Parempaa terveyttä Myanmarin lapsille

Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti
Uutistoimittaja Matti Rönkä tutustui Punaisen Ristin terveystyöhön Myanmarissa. Työ ja myanmarilainen kulttuuri tekivät häneen suuren vaikutuksen.
Kuvaaja: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti

Tänä vuonna Nenäpäivä-kampanjan lahjoituksilla parannetaan lasten ja heidän perheidensä terveyttä Myanmarissa – usein hyvin yksinkertaisin keinoin.

Osallistu Nenäpäivään

Nenäpäivänä kerätään varoja maailman lapsille. Ylen katsojat pääsevät vierailemaan Matti Röngän mukana Myanmarissa ja kuulevat lisää hänen ajatuksiaan Nenäpäivä-gaalassa, joka lähetetään Ylen kanavilla pe 8.11. klo 19 alkaen.

Tutustu kampanjaan: Nenapaiva.fi

Punainen Risti on jo pitkään tukenut Myanmarin Punaisen Ristin terveysohjelmaa Myanmarissa, jossa julkinen terveydenhuolto toimii heikosti etenkin syrjäisissä kylissä.

Terveystyön keskiössä ovat paikallisissa yhteisöissä asuvat vapaaehtoiset, jotka Punainen Risti kouluttaa muun muassa terveyskasvatuksen pääteemoista sekä ensiavusta ja vapaaehtoistyöstä.

Yhteisönsä hyvin tuntevat vapaaehtoiset auttavat ihmisiä ehkäisemään muun muassa hengitystietulehduksia, malariaa, denguekuumetta, tuberkuloosia, ripuliaja käärmeiden puremia. Äiti-lapsiterveys on keskeinen teema Punaisen Ristin terveystyössä. Vapaaehtoiset esimerkiksi ohjaavat raskaana olevia naisia käymään terveystarkastuksissa.

Neljä vuotta sitten aloitettu Punaisen Ristin terveysohjelma on vaikuttanut yhteensä 11 402 ihmisen elämään 26 kylässä Kayahin osavaltiossa Myanmarissa. Terveystyöstä hyötyneet kertovat, että he esimerkiksi osaavat nyt ehkäistä ja tunnistaa paremmin sairauksia ja etsiä hoitoa niihin.

Punainen Risti edistää myös puhtaan veden saatavuutta Myanmarissa tukemalla käymälöiden rakentamista yhteisöihin ja kouluihin.

Uutistoimittaja-kirjailija Matti Rönkä vieraili keväällä Myanmarissa tutustumassa Punaisen Ristin kehitysyhteistyöhön yhdessä Nenäpäivä-tiimin kanssa. Työ ja sen tulokset tekivät Rönkään vaikutuksen.

– Myanmarissa tajuaa, että puhdas vesi, käsienpesu, kunnollinen käymälä ja lääkäriin pääsy eivät ole kaikille itsestäänselvyyksiä, Rönkä pohtii.

– Juurikin se apu, jonka Punainen Risti on tuonut kyliin aika yksinkertaista, mutta tärkeää – ja pelastaa ihmishenkiä. Jo pienellä lahjoituksella saadaan Myanmarissa paljon hyvää aikaan.

Suomen Punaisen Ristin yhteistyö Myanmarin Punaisen Ristin kanssa on hyvin pitkäjänteistä, sillä se on jatkunut jo yli 20 vuotta. Työtä jatketaan Nenäpäivän tuella.