Yli 150 muusikon yhteistempaus kerää varoja Punaisen Ristin koronatyöhön

Tero Ahonen
Kuvaaja: Tero Ahonen

Ennätysmäärä nimekkäitä suomalaisartisteja on ollut etäyhteyksin mukana toteuttamassa musiikkikappaletta, jonka tuotto ohjataan Punaisen Ristin kautta koronaviruksesta kärsivien auttamiseen. "Uuden edessä" -kappaleen on säveltänyt Lauri Tähkä ja sanoittanut Timo Kiiskinen.

Kappale videoineen on yksi laajimmista suomalaisia artisteja, muusikoita ja tuottajia yhdistävästä hyväntekeväisyystempauksista. Kuuntele Uuden edessä Spotifyssa.
 
Kun koronavirusepidemian aiheuttamat poikkeusolot alkoivat, Lauri Tähkä esitti Instagramissa kutsun suomalaiselle musiikkikentälle yhteisen hyväntekeväisyyskappaleen tekemiseksi. Mukaan lähti 90 artistia, esimerkiksi Jenni Vartiainen, Vesala, Alma, JVG ja monia muita. Lisäksi yli 60 musiikkialan ammattilaista on osallistunut kappaleen ja siitä tehdyn videon tuotantoon.
 

Musiikkialan yhteisponnistus etänä

– Biisin sanomalla halutaan voimaannuttaa koronan kurittamia suomalaisia, valaa uskoa yhdessä selviämiseen ja rohkaista katsomaan tulevaan, kertoo kappaleen sanoittaja Timo Kiiskinen.
 
Kappale toteutettiin yli 150 ihmisen voimin etätyönä. Soittajia, tuottajia ja laulajia pyydettiin lähettämään yksi vapaamuotoinen soitto- tai laulusuoritus toisistaan tietämättä ja toisten suorituksia kuulematta yksinkertaisen demon päälle. Tuottajat valitsivat niistä sopivimmat lopulliseen versioon.
 
– On aivan uskomatonta, miten yksi idea kasvoi näin nopeasti koko Suomen musiikkialan yhteiseksi ponnistukseksi, jolla voimme tehdä yhdessä konkreettista hyvää. Vaikka korona on rokottanut myös musiikki- ja kulttuurikenttää raskaalla tavalla, olen iloinen että meistä näin monella oli sydäntä, voimia ja halua ajatella myös muita, Lauri Tähkä kertoo.
 

Jokainen voi auttaa kappaletta kuuntelemalla

Kappaleen suoratoistokuunteluista ja radiosoitoista kertyvät tuotot ohjataan Punaisen Ristin kautta koronavirusepidemiasta kärsivien auttamiseen kotimaassa. Kaikki hankkeessa mukana olevat tahot ja henkilöt ovat mukana ilman palkkioita. Myös kaikki suurimmat levy-yhtiöt ovat mukana talkoohengessä.
 
– Kuuntelemalla tätä kappaletta esimerkiksi suoratoistopalvelun kautta, jokainen suomalainen voi auttaa toistaan. Kaikki tästä biisistä tuleva taloudellinen tulo ohjataan Punaisen Ristin koordinoimana apua tarvitsevien ihmisten tukemiseen. Haluamme myös kunnioittaa tällä tavalla Punaisen Ristin pitkää historiaa ja kunniakasta työtä, Tähkä kertoo.
 

 

Tukea poikkeusoloista kärsiville

Koronavirusepidemian aikana avun saaminen perille on rajoituksista johtuen haastavaa: autettavien ja auttajien turvallisuus on ensisijaista. Punainen Risti on kehittänyt uusia auttamisen tapoja ja on entistä enemmän läsnä verkossa tukemassa kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia. 
 
Esimerkiksi nuorten yhteydenotot ovat lisääntyneet ja heille tarjotaan tukea Punaisen Ristin Nuorten turvatalojen kautta puhelimitse, verkossa ja Sekasin-chatin kautta.
 
– Poikkeusolot ja sosiaalinen eristäytyminen aiheuttavat paljon huolta, epävarmuutta ja ahdistusta nuorissa. Esimerkiksi Sekasin-chatissa päivittäisistä 150 keskustelusta joka kymmenes koskee koronaa, Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää sanoo.
 
Punainen Risti auttaa koronakriisissä ympäri Suomen. Vapaaehtoiset tarjoavat esimerkiksi ruoka- ja asiointiapua ikäihmisille ja muille riskiryhmään kuuluville, antavat keskusteluapua auttavassa puhelimessa ja antavat koululaisille etätukea läksyissä.
 
– Hienoa, että saamme olla mukana tässä ainutlaatuisessa tempauksessa. Koronakriisin vaikutukset ja auttaminen tulevat jatkumaan pitkään. Olemme kiitollisia meille osoitetusta tuesta, sanoo Punaisen Ristin varainhankintajohtaja Sirpa Solehmainen