Liikuntaharrastus edistää kotoutumista

Leena Koskela
Leena Koskela
Leena Koskela

Punainen Risti rohkaisee turvapaikanhakijoita ja oleskeluluvan saaneita nuoria harrastamaan liikuntaa. Liikunta lievittää stressiä haastavassa elämäntilanteessa ja sen avulla on mahdollista tutustua suomalaiseen yhteiskuntaan ja ihmisiin.

Liikuntahanke vuosina 2016-2019
  • Tavoite: Turvapaikanhakijoiden sekä oleskeluluvan saaneiden lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen tarjoamalla helppoja ja hauskoja tapoja liikkua. Erilaisten liikuntamahdollisuuksien tarjoaminen yhteistyössä paikallisten liikunta- ja urheiluseurojen kanssa.
  • Turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan saaneet ovat kokeilleet yli 50 liikuntalajia. Suosituimpia lajeja: uinti, jalkapallo ja kuntosali. 
  • Hankkeeseen osallistui 18 vastaanottokeskusta.
  • Rahoitus: Etelä-Suomen Aluehallintovirasto (Veikkauksen tuotoista)
  • Yhteistyökumppanit: Suomen Olympiakomitea sekä paikalliset liikuntaseurat ja -toimijat
 

Etelä-Suomen Aluehallintoviraston rahoittama liikuntahanke mahdollisti liikuntaharrastuksia Punaisen Ristin vastaanottokeskuksissa ja perheryhmäkodeissa vuosina 2016-2019.

Lohjalaisen koulun jumppasalissa kuuluu juoksuaskeleita ja huutoja: 
 
Ota pois se siltä!
 
Jee, se oli päivän hienoin!
 
Meneillään on paikallisen moottorikerhon enduro- ja motocross-harrastajien sählyharjoitus. Paikalla on kymmenkunta pelaajaa, iältään 10-vuotiaasta viisikymppiseen. Sekä naisia että miehiä. 
 
Mukana ovat myös sujuvaa suomea puhuvat Amin ja Asad, Suomesta oleskeluluvan saaneet afgaaninuoret. 
 
Halusin jotain tekemistä koulun jälkeen, Asad, 16, kertoo.
 
Pelasin ekan kerran sählyä koulussa ja tykkäsin heti! Tämä on nopeatempoinen peli ja saa juosta, kertoo Amin, 18. 
 
Kumpikaan nuorista ei ollut kotimaassaan pelannut sählyä tai muita mailapelejä. Moottorikerhon sählyharjoituksiin heidät sai mukaan Punaisen Ristin perheryhmäkodin työntekijä reilu vuosi sitten. Sen jälkeen he ovat käyneet säännöllisesti harjoituksissa kaksi kertaa viikossa.
 

Liikunta yhdistää ihmisiä kotimaasta riippumatta

Moottorikerhon sihteeri Jarmo Koivunen on tyytyväinen sählyporukan saamista ulkomaalaisvahvistuksista. 
 
Hyvin ovat oppineet pelaamaan, ovat jopa ärsyttävän vikkeliä, Jarmo letkauttaa.
 
Moottorikerhon sihteeri Jarmo Korhonen. Kuva: Leena Koskela
 
Liikuntahankkeen idea on tutustuttaa maahan tulleita suomalaisiin ja toisin päin. Liikkujat ovat tasavertaisessa asemassa: kansalaisuudella, yhteiskunnallisella asemalla, iällä tai taustayhteisöllä ei ole merkitystä. Liikuntaa voi harrastaa yhdessä, vaikka ei olisi yhteistä kieltä. 
 
Punaisen Ristin perheryhmäkoti Lohjalla on järjestänyt asukkailleen erilaisia liikuntatapahtumia hankkeen tuella sekä ostanut urheiluvälineitä kuten sählymailoja. Lisäksi hankittiin Moottorikerhon jäsenyyksiä, jotka mahdollistavat sen, että alaikäisinä yksin Suomeen tulleet nuoret turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan saaneet voivat säännöllisesti harrastaa sählyä ja käyttää kuntosalia. 
 
Parasta ovat erilaiset turnaukset, joihin osallistuvat kaikki! Asukkaat rökittivät vastikään meidät työntekijät sählyssä ihan 6-0. Hauskaa oli silti, Lohjan perheryhmäkodin ohjaaja Heli Suihkola kertoo.
 
Myös Amin ja Asad muistavat makean voiton. Sekä yhdistetyn sähly ja futsal -turnauksen, johon perheryhmäkodin nuoret haastoivat moottorikerholaiset.
 
Hävittiin sählyssä, mutta futsalissa voitettiin, Amin ja Asad kertovat.
 
Ohjaaja Heli Suihkola houkutteli Asadin (vas.) ja Aminin moottorikerhon sählyharjoituksiin. Kuva: Leena Koskela
 

Oma perhe mielessä joka päivä

Tornion kautta Suomeen syksyllä 2015 tulleet Amin ja Asad saivat molemmat oleskeluluvan neljä vuotta sitten. He opiskelevat ammattikoulussa, Amin autoalaa ja Asad sähköasentajaksi. 
 
Asad toivoo jonain päivänä saavansa oman perheensä Suomeen. Perhe joutui pakenemaan Afganistanista Pakistaniin Asadin ollessa kolmevuotias. Pakistanissa ovat isä ja äiti sekä neljä sisarusta. Ikävä on suuri.
 
Amin ei ole kuullut perheestään mitään sen jälkeen, kun hän lähti Afganistanista. Hän on yrittänyt saada yhteyttä Punaisen Ristin henkilötiedustelun kautta, mutta turhaan. Hänellä on viisi sisarusta ja vanhemmat. 
 
Nyt olen turvassa ja arvostan sitä. Mutta ajattelen perhettäni joka päivä ja jonain päivänä lähden sitä etsimään, Amin sanoo surullisena. 
 
Amin (vas.) on muuttanut asumaan vuokralle. Asad asuu Punaisen Ristin perheryhmäkodissa. Kuva: Leena Koskela 
 
Sählyharjoitukset jatkuvat. Ne vievät surun ja kaipauksen hetkeksi pois.  
 
Tykkään tosi paljon urheilusta. Pelaan kaksi kertaa viikossa sählyä ja kolme kertaa viikossa jalkapalloa, Amin kertoo liikuntaharrastuksistaan.
 
Maalinteko on vaikeaa, haluan oppia paremmaksi, Asad sanoo.