Ahvenanmaalle Suomen Punaisen Ristin neljäs Triage-yksikkö

Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Suomen Punainen Risti

Punainen Risti pystyttää tiistaina 31.3. Triage-yksikköön kuuluvan teltan Ahvenanmaan keskussairaalan välittömään läheisyyteen Maarianhaminassa. Teltta antaa sairaalalle erillisen lisätilan ja mahdollisuuden arvioida asiakkaiden hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä sekä välttää koronatatuntojen leviämistä.

Perustiedot Triage-yksiköstä
  • Telttoina käytetään Suomen sääoloihin sopivia 6m x 8m metallirunkoisia kangastelttoja.
  • Telttaan kuuluu erillinen sisäteltta ja irrotettava lattia. Yhden teltan pinta-ala on 48 m2, jolloin kahden teltan pinta-ala on 96 m2.
  • Teltat ovat yhdistettävissä toisiinsa päädyistä tai sivuista. Yksikön kalusto on suunniteltu avunsaajien ja asiakkaiden odotus- ja toimenpidetilan tarpeisiin.
  • Telttoihin kulku voidaan tarvittaessa sulkea ja niiden sisustus on muunneltavissa tarpeen mukaan väliseinin.
  • Yksikköön kuuluu perusvalaistus ja tarvittaessa lämmitys.

Pyyntö tuli Ahvenanmaan sairaanhoitopiiriltä (ÅHS) ja yksikkö lähtee matkaan Punaisen Ristin logistiikkakeskuksesta Tampereelta.

- Kun olemme suunnitelleet yksikköä, sen yhtenä pääominaisuutena on pidetty helppoa ja nopeaa käyttöönottoa. Yksikkö kulkee henkilöauton vetämässä perävaunussa ja se voidaan kuljettaa kohteeseen vaivattomasti ja saadaan käyttöön heti, kun tilanne sitä vaatii, sanoo Punaisen Ristin katastrofivalmiuden neuvonantaja Ilona Hatakka.

Teltan pystyttämiseen osallistuu järjestön vapaaehtoisia ja työntekijöitä. Järjestöllä on käytössään valtakunnallinen verkosto vapaaehtoisia, jotka on koulutettu varautumaan ja toimimaan poikkeustilanteissa. 

- Punainen Risti on aina valmiina tukemaan viranomaisia Ahvenanmaalla. Tartuimme toimeen nopeasti ja asiantuntevasti. Järjestön koulutetut vapaaehtoiset ovat aktiivisesti mukana ja mahdollistavat tämä projektin toteuttamisen, sanoo Punaisen Ristin Ahvenanmaan piirin toiminnanjohtaja Tomas Urvas.

Media on tervetullut seuraamaan teltan pystyttämistä Ahvenanmaan keskussairaalalle osoitteeseen Doktorsvägen 1, 22100 Maarianhamina.

Kansainväliseen hätään tarkoitettu apu otetaan käyttöön Suomessa

Punaisella Ristillä on välitön valmius lähettää useita Triage-yksikköjä koko Suomen alueelle. Järjestön avustustoiminnan hätäapuyksikköjä ja muuta välineistöä käytetään normaalisti kansainvälisissä kriiseissä maailmalla, mutta resurssit voidaan ottaa käyttöön myös Suomessa.

Maaliskuussa Triage-yksikköjä on toimitettu Raaseporin sairaalalle, Kanta-Hämeen keskussairaalalle Hämeenlinnaan ja Hyvinkään sairaalalle. Pohjana kaikissa yksiköissä on Punaisen Ristin suunnittelema evakuointikeskus, jota muokataan vastaamaan sairaaloiden tarpeita.