Terveyttä ja tietoa perheille Nenäpäivän tuella

Sakari Piippo / Suomen Punainen Risti
Nargiza Hojaeva on vapaaehtoistyöllään saanut rikottua kuukautisiin liittyvän hiljaisuuden.
Kuvaaja: Sakari Piippo / Suomen Punainen Risti
Mikä Nenäpäivä?
  • Nenäpäivän tavoitteena on, että jokaisella maailman lapsella olisi mahdollisuus hyvään elämään. Kampanja hankkii varoja yhdeksän suomalaisen avustusjärjestön työhön. Vuonna 2020 Nenäpäivä auttaa 17 maassa. 

  • Nenäpäivän keräystuotolla järjestöt edistävät lasten koulutusta ja turvaa, vahvistavat perheiden ja yhteisöjen asemaa sekä tekevät työtä lasten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. 

  • Suomen Punainen Risti suuntaa Nenäpäivän 2020 keräysvaroja kehitysyhteistyöhön Burundissa ja Tadžikistanissa. 

  • Osallistu Nenäpäivä-keräykseen

Nenäpäivä-kampanjalla tuetaan Suomen Punaisen Ristin pitkäjänteistä työtä Aasiassa ja Afrikassa.

Tadžikistanin Punaisen Puolikuun vapaaehtoinen Nargiza Hojaeva, 20, opastaa koulunsa tyttöjä kuukautishygieniasta. 

– Ensimmäisenä päivänä moni tyttö kieltäytyi puhumasta aiheesta, mutta nykyään he kyselevät paljon. Olemme rikkoneet kuukautisiin liittyvän hiljaisuuden ja nyt aiheesta voi keskustella avoimesti, Hojaeva iloitsee. 

Monissa maissa tyttöjen koulunkäynti vaikeutuu kuukautisten vuoksi. Nenäpäivän tuella koulutamme vapaaehtoisia, jotka jakavat opiskelijoille tietoa kuukautishygieniasta. Lisäksi kouluihin rakennetaan asianmukaisia wc-tiloja, jotka helpottavat tyttöjen elämää.    

Lisäksi koulutamme Tadžikistanin Punaisen Puolikuun vapaaehtoisia sekä opettajia, jotta he voivat tiedottaa vuoristokylien asukkaita yleisimpien sairauksien ehkäisemisestä ja hyvästä hygieniasta.  

Rakennamme myös vesijärjestelmiä ja vessoja, jotta ihmisillä olisi puhdasta vettä ja hygieeniset olot. Koulujen kunnolliset wc-tilat ja käsienpesumahdollisuudet ehkäisevät tautien leviämistä.  

Tavoitteenamme on, että ihmiset, varsinkin lapset, sairastuisivat vähemmän esimerkiksi ripulitauteihin, joita maassa esiintyy paljon likaisen veden ja heikon sanitaation takia.  

Tieto parantaa terveyttä Burundissa 

Burundi on maailman köyhimpiä maita. Nenäpäivän tuella rakennamme Muyingan kylään kokoontumistilan, jonka yhteyteen tulee kuivakäymälöitä, sadeveden keruujärjestelmä ja käsienpesupisteitä. 

Käsienpesutaidot ja -paikat ovet tärkeitä myös koronan ja muiden tarttuvien tautien leviämisen estämisessä. 

Kokoontumistilassa Punainen Risti kouluttaa kyläläisiä terveydestä ja hygieniasta, seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, seksuaaliväkivallasta ja lasten oikeuksista. Suuntaamme tilaisuudet erityisesti vapaaehtoisille, kylätoimikunnalle, opettajille, nuorille, lapsille ja heidän vanhemmilleen. Haluamme näin edistää lasten koulunkäyntiä.  

Punaisen Ristin vapaaehtoiset opastavat kyläläisiä myös kuukautishygieniasta. Tytöt saavat kuukautissuojia, jotta he voivat käydä koulua myös kuukautisten aikana. 

Nenäpäivän tukemalla pitkäkestoisella kehitysyhteistyöllä saamme aikaan kestäviä tuloksia, jotka auttavat kaikkein heikoimmassa asemassa olevia perheitä köyhissä maissa.