Nuorten turvataloilta apua ja seuraa joulun jokaisena päivänä

Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Punaisen Ristin Nuorten turvatalot tarjoavat apua nuorille ja heidän perheilleen myös jouluna. Turvataloilla nuori voi viettää joulua turvallisesti yhdessä muiden kanssa.

Joulu herättää mielikuvia yhdessäolosta läheisten kanssa. Punaisen Ristin Nuorten turvatalot tarjoavat mahdollisuuden joulutunnelmaan ja -rauhaan myös niille nuorille, joille turvallisen joulun viettäminen ei ole muuten mahdollista.  
 
Turvatalot ovat jouluna auki joka päivä. Pääkaupunkiseudulla yhteinen päivystys toimii Helsingin Nuorten turvatalolla.
 
– Mahdollisuus päästä turvatalolle jouluna on nuorille tärkeä myös siksi, että jouluna monet nuorten tukipalvelut ovat tauolla, kertoo Punaisen Ristin Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää.
 
– Turvatalolle pääsee jouluna kuten muinakin vuoden päivinä.
 
Osa turvatalolle saapuvista nuorista kaipaa apua perheen ristiriitoihin tai yksinäisyyteen, osa tarvitsee turvallista yöpymispaikkaa erityisesti joulun ajaksi.
 

Yhdessäoloa joulupöydän ääressä

Yhdessäolo ja yhteinen ruokahetki ovat tärkeitä niin turvatalojen arjessa kuin juhlapyhinäkin. Istuminen yhteisen ruokapöydän ääreen on turvatalojen nuorille erityisen tärkeää.
 
– Olemme kuulleet nuorilta monenlaisia kertomuksia niin arjen yksinäisistä ruokailuista kuin ruoan puutteestakin, kertoo Tampereen Nuorten turvatalon johtaja Mari Uusi-Niemi.
 
– Turvatalon ruokapöytä tarjoaa nuorille paitsi hyvää kotiruokaa, myös tilaisuuden jutella kuulumisistaan muiden nuorten, vapaaehtoisten ja työntekijöiden kanssa. Se luo yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä tunteen siitä, että joku on kiinnostunut siitä, miten nuorella menee.
 
Nuorten turvatalon joulutunnelman luovat ruoan ja yhdessäolon lisäksi kauniisti koristellut tilat ja pienet lahjat. Turvatalojen kriisi- ja perhetyöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset ovat paikalla läpi joulun nuoria varten. Tärkeintä on, ettei kenenkään nuoren tarvitse jäädä jouluna yksin.
 

Turvatalot auki jouluna

Pääkaupunkiseudulla Helsingin turvatalo päivystää läpi joulun. Joulun jälkeen 27.12. alkaen Helsingin, Espoon ja Vantaan turvatalot ovat avoinna normaalien aukioloaikojen mukaisesti. 
 
Tampereen turvatalo on avoinna yhtäjaksoisesti 24.12. kello 15.00–26.12. kello 10.00. Sen jälkeen turvatalo on avoinna normaalisti. Turun turvatalo päivystää koko joulun ympäri vuorokauden.
 
Lisäksi turvatalojen Sekasin-chat verkossa on auki koko joulun: www.sekasin247.fi. 
 
 
Punaisen Ristin Nuorten turvatalot auttavat nuoria ja perheitä arjen kriiseissä ja pulmissa. Turvatalot sijaitsevat Espoossa, Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Lisäksi turvatalot auttavat nuoria valtakunnallisesti verkossa (www.sekasin247.fi). Turvataloilta saa keskusteluapua, ja nuori voi tarvittaessa yöpyä turvatalolla. Maksutonta apua saa ilman lähetettä tai ajanvarausta.