Nälkäpäivän lipaskeräys järjestetään riskit minimoiden

Marjaana Malkamäki
Kuvaaja: Marjaana Malkamäki
Jokaiselle auttajaksi haluavalle löytyy oma tapa osallistua
  • Lue erilaisista tavoista ja ilmoittaudu lipas- tai digikerääjäksi osoitteessa nälkäpäivä.fi.
  • Netissä keräys on käynnissä syys- ja lokakuun aikana.

Suomen Punaisen Ristin valtakunnallinen Nälkäpäivä-keräys täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Koronaviruksen vuoksi perinteinen lipaskeräys toteutetaan turvallisuus ja hygienia edellä.

Paikallisissa keräyksissä huomioidaan alueelliset viranomaisohjeet ja rajoitukset. Nälkäpäivän lipaskeräys on ensi viikolla 24.-26.9.

- Tänä vuonna lipaskeräykseen tarvitaan mukaan erityisen paljon uusia vapaaehtoisia, sillä moni konkarikerääjä kuuluu riskiryhmään ja jättää lipaskeräyksen väliin. Nälkäpäivä on oiva tilaisuus kokeilla vapaaehtoisena toimimista ja jo puolituntinen lipaskerääjänä on merkityksellistä, kannustaa Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula.

Lipaskerääjät ovat näkyvä osa Nälkäpäivä-kampanjaa ja vuosittain lipaskeräykseen on osallistunut noin 14 000 vapaaehtoista.

- Tänä vuonna lippaiden jakopisteissä kerääjille annetaan kirurgisia suu-nenäsuojaimia ja käsidesiä. Jokainen kerääjä saa myös tarkat ohjeet turvalliseen keräämiseen, sanoo Punaisen Ristin terveyden ja ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.  

Poikkeuksellisena aikana avun tarve kasvaa

Nälkäpäivä on Punaisen Ristin tärkein vuosittainen keräys. Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja katastrofirahastoon, joka mahdollistaa nopean avustamisen Suomessa ja ulkomailla.

- Juuri nyt apua tarvitaan kipeästi esimerkiksi eteläisessä Afrikassa, missä jopa 45 miljoonaa ihmistä kärsii ruoan puutteesta. Nälkäkriisin taustalla on muuttuva ilmasto ja koronaviruksen aiheuttamat haasteet syventävät kriisiä entisestään. Suomessa varoilla autetaan heikoimmassa asemassa olevia poikkeustilanteissa, kuten koronakriisissä ja äkillisissä, tulipalon kaltaisissa onnettomuuksissa, kertoo Nälkäpäivä-kampanjan koordinaattori Raisa Heinämäki.

Monta tapaa osallistua ja aina saa hyvän mielen

Digikerääjille Punainen Risti tarjoaa tänä vuonna monipuolisia työkaluja.

- Digikerääminen on hyvä vaihtoehto heille, jotka haluavat auttaa helposti kotisohvaltaan. Lahjoitusten kerääminen verkossa ja sosiaalisessa mediassa on helppoa ja aivan yhtä tärkeää kuin perinteinen lipaskeräyskin, Heinämäki painottaa.