Nuorten Turvatalot pitävät ovensa auki pääsiäisenä

Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Turvatalojen yhteystiedot
  • Kaikilta turvataloilta saa tukea ja apua pääsiäisen aikaan normaalien aukioloaikojen mukaisesti: arkipäivinä vuorokauden ympäri ja viikonloppuisin ilta- ja yöaikaan. Tilapäinen majoitus on avoinna nuorille joka päivä klo 17-10.
  • Turussa turvatalo päivystää koko pääsiäisen perjantaista maanantaihin ympäri vuorokauden ja majoittaa klo 17-10.
  • Turvatalojen yhteystiedot ja aukioajat
  • Sekasin-chat: www.sekasin.fi

Yhteiskunnan poikkeuksellinen tilanne näkyy nuorten ja perheiden arjessa. Punaisen Ristin Nuorten turvataloilla halutaan vastata avuntarpeeseen tilanteessa, missä moni on joutunut sulkemaan toimintansa.

Tilapäismajoitus on avoinna pääsiäisenä nuorille, jotka tarvitsevat turvallista yösijaa.

- Ristiriidat perheissä saattavat kärjistyä, kun kotioloissa vietetään rajoitusten vuoksi paljon aikaa. Myös asunnottomien nuorten asema on koronatilanteessa haastava. On tärkeää, että nuoret ja perheet saavat nopeasti ja helposti apua erityisen vaikeassa tilanteessa, sanoo Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää

Tilapäistä majoitusta tarvitsevat nuoret ovat tervetulleita turvataloille, jos heillä ei ole flunssaa tai muita koronavirukseen viittaavia oireita. Turvatalot sijaitsevat Espoossa, Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Turun turvatalo päivystää ympäri vuorokauden koko pääsiäisen ajan ja muut turvatalot normaalien aukioloaikojen mukaan.

Nuorille ja perheille joustavaa digitaalista tukea

Tilapäismajoituksen lisäksi Nuorten turvatalot tarjoavat nuorille ja heidän perheilleen keskusteluapua sekä tukea nuorten itsenäistymiseen. Toimintaa on jatkettu puhelin- ja verkkoyhteyksin.

- Olemme kiitollisia siitä, että yhteys nuoriin ja perheisiin on säilynyt. Viime viikkoina olemme saaneet rohkaisevia kokemuksia uusista tavoista auttaa nuoria ja heidän läheisiään. Auttamisen oivalluksia on syntynyt, kun olemme tehneet etäkotikäyntejä tai kohdanneet perheitä digineuvotteluissa, kertoo Suurpää. 

Digitaalinen tuki on otettu pääosin hyvin vastaan.

- Videotapaamiset eivät toki korvaa elävää kohtaamista, mutta digiaika on tätä päivää ja poikkeustilanteiden järjestelyistä on tärkeää ottaa opiksi myös jatkossa, kommentoi itsenäistymistä tukevalla etäkotikäynnillä kotiaan esitellyt nuori.  

Nuorten huoli näkyy Sekasin-chatissä

Keskusteluapua tarjoavassa Sekasin-chatissä on nuorten kanssa käyty päivittäin yli 150 keskustelua. Punaisen Ristin ja MIELI Suomen Mielenterveys ry:n yhdessä toteuttamaan chattiin koulutetaan uusia verkkovapaaehtoisia vastaamaan nuorten lisääntyneisiin huolenaiheisiin. Maaliskuun lopussa jopa 600 nuorta päivässä jäi keskustelujen ulkopuolelle jonottamaan vuoroaan ja tilanteeseen on reagoitu.

- Poikkeusoloissa korostunut auttamishalu näkyy Sekasin-chatissä ja parin viikon aikana on saatu kymmeniä uusia tahoja mukaan Sekasin-verkostoon, kertoo Suurpää.