Ruoka-avun tarve lisääntyy korona-aikana – lahjoituksista apua tuhansille

Marjaana Malkamäki
Vapaaehtoiset lajittelevat ja pakkaavat lahjoituksena saatuja elintarvikkeita ja hygieniatuotteita Punaisen Ristin logistiikkakeskuksessa Tampereen Kalkussa. Vapaaehtoinen Essi Hämäläinen lastaamassa lahjoituksia.
Kuvaaja: Marjaana Malkamäki

Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskuksessa Tampereen Kalkussa käy vappuviikon tiistaina kova kuhina.

Kahdeksan punaisiin liiveihin sonnustautunutta Punaisen Ristin vapaaehtoista kulkee leveillä käytävillä ja lastaa kuormalavoille kahvipaketteja, myslipakkauksia ja hammasharjoja. Joku huutaa, että muistakaa turvavälit ja sitten taas jatketaan.

Käynnissä on Punaiselle Ristille lahjoitettujen elintarvikkeiden lajittelu- ja pakkausoperaatio. Lahjoituksia Kalkkuun on tullut yhteensä noin 70 kuormalavallista ja avun on tarkoitus tavoittaa noin 4 000 ihmistä ympäri Suomea. Lahjoitusruokaa, kuten näkkileipää, lastenruokaa ja valmisaterioita, on saatu Nestléltä ja Ikealta. Coca-Colan lahjoittamalla avustuksella on puolestaan ostettu hygieniatarvikkeita, kuten hammastahnaa ja saippuaa. Tokmannin avustuksella on ostettu deodoranttia ja käsivoidetta.

"Kalkussa lahjoitukset pakataan lähetyseriin ja täältä kuljetukset lähtevät muun muassa Seinäjoelle, Poriin ja pääkaupunkiseudulle", kertoo Punaisen Ristin logistiikkapäällikkö Ari Mäntyvaara.

Kalkussa vapaaehtoiset lajittelevat tuotteita lava lavalta Punaisen Ristin piirikohtaisten listojen mukaan. Kun lava on täynnä, se siirtyy muovitettavaksi ja saa kylkeensä osoitetarran.

Suurin lahjoitusten jako sitten vuoden 2015

Kalkusta lahjoitukset lähtevät Punaisen Ristin omalla kalustolla Seinäjoelle, Poriin, pääkaupunkiseudulle ja Tokmannin logistiikkakeskukseen Mäntsälään. Tokmanni auttaa operaatiossa kuljettamalla lähetyksiä Itä- ja Pohjois-Suomeen. Lahjoituksia kuljetetaan yhteensä kahdeksaan Punaisen Ristin piiriin, joissa ne jaetaan edelleen osastoihin. Lopulta vapaaehtoiset jakavat avustukset ruoka-apua tarvitseville.

Kalkussa on totuttu auttamaan niin kansainvälisissä kuin kotimaisissakin kriiseissä. Mäntyvaaran mukaan logistinen operaatio on kotimaan toiminnassa suurin sitten vuosien 2015 ja 2016, kun tavaraa lähetettiin Suomen vastaanottokeskuksiin pakolaiskriisin vuoksi.

Logistiikkakeskuksen kapasiteetin ja Punaisen Ristin osaamisen merkitys on Mäntyvaaran mukaan tällaisessa operaatiossa ratkaiseva.

"Lahjoittajille on käytännöllistä, että he ovat lähettäneet tuotteet tänne yhteen osoitteeseen ja meillä on tilat ja osaaminen tavaran vastaanottoon, tarkistamiseen, pakkaamiseen ja uudelleen lähettämiseen. Meillä on myös kalustoa, jolla avustusta voidaan kuljettaa ja lisäksi Tokmannin logistiikka vie kuljetuksia kohteisiin Itä- ja Pohjois-Suomessa."

Lahjoitetut tuotteet tulevat kovaan tarpeeseen. Koronatilanteen myötä ruoka-avun kysyntä on lisääntynyt samalla kun esimerkiksi kaupoista ja ravintoloista saatavat hävikkiruokalahjoitukset ovat vähentyneet. Esimerkiksi Tampereen osaston ruoka-avussa on viime aikoina saattanut yhdellä jakelukerralla olla jopa 250 asiakasta, kun normaalisti määrä on alle sadan. Lahjoitusten merkitys on siis suuri, kun avun halutaan riittävän kaikille sitä tarvitseville.

”Tässä on sellainen yhteisöllisyyden tuntu”

Logistisen osaamisen lisäksi ratkaisevaa on tietenkin myös vapaaehtoisten panos – ilman heitä apu ei olisi mahdollista. Koronapandemia on herättänyt monessa halun auttaa ja lisännyt kiinnostusta vapaaehtoistoimintaa kohtaan. Myös Kalkussa lahjoituksia lajitteleva Essi Hämäläinen ryhtyi Punaisen Ristin vapaaehtoiseksi koronatilanteen vuoksi.

"Pari työkaveria on ollut vapaaehtoisena, niin heidän kannustuksestaan tulin hommiin. Normaalisti työskentelen myymäläpäällikkönä, niin tämä on nyt vähän toisenlaista toimintaa lomautuksen aikana."

Hämäläisen työparina Kalkussa toimii Paula Peltola, joka arvelee olleensa toiminnassa mukana jo kymmenen vuoden ajan. Monenlaisissa tehtävissä toimineen Peltolan mukaan vapaaehtoistoiminta on ollut hyvin opettavaista ja yhteisöllistä.

"Tässä oppii tosi paljon, kun tapaa erilaisia ihmisiä ja juttelee heidän kanssaan. Muutamia hyviä ystäviäkin on tätä kautta löytynyt. Tässä on sellainen yhteisöllisyyden tuntu."

Koronapandemian aikana Hämäläinen ja Peltola ovat toimineet vapaaehtoisina muun muassa pandemiaklinikalla, kouluruokajakelussa, ruoka-avussa ja auttavassa puhelimessa. Molemmat kokevat vapaaehtoistoiminnasta olleen apua itsellekin.

"Luulen, että koronan aikana korostuu se, että toiminta auttaa itseäänkin käsittelemään kriisiä, kun pääsee auttamaan ja tekemään jotain",  Peltola sanoo.

"Ehdottomasti on myös semmoinen merkityksellisyyden tunne, että pystyy auttamaan kriisin keskellä ja tekemään asioille jotain",  Hämäläinen komppaa.