Varautumista vesikriisiin – Pisara 2019

Joonas Brandt
Punaisen Ristin vapaaehtoiset harjoittelevat vedenpuhdistusta Tampereen Kalkussa elokuussa.
Kuvaaja: Joonas Brandt

Vesikriisejä sattuu Suomessa joka vuosi. Jos vesikatko sattuisi nyt, Punaisen Ristin paikallisosastot ympäri Suomen olisivat valmiina auttamaan.

Kymmenkunta Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoista ja kansainvälistä avustustyöntekijää kokoontui 22.8. Tampereen Kalkun logistiikkakeskukseen harjoittelemaan vedenpuhdistuslaitteiden käyttöä. Ylimääräinen harjoitus liittyi 26.10. järjestettävään Pisara 2019 -valmiusharjoitukseen. 
 
Pisara 2019 -valmiusharjoituksessa Suomen Punainen Risti harjoittelee mahdollisia kotimaan vesikriisejä varten. Harjoituksen teemana on vesikriisi, sillä puhdas vesi on kaikille välttämätöntä. 
 
Vaikka vesikriiseistä tulevat ehkä ensin mieleen katastrofialueet ja kuivuus, tapahtuu vesikriisejä myös Suomessa vuosittain. 12 vuoden takainen Nokian vesikriisi, jossa kaupungin juomaveteen päätyi jätevettä, on ehkä tutuin kotimainen vesikriisi, mutta lievempiä kriisejä tapahtuu Suomessa joka vuosi.
 
Esimerkiksi rakennustöiden yhteydessä saatetaan kaivinkoneilla vahingossa rikkoa vesiputkia, mikä vaikuttaa tilapäisesti alueiden vedenjakeluun. Tällaisissa tilanteissa on hyvä, kun Punaisen Ristin paikalliset osastot tietävät, miten tilanteissa toimitaan viranomaisten työn tukena.
 

Kansainvälinen toiminta tuo osaamista

Kouluttaja Mika Lahdella on runsaasti kokemusta vesi- ja sanitaatiojärjestelmien kanssa työskentelystä. Hän on ollut niin monella delegaattikomennuksella, että maat ja kaupungit menevät jo hieman sekaisin. Jos Suomessa sattuisi vesikriisi, olisi kriisin hoitaminen huomattavasti helpompaa kuin esimerkiksi Bangladeshissa tai Syyriassa.
 
Maailmalla joudumme pohtimaan, miten esimerkiksi mahdolliset jälkijäristykset vaikuttavat laitteisiin. Kentällä pitää hieman myös leikkiä McGyveria, koska tiivisteitä ja muita osia ei voi hakea K-raudasta, Lahti kertoo.
 
Vedenpuhdistuslaitteita tullaan käyttämään varsinaisessa Pisara-valmiusharjoituksessa ainakin Tikkurilassa ja Kuopiossa. Laitteet ovat luotettavia, mutta tiedon siitä, onko vesi juotavaa, saa vasta bakteeriviljelyn jälkeen, joka kestää noin 18 tuntia.
 
Oikeassa vesikriisissä Punaisen Ristin vedenpuhdistuslaitteita käytettäisiin harvoin, mutta harjoitusten ansiosta valmius tähänkin löytyy. Aiemmin laitteiden käyttöä on harjoiteltu Turussa, jossa Aurajoen vedestä saatiin juomakelpoista. Se, jos jokin, saa luottamaan laitteiden toimintakykyyn Suomen olosuhteissa.
 

Kriisit haltuun yhteistyön avulla

Pisara-valmiusharjoituksessa painotetaan yhteistyön tärkeyttä eri toimijoiden välillä. Esimerkiksi Punaisen Ristin Kurikan osaston Juha Turkulainen kertoo osaston tekevän Pisara-harjoituksessa yhteistyötä muun muassa Kurikan kaupungin kanssa. Jos vesikriisi sattuu, ovat eri toimijat tositilanteessa paljon paremmin kartalla siitä, miten kriisi selätetään.
 
Vesikriisin sattuessa Punaisen Ristin tehtävänä olisi esimerkiksi kartoittaa avun tarvetta kiertämällä ihmisten kodeissa. Tässä tärkeässä osassa on myös Punaisen Ristin ystävätoiminta. Ystävätoiminnan avulla tiedetään, miten tavoittaa esimerkiksi yksinäisiä tai heikossa asemassa olevia ihmisiä.
 
Vapaaehtoiset voivat myös avustaa veden jakelussa ja jakaa viranomaisten tiedotteita niille, joita viranomaisten viestintä ei välttämättä muuten tavoita.