Vastaanottokeskuksissa suojaudutaan koronatartunnoilta

Anna-Katri Hänninen
Punaisen Ristin ylläpitämissä vastaanottokeskuksissa on koronaviruksen vuoksi karsittu tilapäisesti toimintaa, joka ei ole välttämätöntä. Esimerkiksi ulkopuolisten vierailut keskuksiin on toistaiseksi kielletty.
Kuvaaja: Anna-Katri Hänninen

Suomen Punaisen Ristin ylläpitämissä vastaanottokeskuksissa on varauduttu koronavirukseen. Jokaisella keskuksella on sitä varten toimintasuunnitelma, joka noudattaa Maahanmuuttoviraston ohjeita.

Punaisen Ristin ylläpitämissä vastaanottokeskuksissa on todettu vain muutama koronavirustartunta. Jos turvapaikanhakijalla todetaan koronavirustartunta, toimitaan paikallisen päivystyksen tai infektiolääkärin ohjeiden mukaan. 
 
Vastaanottokeskukset ilmoittavat epäilyistä ja todennetuista tartunnoista Maahanmuuttovirastoon, joka ylläpitää tietoja tartuntojen kokonaistilanteesta.
 

Turvapaikanhakijoiden perusarjesta huolehditaan

Vastaanottokeskuksissa on karsittu tilapäisesti toimintaa, joka ei ole välttämätöntä. Keskukset huolehtivat kuitenkin perusarjesta ja välttämättömistä palveluista, kuten terveys- ja sosiaalipalveluista. 
 
Turvapaikanhakijoille viestitään koronaviruspandemiasta ja poikkeusoloista hakijoiden yleisimmillä äidinkielillä. Heitä ohjeistetaan välttämättömistä toimenpiteistä kuten esimerkiksi käsihygieniasta ja sosiaalisten kontaktien välttämisestä.
 
Keskuksissa on tehostettu siivousta ja hygieniaa. Ryhmätilaisuuksista on toistaiseksi luovuttu. Henkilökunta on mahdollisuuksien mukaan siirtynyt etätöihin ja ulkopuolisten ihmisten vierailut keskuksiin on toistaiseksi kielletty. 
 
Punaisen Ristin ylläpitämiä vastaanottokeskuksia on 21, joista kaksi on alaikäisyksiköitä.