Punainen Risti auttaa siirtolaisia Kreikassa, Turkissa ja Syyriassa

Stylianos Papardelas / ICRC
Kreikassa on tällä hetkellä yli 115 000 eri maista saapunutta siirtolaista.
Kuvaaja: Stylianos Papardelas / ICRC

Turkin, Kreikan ja Bulgarian vastaisella rajalla on tuhansia avun tarpeessa olevia siirtolaisia. Kansainvälinen Punainen Risti vetoaa EU-maihin: turvaa hakevia ihmisiä ei saa käyttää politiikan pelinappuloina.

Kreikan ja Turkin välisellä maarajalla on tällä hetkellä ainakin 13 000 siirtolaista. 
 
– On talvi, eikä ihmisillä ole ruokaa eikä suojaa, ja joukossa on erityisen haavoittuvassa asemassa olevia lapsia ja vanhuksia. Punainen Risti on erittäin huolissaan tilanteesta, jonka pelätään pahenevan entisestään lähipäivinä, sanoo Suomen Punaisen Ristin katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski.  
 
Turkin hallitus ilmoitti viikonloppuna, että maa ei enää kykene huolehtimaan kasvavasta pakolaisten määrästä.  
 
Turkin Punainen Puolikuu on jakanut rajalla ihmisille ruokaa, lämpimiä vaatteita ja huopia sekä auttanut ihmisiä saamaan yhteyden perheenjäseniinsä. Kreikan ja Bulgarian Punainen Risti on valmiina auttamaan rajan ylittäviä ihmisiä. 
 
Kansainvälinen Punainen Risti vetoaa Euroopan Unioniin ja sen jäsenvaltioihin, että humanitaarisen kriisin keskelle joutuneita siirtolaisia ei käytettäisi politiikan pelinappuloina. Samalla Punainen Risti tuomitsee väkivallan turvaa hakevia ihmisiä kohtaan ja muistuttaa, ettei eteläisen Euroopan maita saa jättää tilanteessa yksin, vaan jokaisella valtiolla on velvollisuus suojella ihmisiä ja pelastaa ihmishenkiä. 

 

Kreikan Punainen Risti tarjoaa turvaa ja terveyspalveluja 

 
Kreikan Egeanmeren saarille on saapunut viikonlopun jälkeen meriteitse yli tuhat ihmistä.  
 
Maassa on entisestään yli 115 000 siirtolaista, joista lähes puolet Egeanmeren viidellä saarella. Muuttovirta on kurjistanut olosuhteita jo muutenkin ylikuormitetuissa vastaanottokeskuksissa, erityisesti Moriassa Lesboksen saarella. Morian keskuksessa on seitsenkertainen määrä asukkaita suhteessa tiloihin.   
 
Ateenassa ja Thessalonikissa Kreikan Punainen Risti pyörittää maahantulijoille tarkoitettuja palvelukeskuksia, joissa saa neuvontaa, sosiaalipalveluja, koulutusta ja henkistä tukea. Yksin Thessalonikin keskuksessa oli viime vuonna yli 40 000 käyntiä.  
 
Lisäksi Kreikan Punainen Risti ylläpitää terveyspisteitä, liikkuvia terveysyksiköitä ja viittä vastaanottokeskusta, jonne YK:n pakolaisjärjestö UNHCR lähettää ihmisiä.  
 
Punainen Risti on huolestunut vastaanottokeskusten olosuhteista, joissa huono hygienia, terveyspalvelujen puute, rikollisuus ja väkivaltaisuudet paikallisten kanssa kärjistyvät. Erityisesti yksin tulleet alaikäiset lapset tarvitsevat suojelua ja turvaa. Saapujista noin kolmannes on lapsia, ja heistä 15 prosenttia on ilman huoltajaa.   
 
Kansainvälinen Punainen Risti tapaa pidätettyjä siirtolaisia ja huolehtii etenkin alaikäisistä maahantulijoista. Samalla se tukee viranomaisia kadonneiden jäljittämisessä ja perheiden yhdistämisessä sekä tarjoaa siirtolaisille henkistä tukea. Siirtolaisille jaetaan myös käteisavustuksia.
 
Suomen Punainen Risti seuraa tiiviisti tilanteen kehittymistä ja lähettää tällä viikolla käteisavustuksiin erikoistuneen avustustyöntekijän tukemaan kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatiota Kreikassa. 
 

Syyrian Idlibistä paenneet etsivät turvaa Turkin rajalla 

 
Taistelut ovat kiihtyneet Syyrian Idlibin maakunnassa, ja humanitaarinen tilanne on heikentynyt nopeasti. Turkin ja Syyrian rajalle on paennut kolmen kuukauden aikana arviolta noin miljoona siviiliä. 
 
Kodeistaan paenneet ihmiset ovat täysin tyhjän päällä. Talvi on kylmä, evakuointikeskukset ovat täynnä eikä ihmisillä ole suojaa tai ruokaa. 
 
Kansainvälinen Punainen Risti ja Syyrian Punainen Puolikuu toimittavat apua siellä, missä turvallisuustilanne sen sallii. Idlibistä paenneille tarjotaan ensiapua, terveydenhoitoa sekä materiaaliapua, kuten hygieniatarvikkeita sekä vesi- ja sanitaatiofasiliteetteja evakuointikeskuksissa. 
 
Punainen Risti on valmiudessa lisäämään apuaan Luoteis-Syyriassa tilanteen ja sodan osapuolten sen salliessa. Järjestö muistuttaa, että siviilejä ja siviilikohteita, kuten sairaaloita ja kouluja, pitää suojella ja että humanitaarisille toimijoille tulee taata edellytykset toimia ja auttaa.