Koululaiset auttavat toisiaan varautumaan katastrofeihin Myanmarissa

Maria Santto
Kuvaaja: Maria Santto

Oppilaat voivat välittää oppimaansa aikuisille kotona ja jopa pelastaa ihmishenkiä yhteisöissään.

Suuri piha on kuuma ja pölyinen. Yli 500 tyttöä ja poikaa koulupuvuissaan istuu luokissa seuraamassa oppitunteja. Viereisessä rakennuksessa innostunut joukko oppilaita on pukeutunut punaisiin lippalakkeihin ja Punaisen Ristin merkkeihin. He valmistautuvat evakuointiharjoitukseen.
 
Nämä 30 oppilasta ja viisi opettajaa kuuluvat katastrofinhallinta-komiteaan yhdessä Hlaing Thar Yarin julkisista kouluista Yangonin liepeillä.
 
Myanmarin Punainen Risti on kouluttanut oppilaita katastrofiriskien vähentämisestä, ensiavusta ja hygieniasta. Nyt koululaiset jakavat ylpeinä oppejaan luokkakavereilleen, jotta myös he voivat suojautua katastrofin sattuessa.
 
Su Pore Chit
 
— En halua, että kukaan kuolee. En tahdo itse kuolla, enkä usko, että kukaan muukaan haluaa, 11-vuotias Su Pore Chit selittää syitään ryhtyä vapaaehtoiseksi.
 
Myanmarin pääkaupunki Yangon on altis maanjäristyksille ja sykloneille. Köyhä ja tiiviisti asutettu teollisuusalue Hlaing Thar Yar kärsii tulipaloista, tulvista ja nopeasti leviävistä taudeista. 
 
Myanmarin Punaisen Ristin henkilökunta ja vapaaehtoiset auttavat yhteisöä vähentämään katastrofiriskejä ja varautumaan hätätilanteisiin järjestämällä monenlaista toimintaa, kuten koulutusta ja evakuointiharjoituksia kouluissa.
 
 
Ennen maanjäristyssimulaation alkamista Su Pore Chit ja hänen komiteaan kuuluvat koulukaverinsa pitävät huolen, että he vierailevat luokissa, joita ei ole vielä koulutettu katastrofivalmiudesta.
 
Runojen, laulujen ja käytännön esimerkkien avulla oppilaat varmistavat, että tieto menee perille kiinnostavalla ja muistiin jäävällä tavalla. Sitten on aika toimia.
 
(Juttu jatkuu kuvien jälkeen)
 
 
 
— Menemme sovittuun luokkahuoneeseen tekemään maanjäristysharjoituksen. Kun opettaja puhaltaa pilliin kolme kertaa, meidän pitää suojata itsemme menemällä kyyryyn ja suojaamalla päämme, selittää 12-vuotias Si Thu Tun.
 
— Sitten opettaja puhaltaa pilliin lyhyen ja pitkän äänen. Nousemme seisomaan ja pidämme kiinni edessä istuvan kaverin olkapäistä. Tämä merkitsee, että pelastamme sekä oman että kaverin hengen. Kun opettaja puhaltaa pilliin pitkään, niin ohjaamme oppilaat turvalliseen paikkaan ulkona.
 
Komitean jäsenet ovat saaneet ensiapukoulutuksen ja auttavat kavereitaan katastrofitilanteissa.
 
Komitean jäsenet ovat saaneet ensiapukoulutuksen ja auttavat kavereitaan katastrofitilanteissa.
 
— Harjoittelu on todella tärkeää. Emme voi tarkkaan tietää, milloin maanjäristys iskee. Harjoituksiin osallistumalla saan tietoa, joka auttaa suojaamaan itseäni, kun jotain tapahtuu, pohtii Su Pore Chit.
 
Hän haluaisi isona työskennellä lääkärinä – jotta vanhemmat olisivat ylpeitä.
 
 
Si Thu Tun
 
Si Thu Tunin vanhemmat arvostavat poikansa sitoutumista elämää pelastavaan toimintaan, mutta myös pojalla on selvä tavoite tulevaisuutensa suhteen: hän haluaa ryhtyä ammattilaisjalkapalloilijaksi, kuten idolinsa Ronaldo.
 
Kouluaktiviteetit kuuluvat Myanmarin Punaisen Ristin monipuolisiin toimintoihin katastrofiriskien vähentämiseksi ja kestävyyden lisäämiseksi kaupunkialueilla. Muita toimintoja ovat jätehuollon parantaminen, yhteisöjen valmiuden ja tiedon lisääminen sekä oppien levittäminen kansallisesti. 
 
Työtä tukevat Tanskan ja Suomen Punainen Risti sekä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liike. Ohjelmaa rahoittaa Euroopan Unioni.
 
Teksti: Caroline Haga / Suomen Punainen Risti
Kuvat: Maria Santto / Suomen Punainen Risti