Tilanteen seuraaminen ja toisista huolehtiminen tärkeää koronan aikana

Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Suomen Punainen Risti

Punainen Risti on seurannut koronatilannetta ja sen kehittymistä alkuvaiheesta lähtien maailmalla ja Suomessa. Toiminnassamme tärkeintä on ihmisten hyvinvoinnin edistäminen ja heikoimpien huomioiminen sekä auttaminen.

Koronan aiheuttamassa tilanteessa on tärkeää, että pidämme huolta läheisistämme ja tuemme toisiamme. Jos tapaaminen kasvokkain ei ole mahdollista, niin yhteyttä läheisiin voi pitää viestittelemällä tai soittamalla. Tämä vähentää eristäytymisen tunnetta, turhautumista ja toivottomuutta.

Punainen Risti on valmis auttamaan ja tukemaan huolessa, mitä koronavirus voi aiheuttaa. Kriisipsykologi ja psykoterapeutti Ferdinand Garoff sanoo, että poikkeuksellinen tilanne voi aiheuttaa ahdistusta ja hämmennystä. Garoff  kuuluu Suomen Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmään.

- Oikean tiedon saaminen epävarmassa tilanteessa on tärkeää, mutta jatkuva tiedotusvälineiden tai sosiaalisen median seuraaminen voi olla huomaamattakin kuormittavaa ja nostaa stressitasoa. Kannatta siis rajoittaa uutisten ja sosiaalisen median seuraamista muutamaan kertaan päivässä ja välttää tätä ennen nukkumaan menoa, Garoff neuvoo.

Pidä kiinni rutiineista ja normaalista vuorokausirytmistä

Arjen rutiinit ja niiden ylläpitäminen auttavat jaksamaan epätietoisuutta aiheuttavassa tilanteessa.

- Normaali vuorokausirytmi tuo päivään säännöllisyyttä ja ennustettavuutta. Syö riittävästi ja liiku mahdollisuuksien mukaan. Liikunta auttaa kehoa pysymään kunnossa ja helpottaa stressiä. Samoin erilainen tekeminen vie ajatuksia muualle huolestuttavista aiheista.

Uutisia koronaviruksesta tulee lukuisista lähteistä ja koronavirus pitää uutismaailmassa tällä hetkellä ykköspaikkaa päivästä toiseen. Oman jaksamisen kannalta kannattaa valita muutama luotettava kanava, jota seuraa koska koronaviruksesta leviää myös väärää tietoa.

Muista hygienia

Punainen Risti kannustaa säännölliseen ja huolelliseen käsienpesuun ja siihen, että jokainen seuraa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirukseen liittyviä ohjeistuksia.

Valmiusjärjestönä olemme aina valmiina

Punaisella Ristillä on valtakunnallisena ja viranomaisia tukevana järjestönä erityinen rooli valmiudessa ja varautumisessa. Haluamme kantaa vastuumme tartuntataudin leviämisen hidastamisessa ja riskiryhmien suojelemisessa.

Tietoa koronaviruksesta saa valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta numerosta 02 95 535 535. Avoinna arkisin kello 8-21 ja lauantaisin kello 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.