Suomi tukee Punaisen Ristin avustustyötä Beirutissa miljoonalla eurolla

Anwar Amro/AFP / LK
Kuvaaja: Anwar Amro/AFP / LK
Lahjoita katastrofirahastoon
  • Verkossa
  • Lähetä tekstiviesti SPR numeroon 16499 (15 €/viesti)
  • MobilePay:lla numeroon 10900
  • Katastrofirahaston tilille FI52 5000 0120 4156 73, käytä viitettä 5186

Suomi tukee Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) operaatiota Libanonissa miljoonalla eurolla. Operaatiolla tuetaan muun muassa paikallisia sairaaloita ja autetaan loukkaantuneita.

Punainen Risti alkoi auttaa Beirutissa välittömästi räjähdyksen tapahduttua. Libanonin Punainen Risti otti nopeasti käyttöön yli 75 ambulanssia ja 375 ensihoitajaa ympäri maata sijaitsevista sairaankuljetusyksiköistä kuljettamaan loukkaantuneita sairaaloihin ja pystytti tilapäisiä ensiapupisteitä kaupunkiin. Veripalvelu keräsi verta sairaaloihin.

Punainen Risti on myös jo toimittanut lääkkeitä ja hoitotarvikkeita 12 sairaalaan Beirutissa ja tekee nyt kartoitusta pitemmän ajanjakson tarpeista. Punainen Risti myös muun muassa auttaa kadonneiden perheenjäsenten löytämisessä ja järjestää väliaikaismajoitusta kotinsa menettäneille.

– Suomen tuki Punaisen Ristin toiminnalle Libanonissa on erittäin tärkeää. Maa kamppaili jo ennen räjähdyksen aiheuttamia tuhoja vakavien taloudellisten ongelmien ja koronaepidemian aiheuttamien seurausten kanssa. Tämän tuen avulla voidaan antaa hätäapua, mutta myös tukea jälleenrakentamista, jonka tarve tulee olemaan suuri, Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Tiina Saarikoski sanoo.

Apua tarvitaan pitkään – jälleenrakentaminen ei onnistu ilman tukea

Beirutin satamassa tiistaina tapahtunut räjähdys sai aikaan valtavaa tuhoa. Ainakin 150 ihmistä on kuollut ja 5 000 loukkaantunut. Arviolta 300 000 ihmistä on jäänyt kodittomaksi räjähdyksen vuoksi.

– Lähes kaikissa Beirutin keskustan rakennuksissa on vaurioita ja monet perheet ovat menettäneet kaiken. Harvalla on kattavia vakuutuksia, maassa ei ole työttömyyskorvauksia eikä juurikaan sosiaalitukea, Suomen Punaisen Ristin Lähi-idän alue-edustaja Kaisa Rouvinen sanoo.

Libanon tarvitsee tukea nyt sekä pitkäkestoisesti jälleenrakentamiseen.

– On tärkeä toimia suunnitelmallisesti ja siten, että myös heikoimmassa asemassa olevat pääsevät rakentamaan elämää uudestaan, Kaisa Rouvinen sanoo.

Libanon on käynyt historiansa aikana läpi konflikteja, terrorismia ja poliittisia kriisejä. Ilmansaastuminen, taloudellinen kriisi ja koronaepidemia ovat maassa ajankohtaista arkipäivää.

– Maa on varautunut myös maanjäristyksiin, mutta tämän onnettomuuden laajuus keskellä kaunista Beirutin kaupunkia yllätti kaikki. Toipuminen vie aikaa ja Libanon tarvitsee kansainvälistä tukea, alue-edustaja Kaisa Rouvinen sanoo.

Suomen Punainen Risti on vuosien ajan ollut mukana vahvistamassa Libanonin Punaisen Ristin katastrofivalmiuden kehittämistä ja heidän työtään Syyrian pakolaisten leireissä. Keväällä Suomesta lähetettiin Libanoniin merikontillinen telttoja ja muita tilapäismajoituksen tarvikkeita, jotka nyt on otettu käyttöön.