30-vuotias Operaatio Nälkäpäivä etsii 30 000 kerääjää

Suomen Punaisen Ristin suurin vuosittainen keräys, Operaatio Nälkäpäivä, täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi keräyksellä on komea tavoite: innostaa mukaan 30 000 lipaskerääjää.

      
Suomen Punaisen Ristin suurin vuosittainen keräys, Operaatio Nälkäpäivä, täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi keräyksellä on komea tavoite: innostaa mukaan 30 000 lipaskerääjää. Viime vuonna Operaatio Nälkäpäivään osallistui kolmen päivän aikana koko maassa noin 20 000 kerääjää. Nälkäpäiväkeräys järjestetään tänä vuonna 16. - 18.9.  

Operaatio Nälkäpäivänä kerätään varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Keräysvaroja ei sidota ennalta tiettyihin avustuskohteisiin, jotta niillä voidaan auttaa nopeasti heti, kun apua tarvitaan meillä tai muualla. Viime syksyn Operaatio Nälkäpäivänä kerättyjen varojen ansiosta Punainen Risti on pystynyt auttamaan muun muassa Haitissa maanjäristyksen ja Pakistanissa tulvien jälkeen.

Keräyksen teemana nälkä

Tänä syksynä 30-vuotias Nälkäpäivä palaa juurilleen. Syksyn teema nälkä on kunnianosoitus keräyksen ensimmäisille vuosille, jolloin apua kerättiin Itä-Afrikan nälänhädän uhreille. Samalla nälkä on tällä hetkellä ajankohtaisempi aihe kuin vuosikymmeniin. Maailmassa on tänä päivänä yli miljardi nälkää näkevää ihmistä. Se on enemmän kuin koskaan ennen.

­- Hiljaiset nälkäkatastrofit kytevät alueilla, joilla ruokaviljelmät lakkautetaan ja alueet vuokrataan esimerkiksi tupakan tai teen viljelmiksi. Viljelijät säästävät pieniä alueita ruuanviljelyä varten, mutta nämä eivät aina riitäkään ruokkimaan kaikkia, sanoo terveydenhuollon neuvonantaja Hannele Virtanen.

­- Lisäksi tulvat tai kuivuus saattavat pahentaa tilannetta entisestään, Virtanen lisää.

Virtanen kertoo, että nälkää voidaan ehkäistä muun muassa erilaisilla terveysohjelmilla, joissa Suomen Punainen Risti on mukana.

- Sairaudet ja nälkä kulkevat käsi kädessä. Jos odottava äiti kärsii aliravitsemuksesta, hän sairastuu helposti ja samalla kärsii vauva. Äidit ja lapset ovat terveysohjelmien yksi tärkeimmistä kohderyhmistä, sillä he ovat usein kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa.

Aina katastrofeja ei voida ehkäistä tai niihin ei ehditä varautua. Katastrofin tai konfliktin kohdatessa nopea hätäapu on Punaisen Ristin perustyötä. Sen avun tekevät mahdolliseksi suomalaiset kerääjät.

- Jos nälän syitä ei pystytä poistamaan ja syntyy nälänhätä, Punainen Risti käynnistää ruuanjakeluohjelmia. Ohjelmissa kriisialueille toimitetaan ruokaa ja vettä sekä samalla annetaan terveyskoulutusta. Suomen Punainen Risti on osallistunut ruuanjakeluohjelmiin muun muassa Etiopiassa ja Tšadissa, Virtanen sanoo.

 

Tule mukaan!

Lue lisää: nälkäpäivä.fi
Kerääjäksi voi ilmoittautua osoitteessa nälkäpäivä.fi  tai ottamalla yhteyttä oman paikkakuntasi keräysvastaavaan.

Isoimmissa kaupungeissa toimii Nälkäpäivän aikana myös keräyskeskuksia, joista lippaan voi hakea ilman ennakkoilmoittautumista. Kuvallinen henkilöllisystodistus mukaan!

Lue lisää: nälkäpäivä.fi Tiedot keräyskeskuksista ja paikkakuntien keräysvastaavista: nalkapaiva.fi/kerayskeskukset