Suomen Punainen Risti tehostaa toimintaansa ja vie läsnäoloa verkkoon

Joonas Brandt
Kuvaaja: Joonas Brandt

Toimet koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi tuntuvat jokaisen arjessa. Punainen Risti edistää ihmisten hyvinvointia tilanteessa, joka on historiallisesti poikkeuksellinen. Toimintaa tehostetaan ja mukautetaan niin, että se tukee parhaiten avun tarvitsijoita.

Tule vapaaehtoiseksi!
Liity osaksi auttamisen ketjua ja ilmoittaudu vapaaehtoiseksi: 
 
Punainen Risti tukee heikoimmassa asemassa olevia vaarantamatta avunsaajien ja vapaaehtoisten terveyttä.
 
– Tässä tilanteessa on tärkeää, että jokainen huolehtii omasta ja läheisten hyvinvoinnista. Poikkeuksellisessa tilanteessa Punaisen Ristin toiminta jatkuu, mutta muuttaa muotoaan vastaamaan tilanteen tarpeita ja vakavuutta, Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula sanoo.
 
Kumpulan mukaan heikossa asemassa olevat voivat tuntea olonsa entistä haavoittuvammaksi, minkä vuoksi avun ja läsnäolon tarjoaminen on tärkeää.
 

Punainen Risti vie läsnäoloa verkkoon

 
Punaisen Ristin tuhannet koulutetut ystävätoiminnan vapaaehtoiset ovat yhteydessä ystäviinsä ympäri Suomea entistä aktiivisemmin ja valtakunnallista verkkokoulutusta lisätään kaikille ystäviksi haluaville. Koronan aiheuttamaa pelkoa ja ahdistusta torjutaan pitämällä yhteyttä puhelimitse ja viestein. On tärkeää, että yhteys etenkin ikäihmiseen ja riskiryhmään kuuluvaan säilyy.
 
– Kannustan kaikkia huolehtimaan ympärillään olevista ihmisistä ja etenkin heistä, joilla ei ole läheisiä ja jotka muutenkin kokevat yksinäisyyttä. Vapaaehtoiset ystävät soittelevat ja vaihtavat kuulumisia sekä tarvittaessa etsitään yhdessä lisää tukea, sanoo sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta.
 
Koulujen ja oppilaitosten sulkeutuessa on erityisen tärkeää, että myös nuoret ja perheet saavat tukea arjen pulmiinsa ja huoliinsa.
 
– Jotta voimme olla läsnä nuorten elämässä, olemme siirtäneet ison osan kohtaamis- ja auttamistyöstämme verkkoon ja puhelimeen. Nuorten turvatalot tarjoavat nuorille tukea myös Sekasin-chatissa, missä huoli näkyy lisääntyneinä yhteydenottoina, kertoo Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää.
 
Punainen Risti koordinoi chat-toimintaa yhteistyössä MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kanssa.
 

Valmius auttaa viranomaisten pyynnöstä

 
Punaisella Ristillä on valtakunnallisena ja viranomaisia tukevana järjestönä erityinen rooli valmiudessa ja varautumisessa. Koronatilanteen kehittymistä on seurattu sen ensihetkistä lähtien ja Punainen Risti noudattaa toiminnassaan viranomaisten ohjeistuksia sekä määräyksiä.
 
Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmä on tuottanut ohjeistuksia ja neuvoja koronaviruksen aiheuttamiin tuntemuksiin. Tekstitetyt videot ovat kaikkien käytettävissä ja ne löytyvät YouTubesta: