Hautajaisjärjestelyillä suuri merkitys ebolan leviämisen torjunnassa

Maria Santto
Avustustyöntekijöiden ja vainajia saattavien omaisten pitää pukeutua suojavarusteisiin, jotka desinfioidaan.
Kuvaaja: Maria Santto

Punainen Risti auttaa yhteisöjä järjestämään turvallisia ja vainajaa kunnioittavia hautajaisia Kongon demokraattisessa tasavallassa. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut maassa riehuvan ebolaepidemian kansainväliseksi terveysuhaksi.

Kongon demokraattisen tasavallan hautajaisrituaaleihin kuuluu, että läheiset saattavat vainajan haudan lepoon avonaisessa arkussa, jolloin he ovat saaneet koskea ja suudella tätä viimeisen kerran. 
 
Jos vainaja on kuollut ebolaan, on tauti levinnyt helposti kosketuksen välityksellä. Siksi ebolaepidemian aikana kaikkea suojaamatonta kosketusta vainajaan on pitänyt rajoittaa ja käyttää suljettuja ruumispusseja. Turvalliset toimenpiteet ebolaan kuolleen vainajan käsittelyssä ovat kriittisiä ebolan leviämisen ehkäisemiseksi. 
 
Vahvojen hautajaisperinteiden ja rituaalien muuttaminen ei kuitenkaan ole ollut helppoa. Paikallisissa yhteisöissä onkin esiintynyt epäluuloa ja vastustusta avustustyöntekijöitä kohtaan. Sairastumisia ja kuolemia on myös salailtu ja vainajia jopa piiloteltu.
 
 

Vainajan läheisille suojapuvut

Punainen Risti on epidemian alusta alkaen tehnyt työtä paikallisyhteisöjen kanssa tavoitteenaan lisätä tietoa ja ymmärrystä turvallisten hautajaisten järjestämisen tärkeydestä. Tässä työssä yhteisön kuuleminen ja mukaan ottaminen on ehdottoman tärkeää hyväksynnän saavuttamiseksi. 
 
Yhdessä yhteisön edustajien kanssa on mietitty keinoja, miten hautajaiset voitaisiin järjestää mahdollisimman paljon perinteitä kunnioittaen, mutta silti turvallisesti. Yhtenä esimerkkinä Punainen Risti on saanut alueelle läpinäkyviä ruumispusseja, jolloin vainajien saattamisperinteitä voidaan jatkaa turvallisesti. 
 
 
Myös läheisten mukaan ottaminen suojapukuun pukeutuneena seuraamaan vainajan valmistelua on auttanut hyväksynnässä. Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton mukaan suhtautuminen turvallisiin ja vainajaa kunnioittaviin hautajaisiin onkin muuttunut paljon myönteisemmäksi.
 
Punainen Risti jakaa paikallisille yhteisöille myös tietoa ebolasta. Taudin riskeistä ja ehkäisykeinoista tiedotetaan, ja tautiin liittyviä negatiivisia ja virheellisiä mielikuvia pyritään murtamaan. Esimerkiksi ebolasta parantuneisiin liitetään Kongossa stigmoja ja heitä vältellään. 
 

WHO: Kansainvälinen terveysuhka

Kongon demokraattisen tasavallan ebolaepidemian alkamisesta on kulunut vuosi. Pahin epidemia oli vuosina 2014–2016 Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa. 
 
Tautiin on tällä hetkellä sairastunut Kongon demokraattisessa tasavallassa 2706 ihmistä, joista 1716 on kuollut. Ebolan pelätään nyt leviävän Kongon naapurimaihin. Miljoonakaupunki Gomassa, aivan Ruandan rajalla, on havaittu kaksi tartuntatapausta, minkä takia WHO julisti ebolan kansainväliseksi terveysuhaksi. Ugandassa on ollut vain yksi tapaus, joka ei ole päässyt onneksi leviämään.
 
 
Jatkuvat konfliktit ja turvattomuus ovat omalta osaltaan vaikeuttaneet ebolan vastaista työtä alueella. Erityisen haastavaa avustustyö on ebolasta pahiten kärsivien alueiden, Benin ja Manginan, lähellä. Näillä alueilla toimii lukuisia aseistettuja ryhmittymiä. Ryhmät ovat hyökänneet avustuskeskuksiin ja vaikeuttaneet sairaanhoitajien ja muiden avustustyöntekijöiden työtä.
 
Suomen Punainen Risti on avustanut Kansainvälisen Punaisen Ristin ja Kongon demokraattisen tasavallan Punaisen Ristin työtä rahallisesti ja lähettämällä paikalle muutamia avustustyöntekijöitä. Suomen Punainen Risti seuraa tilannetta aktiivisesti mahdollisen epidemian laajentumisen ja lisätuen tarpeen osalta. 
 
Teksti: Aku Suomalainen / Suomen Punainen Risti
Kuvat: Maria Santto / Suomen Punainen Risti