille kyhättyjä asumuksia.
 
Voimistuvat rankkasateet aiheuttavat yhä pahempia tulvia sekä tärvelevät viljelysalueita. Saastuneiden tulvavesien mukana tartuntataudit leviävät nopeasti.
 
Katastrofin jälkeen ihmisten täytyy saada nopeasti puhdasta vettä ja toimivat käymälät, jotta vältetään esimerkiksi koleran leviäminen. Tulvavesi on otollista lisääntymisalustaa myös hyttysille, jotka levittävät malariaa ja muita tauteja. 
 
Kansainvälinen Punainen Risti toimitti Mosambikiin nopean avustustoiminnan yksiköitä, jotka tarjoavat puhdasta vettä jopa 15 000:lle ja sanitaatiota jopa 20 000 ihmiselle päivässä.
 
Lahjoittajien ja ulkoministeriön tuella Suomen Punainen Risti lähetti Mosambikiin koleranhoitoyksikön ja sairaalatarvikkeita yhdessä Kanadan Punaisen Ristin kanssa. 
 

3. Muuttuva ilmasto vaikuttaa terveyteen

Vuosina 2030-2050 ilmastonmuutoksen odotetaan aiheuttavan noin 250 000 ylimääräistä kuolemantapausta vuosittain johtuen esimerkiksi aliravitsemuksesta, malariasta, ripulista ja helteestä. 
 
Heikoimmassa asemassa olevien ihmisten terveyden parantaminen on Suomen Punaisen Ristin kehitysyhteistyön keskiössä.
 
Kuivuus ja köyhyys vaikeuttavat elämää muun muassa Somaliassa. Suomen Punainen Risti tarjosi EU:n tuella käteisavustuksia 1 500 perheelle, joissa oli aliravittuja lapsia.
 
Lisäksi terveydenhoitoa sai 28 927 ihmistä, joista 16 438 oli lapsia. Tuen ansiosta 92 prosenttia lapsista sai kolme ateriaa päivässä ja 98 prosenttia akuuteista aliravitsemustapauksista saatiin hoidettua.
 

4. Ennakoivaa rahoitusta kehitetään

Varhaista varautumista kehittämällä vältetään inhimillistä kärsimystä, kun katastrofi iskee. Zimbabwessa Suomen Punainen Risti pilotoi ennakoivaa rahoitustyötä (Forecast-based Financing), jota Punaisen Ristin liike on ensimmäisten joukossa kehittämässä.
 
Uudenlaisten työtapojen avulla pyritään tekemään katastrofiriskien hallinnasta yhä tehokkaampaa ja paikannetumpaa.
 
Ennakoivaa rahoitusta kehitetään myös Filippiineillä. Suomen Punainen Risti on tehnyt yhteisöperustaista katastrofivalmiustyötä Manilan slummeissa ja maaseudulla vuodesta 2013 ja auttanut yhteisöjä toipumaan myrskytuhoista. 
 

5. Tukea vanhuksille helteen kourissa

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös Suomessa, jossa talvimyrskyt ja kesän helleaallot uhkaavat erityisesti vanhempaa väestöä. 
 
Lämpimämmät kesät lisäävät erityisesti vanhusten ennenaikaisen kuoleman mahdollisuutta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kesän 2018 lämpöaalto aiheutti Suomessa 380 ”ylimääräistä” kuolemaa. Kesällä 2018 Punaisen Ristin vapaaehtoiset tukivat vanhusten kotihoitoa Sotkamossa. 
 
Myös talvimyrskyjen ennustetaan voimistuvan. Suomen Punainen Risti auttoi ihmisiä ja tuki viranomaisia tykkylumen aiheuttamien sähkökatkosten aikaan Kainuussa vuonna 2018. Vapaaehtoiset vierailivat yli 75-vuotiaiden ihmisten luona ja Punaisen Ristin logistiikkakeskuksesta lähetettiin generaattoreita, vesikanistereita ja majoitustarvikkeita alueelle.
 

6. Ilmastonmuutos voi aiheuttaa konflikteja

Tutkimus osoittaa, että ilmastonmuutos voi vakavoittaa tai osittain toimia alkusyynä konflikteille ja siirtolaisuudelle. Punaisen Ristin perustyöhön kuuluu molempien ilmiöiden humanitaarisiin seurauksiin ja ihmisten tarpeisiin vastaaminen.
 
Vaikutukset voivat olla moninaiset. Esimerkiksi kun ihmiset pakenevat konfliktia tai ilmastonmuutoksen voimistamaa katastrofia, voi kuumuus osoittautua kohtalokkaaksi kotinsa jättäneille ihmisille. Näissä tilanteissa Punainen Risti auttaa ihmisiä pakolaisleireillä. 
 
Ilmastonmuutokseen varautuminen ja tuhojen paikkaaminen vaativat lisäresursseja tulevina vuosina. 
 
 
Teksti: Anna-Sofia Joro